TASR/Oliver Ondráš
StoryEditor

Obchvat Ružomberka už mal byť hotový, najnovšie sa tak stane až o štyri roky

24.08.2017, 15:45
Autor:
ČTKČTK

O najmenej štyri roky sa oneskorí dokončenie jedného z doposiaľ nedostavených úsekov diaľnice D1, ktorá prepojí západ Slovenska s východnou časťou krajiny. Vyplýva to z oznámenia štátom kontrolovaného správcu diaľnic, firmy Národná dialničná spoločnosť (NDS). Nejde o jediné oneskorenie pri výstavbe ciest na Slovensku.

Zákazku v hodnote cez 227 miliónov eur na spomínaný viac než 15 kilometrov dlhý úsek diaľnice, ktorý sa východne od Ružomberka napojí na už existujúcu diaľnicu, získali v roku 2013 česká spoločnosť OHL ŽS so slovenským podnikom Váhostav. Pôvodne sa očakávalo, že diaľničný obchvat Ružomberka, ktorého súčasťou je aj tunel, bude hotový tento rok v júni.

NDS na sociálnej sieti uviedla, že nový termín dokončenia výstavby je naplánovaný na koniec roka 2021. Dôvodom sú nepredvídateľné geologické podmienky, kvôli ktorým musí byť trasa diaľnice prehodnotená. NDS uviedla, že už dostala podklady s navrhovanými dvoma variantmi nové trasy, ktoré bolo potrebné posúdiť v rámci vplyvu na životné prostredie.

Vlani v máji vtedajší minister dopravy Roman Brecely odhadol navýšenie nákladov stavby o asi 100 miliónov eur. Minister vtedy hovoril o asi trojročnom oneskorení pri výstavbe úseku diaľnice. Práce na tuneli boli už skôr kvôli nestabilnému svahu pozastavené.

Počas dopravnej špičky sa v Ružomberku už dlhšiu dobu vytvárajú kolóny vozidiel, ktoré smerujú napríklad v smere od Vysokých Tatier ďalej na západ krajiny alebo do Česka alebo na stredné Slovensko.

S oneskorením bude oproti skorším plánom dokončený tiež ďalší úsek diaľnice D1, ktorý sa napojí na spomínaný diaľničný obchvat Ružomberka. Podľa skorších informácií by oproti plánom mohli byť neskôr dostavané tiež úseky diaľnice pri Žiline, ktorých súčasťou bude aj dlhý tunel.

Súčasná koaličná vláda premiéra Roberta Fica si po svojom minuloročnom nástupe do úradu dala za cieľ do roku 2020 dokončiť celú diaľnicu D1. Tá spojí dve najväčšie slovenské mestá, Bratislavu a Košice, ktoré sú od seba vzdialené asi 440 kilometrov. V minulosti slovenskí politici sľubovali ešte skoršiu dostavbu diaľnice.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:18