Premiér Robert Fico a premiér Bohuslav SobotkaTASR/M. Svítok
StoryEditor

Lacná pracovná sila z východu hnevá Západ. Rakúsky kancelár chce rokovať s Ficom a Sobotkom

04.08.2017, 10:58
Autor:
ČTKČTK
Kritikom lacnej pracovnej sily z východu Európy je francúzsky prezident Emanuel Macron.

Rakúsky kancelár Christian Kern pozve na tohtoročný hudobný a divadelný festival v Salzburgu francúzskeho prezidenta a premiérov Českej republiky a Slovenska. Napísal to rakúsky denník Österreich.

S Emmanuelom Macronom chce predseda rakúskej vlády debatovať 23. augusta o boji s takzvaným sociálnym a mzdovým dumpingom, ktorý podľa Macrona aj Kerna negatívne ovplyvňuje pracovný trh v západnej Európe. Podľa informácií ČTK sa stretnutia pravdepodobne český premiér Bohuslav Sobotka zúčastní.

Francúzsko a ďalšie západoeurópske krajiny stále silnejšie nesúhlasia s tým, aby ľudia z chudobnejších východoeurópskych štátov Európskej únie na západe spoločenstva pracovali za mzdy zodpovedajúcej úrovni bežnej v ich domovských krajinách. Tieto mzdy pritom často nedosahujú ani zákonných úrovní minimálnych miezd na západe únie.

Lacná pracovná sila z východnej Európy obmedzuje na Západe ponuku pracovných príležitostí, pripomenul v tejto súvislosti rakúsky denník názor francúzskeho prezidenta, s ktorým chce Kern v Salzburgu o probléme hovoriť.

Francúzsko napríklad žiada, aby vodiči z východných krajín únie alebo remeselníci z Pobaltia poberali francúzsku minimálnu mzdu.

O veľkých rozdieloch v životnej úrovni medzi východom a západom Európskej únie debatoval Macron s premiérmi višegrádskej štvorky (Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) už v Bruseli koncom júna.

Účastníci schôdzky vtedy konštatovali, že rozdiely v platoch, ktoré Paríž označuje za sociálny dumping, majú dôsledky na trh práce v západných únijných krajinách.

"Cieľom európskej politiky by malo byť, aby sme využili všetky možnosti, ktoré nám dáva európska spolupráca, spoločný trh, ku konvergencii," reagoval na bruselskej schôdzke na francúzske stanovisko predseda českej vlády Bohuslav Sobotka.

V júni český premiér v Prahe obvinil západoeurópskych členov únie, že bojom proti sociálnemu dumpingu často maskujú snahu vytlačiť české firmy zo svojich trhov.

Stretnutie v Salzburgu sa má podľa denníka Österreich uskutočniť 23. augusta, jeho formálnym rámcom bude koncert s dielami Wolfganga Amadea Mozarta a Claudea Debussyho pod taktovkou dirigenta Daniela Barenboima.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:32