Peter KažimírTASR
StoryEditor

Rozumieme, že R-dvojka je prioritou. Ale chceme ju postaviť čo najlacnejšie, tvrdí Kažimírov rezort

04.08.2017, 15:41
Autor:
TASRTASR

Úlohou analytikov je pripravovať analýzy a odporúčania pre vládu, aby sa mohla čo najlepšie rozhodnúť, nie prijímať rozhodnutia.

Vo svojom aktuálnom vyjadrení k výstavbe rýchlostnej cesty R2 to konštatuje Ministerstvo financií (MF) SR.

"Rozumieme, že prioritou je čo najskôr postaviť rýchlostnú cestu R2. My budeme naďalej hľadať spôsoby, ako ju postaviť čo najlacnejšie a plniť si tak naše úlohy z programového vyhlásenia vlády, vrátane hodnoty za peniaze," avizuje rezort vo vyjadrení na svojom facebooku.

​Pod ministerstvo financií spadá aj Útvar hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorého nedávne predbežné hodnotenie výstavby R2 vyvolalo medializovaný spor s ministerstvom dopravy.
Veľký priestor vidí rezort financií najmä pri úsekoch, ktoré sú na začiatku prípravy.

Pripomína, že už dnes diskusie s ministerstvom dopravy prinášajú zásadné zníženie nákladov.

"Konkrétne sa našlo (1) lacnejšie riešenie úseku Kriváň-Mýtna, dnes plánované bez estakád, (2) niektoré úseky s menšou intenzitou dopravy sa budú stavať v polovičnom profile (3) vrátane tunela pod Soroškou, ktorý sa bude stavať s tzv. jednou rúrou," vymenúva ministerstvo financií.

Zároveň pripomína, že pri hodnotení zohľadňuje všetky náklady investície aj jej budúce prínosy. "Ich súčasťou pri cestách je plynulosť a bezpečnosť dopravy. Pri prínosoch vychádzame zo súčasného aj budúceho počtu áut na cestách. Ten zohľadňuje rozvoj regiónu, teda aj zvýšenie zamestnanosti, ktoré postavená cesta prinesie," dodáva rezort financií v stanovisku.

Výstavba rýchlostnej cesty R2 smerom od Zvolena na Košice bola aj jednou z tém štvrtkového (3.8.) rokovania koaličnej rady. Lídri vládnych strán Smer-SD, SNS a Most-Híd sa na nej zhodli, že jej výstavba bude pokračovať tak, ako je to naplánované v programovom vyhlásení vlády.

ÚHP nedávno vo svojom predbežnom stanovisku označil pokračovanie budovania rýchlostnej cesty R2 smerom na Košice v plnom profile za nerentabilné.

Odporúčal napríklad možnosť rekonštrukcie a rozšírenia súčasnej cesty I. triedy s tým, že na finálnom návrhu v súvislosti s touto cestou sa stále pracuje a hľadá sa riešenie, ktoré môže byť postavené skôr a lacnejšie ako pôvodný návrh rýchlostnej cesty v plnom profile.

01 - Modified: 2024-04-10 16:06:16 - Feat.: - Title: Diaľnica na Ukrajinu má osem variant, oznámil Ráž. Rezort o redukcii nechce ani diskutovať 02 - Modified: 2024-03-22 14:45:53 - Feat.: - Title: Na diaľnici D2 v smere do Česka bude počas víkendu dopravné obmedzenie 03 - Modified: 2024-03-21 17:42:55 - Feat.: - Title: Sklz v strede Slovenska. Na diaľnici už teraz mali byť autá, šéf Doprastavu pre HN prezradil reálny dátum 04 - Modified: 2024-03-20 12:23:47 - Feat.: - Title: Zmena rýchlosti aj na našich diaľniciach? Kontroverzný návrh u susedov pretlačili 05 - Modified: 2024-03-17 10:15:29 - Feat.: - Title: Vodiči pozor: Do obeda je uzavretá diaľnica D1 od križovatky Bernolákovo po Bratislavu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:41