Benátky sú mestom, ktoré treba vidieť, ale môže to byť drahé. Letní návštevníci bojujú s davmi a bojujú za pár lacných hotelových izieb, ktoré sú k dispozícii. Reštaurácie v niektorých oblastiach sú preplnené a drahé. Čo ak by ste navštívili Benátky ako súčasť výletnej plavby? Vo vašej kabíne by ste mohli odložiť obavy z drahých, vzácnych hotelových izieb, ktoré by mohli byť vzdialené od centra Benátok. Vaše lôžko na palube plavidla je relatívne blízko k mestu. To isté platí o výbere potravín. Budete jesť jedlo, ktoré je už na lodi zaplatené. Ak chcete, vyzdvihnite si na brehu autentické benátske občerstvenie.Pixabay
StoryEditor

Masový turizmus ničí život v Benátkach. V meste to vrie, domáci proti návštevníkom protestujú

29.07.2017, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Talianske mesto je obľúbeným cieľom turistov, domáci ich už majú plné zuby.

V talianskych Benátkach vrú emócie. Mesto pretkané stovkami kanálov neprestáva fascinovať návštevníkov z celého sveta - a rozčuľovať stále menšiu skupinu miestnych obyvateľov, napísal britský denník The Guardian.

Benátky sú stále známe ako La Serenissima, najpokojnejšie mesto. Kedysi bývali miestom, kde miestni obyvatelia vľúdne vítali návštevníkov, prevažne intelektuálov, spisovateľov a umelcov. V súčasnosti je ale ťažké predstaviť si podobne šťastnú koexistenciu, keď sa preplietate bludiskom uličiek a vodných kanálov a hovoríte s miestnymi ľuďmi.

Výrazný úbytok

Vyľudňovanie a hromadná turistika sú dlhodobou príčinou nespokojnosti miestnych. Ale tento rok v lete sa zdá, že posledná kvapka trpezlivosti, po ktorej pohár pretečie, už nie je ďaleko.

​Tento mesiac vyšlo do ulíc odhadom 2-tisíc Benátčanov v protestnom pochode proti turistickému priemyslu, ktorý podľa nich ničí ich kvalitu života i životné prostredie, a vyháňa miestnych preč. Počet stálych obyvateľov Benátok klesol z približne 175-tisíc v období po druhej svetovej vojne na terajších 55-tisíc.

Alarmujúca nespokojnosť 

Carlo Beltrame, jeden z organizátorov protestu a vedec z benátskej Univerzity Ca'Foscari, spomína na doby, kedy vziať si motorové vodné taxi nebolo stresujúce, alebo kedy cestou k lekárovi v oblasti mosta Rialto neuviazol v pomalom dave turistov.

"Každý rok sa odtiaľ odsťahuje zhruba 2-tisíc ľudí," povedal. "Ak to bude ďalej postupovať týmto tempom, za pár rokov budú Benátky obývané len turistami. A to bude spoločenská, antropologická aj historická katastrofa."

Či už sú otrávení zo selfie-tyčiek, hlučných kufrov na kolieskach alebo ľudí, ktorí jedia desiatu na niektorom z 391 mostov v meste, nespokojnosť Benátčanov s 28 miliónmi návštevníkov zaplavujúcich každoročne ich mesto dosiahla alarmujúce výšiny.

Nočná mora

Počas júlového rána v štvrti Cannaregio, ktorá je zastrčená stranou od preplnenej oblasti námestí svätého Marka, sa stále ešte dá zachytiť náznak pôvodného benátskeho životného štýlu. Dobre oblečení ľudia sa spolu živo bavia, zatiaľ čo nakupujú u mäsiara a pekára, alebo sa zídu na pohárik v bare. Deti sa voľne hrajú na ulici.

Táto oblasť zostáva prevažne nerušená, ale podľa Luciana Bortota, ktorý sa tu narodil, je to tu čokoľvek, len nie pokojné. "Pýtate sa, aké to je žiť v tomto cirkuse? Bývalo to úžasné, žila tu veľa umelcov. Problémom súčasnosti je hromadná turistika. Ľudia, čo sem prídu len na niekoľko hodín, nič poriadne nevidia - pre nich je to v podstate rovnaká nočná mora ako pre nás," vysvetlil Bortot.

Začarovaný kruh

Rovnako ako mnoho jeho susedov, aj Bortot nenávidí obrie lode, ktoré sa preplavia kanálom Giudecca štyrikrát alebo päťkrát denne, zamoria všetko okolo dymom, než vyklopia tisíce ľudí - niekedy až 44-tisíc pasažierov - v historickom centre.

Vadí mu tiež nárast izieb ponúkajúcich turistické ubytovanie s raňajkami, kvôli ktorým je pre stálych obyvateľov nemožné nájsť dom na prenájom alebo na dlhodobú zmluvu.

So svojím karnevalom, filmovým festivalom plným hviezd a umeleckou výstavou Biennale si Benátky dlhodobo pestujú turistický ruch. Toto priemyselné odvetvie do mestskej pokladnice každoročne prináša milióny a poskytuje tisíce pracovných miest. Teraz sa ale zdá, že vystresovaní Benátčania nedokážu žiť ani s turistami - avšak ani bez nich.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 03 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 04 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 05 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:45