HN/ Marek Kmeť
StoryEditor

NBS mieni, realitný trh mení. Záujem o bývanie neotupili ani prísnejšie pravidlá

28.07.2017, 12:39
Autor:
TASRTASR
Národná banka sprísnila podmienky pre získanie hypoték s cieľom ochladenia realitného trhu.

Dopyt po nehnuteľnostiach v Bratislave je stále vysoký, neutlmili ho ani sprísnené podmienky bánk pre získanie hypotekárnych úverov od marca, potvrdili to viaceré realitné kancelárie. Ceny domov a bytov naďalej rastú, no už miernejším tempom ako pred niekoľkými mesiacmi.

​Nízke úrokové sadzby hypoték na prelome tohto a minulého roka podporili nákup nehnuteľností, a tým aj výrazný rast ich cien.

Vysoký dopyt

Aj napriek sprísneným podmienkam bánk pri poskytovaní hypoték od marca je dopyt po nehnuteľnostiach stále vysoký. Úrokové sadzby sú naďalej priaznivé, preto neočakávame zníženie dopytu po nehnuteľnostiach. Z toho vyplýva ďalší rast ich cien, aj keď už pravdepodobne nebude taký výrazný ako na začiatku roka,“ domnieva sa manažérka pobočky HALO reality Bratislava Katarína Paršová.

​Ako dodala, dokončených bytov v novostavbách nie je stále dostatok a nie každý môže alebo chce čakať na nové bývanie, čo v tejto dobe zapríčinilo vysoké ceny starších nehnuteľností. „Výrazne stúpol počet ľudí, ktorí myslia na budúcnosť a investujú do bytov so zámerom okamžitého prenájmu, čo má taktiež vplyv na vysoké ceny a nedostatočnú ponuku na trhu,“ priblížila Paršová.

Ustálenie trhu?

Aj podľa Michala Krížika z bratislavskej kancelárie RE/MAX Right Way je trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami stále vo veľmi dobrej kondícii.

​„Zatiaľ nepociťujeme žiaden pokles cien, skôr naopak, evidujeme stále mierny rast. Nie je to už však také rapídne ako ku koncu minulého roka. Ponuka bytov je obmedzená hlavne v kategórii malometrážnych bytov – garsónok až dvojizbových. Dopyt po tomto druhu bytov je naozaj veľký, čo, samozrejme, zvyšuje ich cenu,“ vysvetlil. V najbližších mesiacoch očakáva ustálenie trhu.

Optimistické očakávania

Emil Barbuščák z Directreal Slovensko potvrdil, že v posledných mesiacoch sledujú spomaľovanie medzimesačného nárastu cien nehnuteľností.

Je pravda, že predáme všetko, ale vždy je to o konkrétnom klientovi a nehnuteľnosti. V niektorých prípadoch predávame byty za vyššie ceny, ako očakával predávajúci a v niektorých zas musíme robiť kozmetické úpravy smerom dole. Trh momentálne funguje normálne a naše očakávania do blízkej budúcnosti sú optimistické,“ zhodnotil.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:21