Reuters
StoryEditor

Hackeri z Kimovej ríše útočia po celom svete. Pre režim získavajú milióny

28.07.2017, 15:45
Autor:
ČTKČTK

Za organizovanými hackerskými útokmi na finančné inštitúcie Južnej Kórey a ďalších štátov po celom svete stojí Pchjongjang, vyplýva zo správy juhokórejského Inštitútu finančnej bezpečnosti (FSI).

KĽDR sa v dôsledku sankcií už pri útokoch nesústreďuje na získavanie vládnych či vojenských informácií, ale snaží sa získať financie, uvádza ďalej správa. Agentúre Reuters sa nepodarilo získať vyjadrenie severokórejského zastúpenia pri OSN. Severná Kórea akékoľvek spojenie s kybernetickými útokmi pravidelne popiera.

Útok na Sony

Pchjongjang býva spájaný napríklad s útokom na spoločnosť Sony Pictures v roku 2014, počas ktorého zmizlo veľké množstvo dát, na internete sa objavili osobné údaje zamestnancov a pirátske kópie nových filmov.

​Niektoré firmy zaoberajúce sa počítačovou bezpečnosťou KĽDR pripisujú aj celosvetový útok vydieračského vírusu WannaCry, ktorý v máji zasiahol na 300-tisíc počítačov v 150 krajinách a čiastočne paralyzoval britské štátne zdravotníctvo (NHS).

Finančné služby 

Ruská spoločnosť Kaspersky Lab má za to, že Severná Kórea stojí aj za kybernetickým útokom na poľské banky. Americkí činitelia zase Pchjongjangu pripočítajú kybernetickú krádež 81 miliónov dolárov (69 miliónov eur), ku ktorej došlo po prelomení systému bangladéšskej centrálnej banky.

Americká spoločnosť FireEye vo svojej správe uviedla, že Severná Kórea kybernetickú špionáž čoraz častejšie využíva k finančnému zisku a zameriava sa aj na služby spojené s virtuálnymi menami.

Úrady i inštitúcie

Správa inštitútu FSI identifikovala osem útokov, pri ktorých severokórejskí hackeri cielil na juhokórejské vládne a ekonomické inštitúcie. Ďalej spomína novosformovanú hackerskú skupinu Andariel, ktorá je činná prinajmenšom od vlaňajšieho mája.

FSI má za to, že táto skupina preniká do bankomatov, a pokúša sa tak získať informácie o bankových kartách, ktoré buď predáva na čiernom trhu, alebo ich využíva k výberu hotovosti. Vytvorila údajne aj malware, s ktorého pomocou prenikla na internetové servery prevádzkujúce hazardné hry.

01 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 02 - Modified: 2024-04-03 04:36:07 - Feat.: - Title: Severná Kórea tvrdí, že úspešne otestovala nadzvukovú strelu so stredným až dlhým doletom 03 - Modified: 2024-03-14 14:00:22 - Feat.: - Title: Kim Čong-un počas výcviku armády nasadol do najnovšieho tanku, usporiadal tréningovú bitku 04 - Modified: 2024-03-14 09:24:30 - Feat.: - Title: Život v Severnej Kórei je nočná mora, z ktorej sa nedá prebudiť. Češka opísala, ako sa žije v krajine červenej hviezdy 05 - Modified: 2024-03-13 11:06:57 - Feat.: - Title: Polovica munície od Kima je podľa Kyjeva chybná. USA sa budú KĽDR v dodávkach vyrovnávať roky, tvrdí expert
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:40