Ilustračná snímkaDreamstime
StoryEditor

Česká energofima so stovkami zamestnancov ide do konkurzu, rozhodol súd

07.08.2017, 12:30
Autor:
ČTKČTK
Firmu Vítkovice Power Engineering dostala do problémov výstavba elektrárne v Turecku.

Spoločnosť Vítkovice Power Engineering (VSE) pôjde do konkurzu. O premene z reorganizácie rozhodol súd na návrh predstavenstva firmy. Vyplýva to z uznesenia súdu zverejneného v insolvenčnom registri. Materská spoločnosť Vítkovice, a. s., sa od návrhu predstavenstva VSE dištancovala.

Pri reorganizácii by firma fungovala ďalej podľa reorganizačného plánu, ktorý by schválil súd a veritelia. Pri konkurze by sa mal majetok firmy čo najskôr predať a výťažok rozdeliť medzi veriteľov.

Stovky zamestnancov 

VSE sa zaoberá hlavne výstavbou a dodávkami elektrární a patrila k najdôležitejším firmám strojárskej skupiny Vítkovice Machinery Group ostravského podnikateľa Jána Svetlíka. Teraz má 800 zamestnancov. V úpadku je od vlaňajšieho augusta. V novembri veritelia firme povolili reorganizáciu, lehota na predloženie reorganizačného plánu mala vedeniu firmy vypršať 14. augusta.

Členovia predstavenstva Petr Krupa a Marián Knápek namiesto toho podali súdu návrh na premenu reorganizácie na konkurz. Zdôvodnili to tým, že bez finančnej a faktickej podpory investora, ktorým mala byť materská firma Vítkovice, a. s., nie je reálne, že by sa insolvenciou podarilo vyriešiť reorganizáciou.

Problémová elektráreň

Materská firma sa od tohto návrhu dištancovala. Uviedla, že investorom pre VSE nikdy byť nemala a že podporu firme naopak zopakovala. Premena v konkurz podľa skoršieho vyjadrenia hovorkyne skupiny Evy Kijonkovej ohrozuje vstup investorov a tiež zvyšuje riziko, že veriteľom klesnú výnosy.

VSE dostala do ťažkostí okrem iného problémová stavba hnedouhoľnej elektrárne Yunus Emre spoločnosti Adularya v Turecku, ktorá doteraz nefunguje.

Miliónové straty

Veritelia prihlásili na súde pohľadávky za viac ako 71 miliárd korún, mnoho z nich ale insolvenčný správca David Vandrovec poprel. Podľa dostupných informácií teraz VSE vytvárá mesačne stratu v rádoch desiatok miliónov korún.

V skupine Vítkovice Machinery Group je cez 20 firiem, ktoré majú spolu takmer 4-tisíc zamestnancov. Do finančných ťažkostí a úpadku sa okrem VSE dostali ešte Vítkovice GEARWORKS, Vítkovice Envi a Vítkovice Revmont.

01 - Modified: 2024-04-12 14:19:49 - Feat.: - Title: Nemci prišli za lacnou silou a obsadili slovenskú ikonu socializmu. Teraz sa sami posielajú do konkurzu 02 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 03 - Modified: 2024-03-10 12:12:25 - Feat.: - Title: Na Slovensku hrozí firmám zvýšené riziko konkurzov. Minulý rok zasiahnuté podniky zamestnávali 1600 ľudí 04 - Modified: 2024-02-23 14:15:21 - Feat.: - Title: Mali konečne opraviť hlavnú stanicu, no skončili v dlhoch 05 - Modified: 2024-01-19 13:56:06 - Feat.: - Title: Trenčianska strojárska spoločnosť podala návrh na vyhlásenie konkurzu, má hromadne prepúšťať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:57