Poprechádzajte sa nekonečnými kamennými uličkami stredovekého centra. Mestom je najlepšie sa presúvať buď pešo alebo verejnou dopravou, autom sa cestovanie neodporúča. Určite si nenechajte ujsť Národnú galériu, Pražský hrad či Malú stranu, prejdite sa po Karlovom moste a vylezte na kopec Petřín. Cena ubytovania na noc pre dvoch: 32 eur Cena jedla v stredne drahej reštaurácii pre dvoch: 22,48 eura Cena piva: 1,31 eura Jednosmerný lístok v MHD: 90 centovPixabay
StoryEditor

Bohatí investori z Ázie sa vrhli na pražské hotely, lákajú ich rastúce zisky

20.08.2017, 17:40
Autor:
TASRTASR
Bohatí ázijskí investori kúpili v českej metropole za posledný rok už päticu hotelov.

Hotelom v strednej a vo východnej Európe sa darí stále viac. Všimli si to aj bohatí investori z Ázie, ktorí ich v posledných rokoch začali skupovať. Len v Prahe kúpili za posledný rok päť hotelov - Diplomat, Motel One, NYX, Hilton Old Town a Mandarin.

Záujem ázijských investorov o Prahu vzrástol podľa serveru iDNES.cz za posledných 12 mesiacov najmä pre aktivity spoločnosti China Energy Company Limited (CEFC). Tá si české hlavné mesto vybrala ako hlavné sídlo svojich európskych aktivít.

Rastúce zisky

CEFC v Prahe kúpila v minulosti napríklad Motel One v ulici Na Poříčí, Mandarin Oriental Prague na Malej Strane alebo Le Palais na Vinohradoch. V Prahe nakupovala aj singapurská firma M&L Hospitality Trust, ktorá teraz vlastní hotel Hilton. V rukách ázijského investora je okrem toho aj hotel Jurys Inn na Florenci.

Investori sa o českú metropolu zaujímajú vďaka rastúcim ziskom tamojších hotelov. "Tržby pražských hotelov sa len za posledných šesť mesiacov zvýšili o 14 percent. Podporila ich rastúca obsadenosť aj ceny. Už tretí rok sa parametre zvyšujú. Priemerná cena izby v pražskom 4-hviezdičkovom hoteli dosahuje 86 eur. Vo Viedni je o 12 eur vyššia. Praha je teda pre turistov stále pomerne lacná a čiastočne aj preto vyhľadávaná," hovorí prezident Asociácie hotelov a reštaurácií ČR Václav Stárek.

Najviac Poľsko

V Prahe došlo tento rok aj k najväčšej akvizícii v regióne. Za približne 90 miliónov eur kúpilo v apríli nemenované konzorcium medzinárodných investorov hotel Marriott v ulici V Celnici. Transakcia nasledovala po predaji 4-hviezdičkového hotela Marriott Prague Airport a Courtyard by Marriott v Plzni pred dvomi rokmi.

Napriek veľkému záujmu zahraničných investorov sa v Česku realizovalo len 24 percent z celkových investícií do hotelových nehnuteľností v rámci strednej a východnej Európy. Najviac peňazí smerovalo do Poľska.

01 - Modified: 2024-04-10 06:47:23 - Feat.: - Title: Najprv tlačenica, teraz exodus. Prečo firmy opúšťajú Čínu najmasovejšie za dekády? 02 - Modified: 2024-03-31 14:22:41 - Feat.: - Title: Ukrajinská tajná služba SBU pomohla odhaliť proruskú vplyvovú sieť v Prahe, zameriava sa na europoslancov 03 - Modified: 2024-03-31 08:35:57 - Feat.: - Title: Retail parky sa stávajú čoraz atraktívnejšie pre investorov aj nájomcov. Bolo ich skolaudovaných 19 04 - Modified: 2024-03-28 14:43:35 - Feat.: - Title: Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy 05 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:44