Fakt: Vajcia môžu voňať a chutiť dobre a aj tak byť napadnuté salmonelou. Baktérie na škrupine sa môžu tiež dostať do pripraveného jedla. Zahoďte popraskané alebo znečistené vajcia. Udržujte ruky, riady a povrchy čisté a suché. Ak má vajce nepríjemný zápach, nepoužívajte ho.Pixabay
StoryEditor

Kontaminované vajcia z Holandska našli už aj na Slovensku

09.08.2017, 14:15
Autor:
rdurduTASRTASR
Inšpektori objavili vo veľkosklade na západe Slovenska kontaminované vajcia.

Vajcia z Holandska, ktoré sú kontaminované pesticídom fipronil sa nachádzajú už aj na Slovensku. Informáciu priniesol rezort pôdohospodárstva. Vo veľkosklade v obci Vrbové na západe Slovenska ich objavili inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Vajcia sa na Slovensko dostali z Holandska cez Nemecko a Rakúsko, odkiaľ prišla dodávka do veľkoskladu vo Vrbovom. Celkom išlo o 24 balení.

Ministerka Gabriela Matečná pri tejto príležitosti vyzýva Slovákov, aby sa pýtali na pôvod potravín. "Slovenské potraviny sú pod prísnou kontrolou našej veterinárnej správy od poľa až po regál," uviedla Matečná.

Inšpektori v súčasnosti vykonávajú kontrolu a zisťujú, či bol dodržaný proces sťahovania. Zároveň preverujú distribučný zoznam, do ktorých prevádzok boli uvarené a ošúpané vajcia dodané. 

Slovensko získalo informáciu o vajciach s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajúcich z holandských fariem prostredníctvom systému rýchleho varovania. Rezíduá našli kontrolóri už počas laboratórneho testovania v Nemecku, Belgicku, Spojenom kráľovstve, Francúzsku, Švajčiarsku, ale aj v Hongkongu.

Kontrolné orgány zistili nepovolené látky u producentov používajúcich prostriedok na ošetrenie sliepok proti parazitom s názvom DEGA 16. Výrobca do inak schváleného prípravku na ošetrovanie hydiny nelegálne pridával látku fipronil. Prípravok DEGA 16 používajú v Holandsku, Francúzsku, Taliansku, Nemecku, ale aj v susednom Poľsku. Kontaminované nie sú všetky šarže, kontroly stále pokračujú. Analýzam podrobili aj iné prípravky používané na dotknutých farmách. Nelegálne pridávaný fipronil zistili taktiež v doplnku krmiva s názvom Copper Boost.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:53