V skleníkoch s rozlohou 15 hektárov tu pestujú štyri druhy rajčín, ktoré sa predávajú v miestnych supermarketoch pod názvom Lutherove paradajky.TASR
StoryEditor

Turci chcú kŕmiť Rusov paradajkami, Moskva odmieta zákaz zrušiť. Takto to pokračovať nemôže, znie z Ankary

11.08.2017, 14:14
Autor:
TASRTASR
Moskva chce podporiť domácich producentov paradajok.

Ankara bude musieť prijať protiopatrenia, ak Moskva nezruší zákaz na dovoz paradajok z Turecka. Uviedol to tento týždeň turecký minister hospodárstva Nihat Zeybekci, ktorý tak reagoval na fakt, že napriek zlepšeniu vzťahov medzi Ruskom a Tureckom Rusi odmietajú opätovne otvoriť svoj trh tejto komodite. Navyše, ťažkosti majú Turci aj s vývozom niektorých ďalších komodít.

"Pre pokračujúce reštrikcie na dovoz paradajok a niektorých iných druhov zeleniny čelíme silnému tlaku (zo strany tureckých vývozcov)," povedal Zeybekci a dodal, že s cieľom tento tlak zmierniť Ankara prijme recipročné opatrenia. "Takto to ďalej pokračovať nemôže," vyhlásil.

Dôležité rokovania 

Zeybekci zároveň uviedol, že dôležité budú rokovania s Ruskom, ktoré sa uskutočnia v tureckom Izmire v dňoch od 17. do 19. augusta. Podľa neho Turecko nemá, čo sa týka najbližšieho obdobia, veľké očakávania, už vzhľadom na viaceré vyjadrenia z ruskej strany. Chce však vedieť, ako to bude so zákazom dovozu paradajok a s ďalšími obmedzeniami týkajúcimi sa inej zeleniny, mäsa a mliečnych výrobkov v budúcnosti.

Rusi už niekoľkokrát dali najavo, že nemienia obnoviť dovoz paradajok z Turecka. Naposledy sa začiatkom týždňa v tomto duchu vyjadril ruský minister pôdohospodárstva Alexander Tkačev. Podľa neho Rusko v poslednom období zaznamenalo rozvoj produkcie tejto komodity a Moskva preto neplánuje svoju politiku podpory domácich producentov meniť.

Ochladenie v roku 2015

"V rokoch 2014 až 2017 zvýšilo Rusko produkciu zeleniny zhruba o 30 percent," povedal Tkačev pre ruské médiá. "To znamená podniky a pracovné miesta, takže v tomto smere nemáme prečo váhať," dodal. Ešte v júni minister povedal, že v tomto smere by sa nič nemalo meniť na najbližších niekoľko rokov.

Ešte v roku 2015 patrilo Rusko ku kľúčovým trhom pre tureckých producentov paradajok. V novembri 2015 ale turecká stíhačka zostrelila blízko turecko-sýrskych hraníc ruské bojové lietadlo a vzťahy medzi Moskvou a Ankarou sa prudko zhoršili.

Rušenie niektorých sankcií 

Moskva uvalila na Turecko ekonomické sankcie, vrátane embarga na dovoz tureckých potravín. Neskôr sa situácia zlepšila a viaceré sankcie Rusi v ostatných mesiacoch zrušili.

V marci zrušili zákaz na dovoz niektorých agroproduktov ako cibuľa, karfiol alebo brokolica. V máji ruská vláda rozhodla o zrušení sankcií na zamestnávanie tureckých pracovníkov a pôsobenie tureckých firiem na území Ruska. Pre pestovateľov paradajok a aj niektorých ďalších produktov sa ale nič nezmenilo.

01 - Modified: 2024-04-22 16:16:54 - Feat.: - Title: Ruský súd odsúdil hovorcu spoločnosti Meta v neprítomnosti na 6 rokov väzenia 02 - Modified: 2024-04-22 13:06:24 - Feat.: - Title: Rusko a Čína vo vzájomnom obchode takmer prestali používať dolár, vyhlásil Lavrov 03 - Modified: 2024-04-22 12:42:03 - Feat.: - Title: Moskovčan dostal za interview pre Rádio Sloboda päť rokov verejnoprospešných prác 04 - Modified: 2024-04-22 12:33:59 - Feat.: - Title: Nový balík pomoci pre Ukrajinu nezmení situáciu na fronte, tvrdí Kremeľ 05 - Modified: 2024-04-22 11:28:01 - Feat.: - Title: Ak budú v Poľsku jadrové zbrane, Rusko prijme všetky potrebné opatrenia, vyhlásil Putinov hovorca
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:09