Miroslav VýbohMafra/Michal Šula
StoryEditor

Výboh reaguje na českého lobistu. Ten tvrdí, že úplatok pol miliardy korún si vypýtal Ficov priateľ

25.07.2017, 12:24
Autor:
ferfer
Český lobista Marek Dalík zmenil svoju výpoveď a ukazuje na Miroslava Výboha.

Pražský vrchný súd znovu prejednáva kauzu Marka Dalíka, ktorá súvisí s nákupom obrnených áut Pandur pre českú armádu. Lobista sa rozhodol zmeniť svoju výpoveď. Na súde povedal, že sa o pol miliarde na schôdzke so zbrojármi hovorilo, úplatok ale žiadal niekto iný - slovenský lobista Miroslav Výboh, ktorého slovenský premiér v minulosti označil za svojho dlhoročného priateľa. 

„Neprináleží mi akýmkoľvek spôsobom komentovať priebeh a závery pojednávania Vrchného súdu v Prahe v kauze Pandur, keďže sa to procesne netýkalo mojej osoby. Veriac v nezávislosť súdnej moci v Českej republike rozsudok príslušného súdu rešpektujem,“ reagoval Výboh pre HN.

Dalíkovi však zmena výpovede nepomohla. Za podvod pri rokovaniach o nákupe obrnených vozidiel Pandur si odpyká trest päť rokov väzenia. Štátny zástupca totiž usúdil, že zmenená výpoveď Dalíka sú lži a výmysly.

Bývalý poradca expremiéra Mirka Topolánka (ODS) bol pôvodne za pokus o podvod odsúdený ku štvorročnému trestu väzenia. Po ôsmich mesiacoch bol prepustený na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorý nariadil, aby sa podriadený súd znovu zaoberal právnym hodnotením prípadu.

Žalobca navrhol, aby súd uznal Dalíka vinným z obzvlášť závažného zločinu podvodu v štádiu pokusu a uložil mu nepodmienečný trest odňatia slobody v trvaní siedmich rokov. Zároveň mu navrhol peňažný trest 21 900 000 korún.

Podľa obhajcu Vlastimila Rampulu by mal súd v prípade opätovného uloženia trestu odňatia slobody zvážiť trest vo forme sledovania Dalíka, napríklad v domácom väzení. Právnik tiež navrhol, aby súd doterajší trest zrušil a znovu vykonal výsluch Dalíka a podrobný rozbor dôkazov.

Potom sa ujal slova aj samotný Dalík s tým, že by rád upravil svoju pôvodnú výpoveď. "Po dobu ôsmich mesiacov vo väzení som mal veľa času premýšľať o tom, čo sa stalo, aj o tom, ako som vypovedal na polícii a pred súdom. Pri výpovediach som nehovoril úplne všetko. Nie aby som klamal a zatajoval pravdu, ale najmä preto, že ostatní predvolaní svedkovia z dôvodov obáv o svoju beztrestnosť a svojej kariéry by moju výpoveď nepodporili," vyhlásil Dalík.

Sumu vyriekol slovenský lobista Výboh
Podľa Dalíka v kauze zohral hlavnú rolu slovenský lobista Miroslav Výboh, ktorý mal kontakty na firmu General Dynamics (vlastník spoločnosti Steyr, pozn. red.) A chcel jej pomôcť s problematickým kontraktom v Českej republike. Zorganizoval schôdzku so zbrojármi a navrhol nahradiť pôvodnú poradenskú zmluvu, ktorú uzatváral zbrojár Pavel Musela. 

"Z tohto stretnutia vznikli následné schôdzky, ktorých som sa zúčastnil. Organizoval ich pán Výboh. Nemal som ani žiadny kontakt na výrobcu (...) Sumu vyriekol pán Výboh a nie ja. Nebola to žiadna jednorazová platba. Bola to suma za kontrakt, ktorý mal nahradiť kontrakt predchádzajúci. Prečo to bolo 3 krát 6 miliónov eur? Prvých šesť miliónov eur mala byť platba za nový kontrakt. A ďalších šesť a šesť miliónov eur bolo niečo, čo môžeme chápať ako províziu za prvých a druhých desať miliárd korún," opísal Dalík.

