Reuters
StoryEditor

Štáty sťahujú milióny jedovatých vajec, ktoré sa našli aj na Slovensku. Môžu škodiť už v malom množstve

14.08.2017, 13:28

Prípravky, ktoré sa dávajú mačkám či psom proti blchám veľmi často obsahujú fipronil. Kvôli nemu teraz 15 krajín únie spolu so Švajčiarskom a Hong Kongom plánujú vo veľkom stiahnuť všetky vajcia z belgických a holandských chovov. Pod ich škrupinkou sa totiž ukrýva väčšie než malé množstvo tejto toxickej látky.

Deťom tak môžu uškodiť už tri takéto vajíčka v jedle. Fipronil je látka, ktorá útočí na nervovú sústavu hmyzu a tým ho zabíja. Na rozdiel od psov a mačiek sa nesmie používať pri zvieratách z chovov, pretože preniká do ich tela. To platí aj pre hydinárske veľkochovy, ktoré musia proti typickým hmyzím parazitom nasadiť iné prostriedky.

Aj Česko a Slovensko
To pravidlo niektoré farmy v Holandsku nedodržali, čo odhalili testy na fipronil. Podľa odborníkov by už požitie troch vajec mohlo vyvolať problémy so zdravím. Českí zákazníci na toxické vajcia zatiaľ nenarazili.

„Nemožno vylúčiť, že sa nejaké vajcia s fipronilom na český trh dostali. Ale to platí len pre obdobie, kým boli farmy používajúce tento prípravok identifikované. Potom už bolo využitie vajec zo zasiahnutých fariem znemožnené,“ povedal šéf Generálneho riaditeľstva pre zdravie a ochranu spotrebiteľa Európskej únie Ladislav Miko.

Podľa neho úrady zablokovali všetky fipronilové farmy a začali vajcia sťahovať z trhu ihneď po 20. júli, kedy sa hlásenia o vysokých hodnotách fipronilu vo vajciach z Holandska prvýkrát objavilo. „Do súčasnej doby sme vajcia s touto látkou neobjavili,“ povedal hovorca Štátnej veterinárnej správy Petr Vorlíček.

Veterinári rozhodli, že do regálov českých obchodov nesmú žiadne vajcia z Belgicka či Holandska, pokiaľ sa nepreukážu testy na fipronil ako negatívne. Ak by niekto tento pokyn nerešpektoval, mohol by dostať pokutu až dva milióny českých korún.

Na zoznam postihnutých krajín sa dostalo aj Slovensko, kde inšpektori odhalili fipronil v 24 baleniach varených a olúpaných vajec používaných gastronomických prevádzkach. Rovnaký scenár sa opakoval v Poľsku, kde úrady nepustili na trh 40-tisíc vajec.

Kriminálny akt
Presný počet fipronilom zasiahnutých vajec zatiaľ úrady nevedia, možno však odhadnúť, že ide o milióny. Okrem Holandska a Belgicka mierili jedovaté vajcia aj do blízkeho zahraničia. Britský úrad pre dohľad nad kvalitou potravín uviedol, že cez kanál La Manche sa dostalo najmenej 700-tisíc týchto vajec.

Francúzsko odhaduje, že ešte pred zásahom úradov si ľudia odniesli domov minimálne 200-tisíc kusov. Francúzsky minister hospodárstva Stéphane Travert uistil, že podľa zachytených vzoriek hladina fipronilu nemohla ovplyvniť ľudské zdravie.

Nemecké ministerstvo hospodárstva počíta vajcia s fipronilom na milióny. Napríklad reťazec Aldi, ktorý v Nemecku prevádzkuje viac ako desaťtisíc predajní, vajcia za týždeň vyradil zo sortimentu. Podľa vyjadrenia manažmentu išlo len o opatrnosť.

Nemecký minister hospodárstva Christian Schmidt označil škandál s vajcami za kriminálny akt a belgická a holandská polícia už prípad vyšetruje. Zatiaľ čo Belgicko zameralo svoju pozornosť na firmu Poultry Vision, Holandsko už zadržalo dvoch zástupcov firmy ChickFriend.

Poultry Vision vyrába pre hydinárske veľkochovy prípravky proti parazitom. Vyšetrovatelia ju podozrievajú, že do prípravku Dega-16, ktorý patrí medzi povolené insekticídy, primiešala aj zakázaný fipronil. Toxickú zmes kúpila firma ChickFriend, ktorá sa špecializuje na dezinfekciu chovov. Podľa vyšetrovateľov ju používala, aj keď vedenie vedelo aké následky môže zmes vyvolať.

Kauzu jedovatých vajec rieši aj Brusel, eurokomisár zodpovedný za zdravie a bezpečnosť potravín Vytenis Andriukaitis zvolal na 26. septembra schôdzku ministrov zasiahnutých krajín. Na nižšej úrovni však rokovania prebiehajú prakticky okamžite od zverejnenia prípadu. Približne mesiac pred stretnutím politikov v Bruseli bude prípad preberať aj odborná komisia.

01 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky 02 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 03 - Modified: 2024-02-06 12:36:05 - Feat.: - Title: Európska komisia v reakcii na protesty poľnohospodárov stiahne návrh zákona o pesticídoch 04 - Modified: 2024-01-08 13:55:52 - Feat.: - Title: Slovenská hydina a vajcia sa nedokážu vyrovnať dotovaným cenám v Únii. Náš sektor nemá podporu 05 - Modified: 2023-09-22 13:35:17 - Feat.: - Title: Z vietnamských čajov pesticídový kokteil. Česká inšpekcia nariadila všetky balenia stiahnuť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:38