StoryEditor

Riešenie pozemkov pre Kiu stále chýba

05.04.2005, 00:00
Vláda stále nemá na stole riešenie nevykúpených pozemkov pre automobilku Kia pri Žiline. Včera bol problém na rokovaní Koaličnej rady. Ministri jej výsledok taja.

"Dostali sme informáciu o priebežnom stave a príprave riešenia situácie. Vláda sa bude situáciou ďalej zaoberať. Vzhľadom na to, že informácie boli dôverné, nie som viac splnomocnený povedať," povedal predseda SMK Béla Bugár.
"Aj keby som mohol hovoriť, nehovoril by som, lebo nie je dobré upozorňovať vopred ľudí, ktorí v tom vidia iba príležitosť na veľký biznis," dodal Bugár. Na otázku HN však potvrdil, že Koaličná rada sa nedohodla na riešení, o ktorom by mohla rozhodnúť vláda. "Účelom nebolo dohodnúť sa, čo má alebo nemá urobiť vláda, ale získať informácie pre ministerské kluby. Ďalej sa rokuje, vyzerá to tak, že sa vláda bude zaoberať aj ďalšími možnosťami a návrhmi, ktoré sa medzitým objavili," spresnil Bugár.
Vláda naposledy minulý týždeň na neverejnom zasadnutí diskutovala o návrhu ministerstva hospodárstva na zámenu nevykúpených pozemkov pri Žiline s inými pozemkami v správe Slovenského pozemkového fondu, podrobnosti nezverejnila. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon potvrdil, že tento spôsob nepodporuje. Oznámil, že vláde odporučí iné, transparentnejšie riešenie, ale ešte ho verejne neprezentoval. Včera sa tiež odmietol k nemu vyjadriť.
Región sa pripravuje
V okolí Žiliny sa popritom začínajú prípravy na príchod investora. Už od 1. mája musia pre Kórejčanov začať stavať dedinu, ktorá má byť dokončená koncom decembra budúceho roka. Podľa primátora Žiliny Jána Slotu je už väčšina pozemkov pod dedinu vykúpená za bežné ceny, pretože sa podarilo jej lokalitu udržať v tajnosti. "Od 1. mája začíname budovať aj tréningové centrum za niekoľko sto miliónov korún. Okrem toho treba postaviť komunikáciu zo Žiliny do areálu Hyundai Mobis a Kia, kam už v lete budú prichádzať veľké stroje a cesta cez Tepličku nad Váhom nevyhovuje. A treba spomenúť i výstavbu železničnej vlečky, pretože 80 percent áut bude automobilka expedovať po železnici," povedal Slota po včerajšom stretnutí s predstaviteľmi juhokórejskej automobilky Kia v Žiline.
Pokiaľ ide o výstavbu bytov a domov pre Kórejčanov, chceli by sa na nej podieľať aj finančné skupiny z Anglicka, Talianska a Holandska. Ich zástupcovia v prechádzajúcich dňoch rokovali s primátorom Žiliny.
Nábor zamestnancov
Mesto i spoločnosť Žilina Invest rátajú v prvom kole s náborom zhruba deväťtisíc ľudí pre Kiu. Stihnúť to chcú za tri až štyri mesiace. "Prvé triedenie uchádzačov urobí náš mestský úrad a personálne oddelenie Kia Motors Slovakia potom vyberie troch najlepších kandidátov na jednotlivé profesie, čiže v konečnom dôsledku pôjde o tritisíc zamestnancov. Rátam, že sa bude vyberať asi z 90-tisíc uchádzačov z celého Slovenska," pokračuje Slota. O konečnom prijatí uchádzačov rozhodnú kórejskí manažéri jednotlivých oddelení. Podľa Dušana Dvořáka z Kia Motors Slovakia automobilka chce získať ľudí na robotnícke profesie z Turca, Kysúc a Považia. Už do konca roka chcú prijať 500 zamestnancov, z ktorých asi 300 sa zaškolí v Kórei.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:17