"Po tej schôdzke som ich už nikdy nekontaktoval. Pán Výboh iba konštatoval, že rokovania pokračujú. Čiastku som nevyriekol ani som ju nenapísal na papierik. Priznávam, že som ju odsúhlasil," dodal Dalík. Zároveň pripustil, že by sám dostal určitú sumu peňazí za poskytovanie PR služieb.

Okrem Tomáša Gřivnu a Radka Šmerda po novom Dalíka obhajuje bývalý pražský vrchný štátny zástupca Rampula, ktorý nahradil iného známeho advokáta Tomáša Sokola.

Pražský mestský súd Dalíka pôvodne potrestal za pomoc nešpecifikovanému členovi vlády k prijatiu úplatku, odvolací vrchný súd však skutok prekvalifikoval. Lobista podľa sudcov podvádzal, keď sa zo zbrojára pokúsil vylákať peniaze. To, že by si na schôdzku išiel pre úplatok určený pre niekoho z vlády, sa nepreukázalo. Odvolací senát Dalíkovi o rok zmiernil pôvodné päťročné odňatie slobody a tiež mu o milión znížil uložený peňažný trest. Odsúdený tak štátu zaplatil štyri milióny korún.

Dva roky na súdoch
Právoplatný rozsudok padol vlani v máji po takmer dvoch rokoch od začiatku súdneho procesu. Neznamenal však koniec kauzy. Proti verdiktu sa dovolal ako Dalík, tak aj generálny prokurátor, ktorému prekážalo, že lobista dostal kvôli dlhej dobe od spáchania činu trest mimoriadne znížený pod zákonnú sadzbu piatich až desiatich rokov.

Skôr než o dovolaniach rozhodol Najvyšší súd, nastúpil v septembri Dalík do väzenia. Spoza mreží sa ale po ôsmich mesiacoch dostal potom, čo Najvyšší súd tento rok v apríli obom dovolaniam vyhovel a vzhľadom k zrušeniu odsudzujúceho rozsudku vydal príkaz na okamžité Dalíkove prepustenie. Najvyšší súd vo svojom rozhodnutí podstatu trestného činu nespochybnil.

Dalík si podľa trestného spisu vypýtal v novembri 2007 na neformálnom stretnutí v pražskej reštaurácii o peniaze za to, že Česko bude pokračovať v nákupe pandúrov. Od zástupcu firmy Steyr, ktorá obrnené vozy dodávala, podľa obžaloby požadoval pol miliardy korún. Predstieral, že má vplyv na zákazku a tiež blízky vzťah k predstaviteľom českej vlády, takže môže ovplyvniť ich rozhodovanie.

Nákup pandúrov v hodnote 20,8 miliardy korún schválila v roku 2006 vláda Jiřího Paroubka (vtedy ČSSD). Topolánkov kabinet od zákazky koncom roka 2007 ustúpil kvôli porušeniu zmluvných podmienok zo strany dodávateľa. O pol roka neskôr ale rozhodol o novej zákazke, v ktorej Česko kúpilo 107 transportérov za 14,4 miliardy korún.

01 - Modified: 2020-02-11 15:53:46 - Feat.: - Title: Výbohovci chcú zbúrať známu bratislavskú opachu. Takto sa zmení okolie "Hirošimy" 02 - Modified: 2019-01-29 12:17:17 - Feat.: - Title: Opacha, ktorá hyzdí Bratislavu, má dostať novú tvár. Komplex v Ružinove kúpil Výboh 03 - Modified: 2016-05-09 13:55:30 - Feat.: - Title: Megakauza vydala meno Ficovho blízkeho priateľa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:13