StoryEditor

Poistky výrazne nezdražejú

26.10.2006, 00:00
Už len štyri dni majú poisťovne na to, aby zverejnili nové ceny povinného zmluvného poistenia áut pre budúci rok. Všetci vodiči by sa totiž mali podľa zákona dozvedieť výšku poistného do konca októbra.

Už len štyri dni majú poisťovne na to, aby zverejnili nové ceny povinného zmluvného poistenia áut na budúci rok. Všetci vodiči by sa totiž mali podľa zákona dozvedieť výšku poistného do konca októbra. Potom budú mať ďalších devätnásť dní na to, aby sa rozhodli, či chcú zmeniť poisťovňu. Väčšina poisťovní však zrejme vyjde s budúcoročnými cenami už skôr a na 31. októbra si nechávajú čas najväčší hráči. Už dnes by mali byť známe ceny poisťovne Uniqa.
Radikálne zdražovanie sa nechystá
Revolúcia v cenách a hromadné prestupy klientov tento rok nehrozia. Výpovede zmlúv a dlhé rady pred poisťovňami na poslednú chvíľu ustali už v minulom roku. Ceny poistiek nezaznamenali totiž príliš veľké rozdiely, pričom najväčší hráči začali vodičov rozlišovať podľa viacerých kritérií.
Do hlbšej segmentácie poistiek sa tento rok pustí viac poisťovní. Väčšie rozlišovanie vodičov pripravuje napríklad Česká poisťovňa Slovensko. Priemerné ceny poistiek na trhu však budú podľa šéfa Slovenskej kancelárie poisťovateľov Imricha Feketeho stagnovať. "To však nie je dobré, pretože za dva roky nám klesla priemerná cena poistenia na jedno vozidlo o päť až desať percent. Skúsenosti zo zahraničia hovoria, že vždy po dvojročnej stagnácii dochádza k rapídnejšiemu nárastu cien," tvrdí Fekete.
Stabilizáciu cien spôsobuje veľká konkurencia na trhu. Napriek veľkej vojne medzi poisťovňami sa rozhodla vstúpiť tento rok na trhu už deviata poisťovňa. Licenciu dostala totiž len nedávno OTP garancia, ktorá chce svojou ponukou zaujať najmä malých podnikateľov a vodičov z vidieka.
Stále bez malusov
Ceny ovplyvňuje aj nefungujúci systém malusov, teda znevýhodnenie pre vodičov, ktorí spôsobujú nehody. Poisťovne ho nezavedú ani tento rok. "Pokúšali sme sa dostať malusy do zákona," povedal Fekete. Ich zavedenie však v konečnom dôsledku nepodporila centrálna banka, ktorá dohliada na poistný trh ani ministerstvo financií. Naopak, výška bonusov pre ľudí, ktorí jazdia bez nehôd, pôjde tento rok v poisťovniach cez 50 percent ceny poistenia.
Neplatiť sa už nevyplatí
Cenu poistky musí vodič zaplatiť do konca roka. Ak ju nezaplatí, bude sa musieť znova poistiť v starej poisťovni, čo je zmena oproti predchádzajúcemu roku. Vtedy mohli majitelia áut poistku jednoducho nezaplatiť, zmluva im zanikla a oni prešli do inej poisťovne. Novelizovaním zákona sa malo zabrániť špekulatívnym prestupom. "Ak motorista nezaplatí, poisťovňa ho písomne vyzve, aby sa prišiel poistiť. Ak tak neurobí, pošle oznámenie na kanceláriu poisťovateľov, ktorá ho môže poslať na obvodný úrad, aby mu uložil pokutu," vysvetľuje Fekete. Pokiaľ by sa stihol vodič poistiť v inej spoločnosti, jeho zmluva nebude platná a uhradenú poistku by mal dostať naspäť.

Na ktoré termíny nesmú vodiči zabudnúť:
- Do 31. októbra poisťovne zverejnia nové ceny povinného zmluvného poistenia na kalendárny rok 2007.
- Do 19. novembra 2006 sa musia motoristi rozhodnúť, či na kalendárny rok 2007 zmenia poisťovňu alebo zostanú poistení v súčasnej. Zároveň do tohto dátumu môže poisťovňa vypovedať klientovi poistnú zmluvu.
- Do 31. decembra 2006 musia vodiči zaplatiť poistku na ďalší rok. Dôležitý je dátum úhrady ceny poistného. Ak vodič vypovedal zmluvu v starej poisťovni, môže si do konca roka vybrať novú. V prípade, že vodič tento dátum nedodrží, bude musieť uzatvoriť novú zmluvu, ale v starej poisťovni.
Zdroj: SAP, hn

01 - Modified: 2003-04-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovensko privíta v baráži USA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:19