StoryEditor

Strediská ukončujú sezónu

26.02.2007, 23:00
Niektoré lyžiarske strediská sa už vzdali a kvôli mimoriadne teplému počasiu ukončili zimnú sezónu. Ide najmä o strediská v nižšej nadmorskej výške, kde sa už zjazdovky nedajú zasnežovať ani umelým snehom.

Niektoré lyžiarske strediská sa už vzdali a kvôli mimoriadne teplému počasiu ukončili zimnú sezónu. Ide najmä o strediská v nižšej nadmorskej výške, kde sa už zjazdovky nedajú zasnežovať ani umelým snehom.
Tie vyššie položené ešte bojujú o prázdninujúcich lyžiarov, ak sa však počasie do dvoch týždňov nezmení, sú pripravené taktiež kapitulovať.
Naopak, strediská vo Vysokých Tatrách a Nízkych Tatrách očakávajú, že lyžovať sa bude až do Veľkej noci.
Podľa informácií TASR v týchto dňoch môžu lyžiari využívať približne osemdesiat stredísk, s tým, že najlepšie podmienky sú v Tatrách a na Orave.
Koniec?
Nízko položeným lyžiarskym strediskám sťažuje život vysoká teplota. "Svahy nezasnežujeme, nakoľko aj v noci sú trvalo vysoké teploty," potvrdzuje Zuzana Jusková zo spoločnosti Yeti, ktorá je prevádzkovateľom strediska Snowland Valčianska dolina. "Už niekoľko dní je naše stredisko mimo prevádzky. Ak sa nestane zázrak, sezóna sa už pre nás skončila," dodáva.
Podobne je na tom západoslovenské lyžiarske stredisko Pezinská baba, kde má snehová prikrývka len niekoľko centimetrov. "Pre zlé snehové podmienky nebola prevádzka vlekov obnovená," dozvedá sa záujemca o lyžovačku na infolinke strediska.
Boj s časom
O niečo vyššie položené strediská ešte fungujú. Základnú snehovú prikrývku sa snažia zvýšiť pomocou snehových diel pre prázdninujúcich lyžiarov - poslednú záchranu sezónnych tržieb. "Aj keď je návštevnosť nižšia v porovnaní s minulým rokom, svahy udržiavame pre klientov, ktorí napriek slabej zime majú o lyžovačku záujem," hovorí Monika Hagyariová zo strediska Ski Plejsy.
O dva týždne, keď sa skončia jarné prázdniny, však tento boj pravdepodobne vzdajú. Počet lyžiarov totiž klesne a tržby z predaja skipasov budú akurát kompenzovať náklady na pracovné sily a prevádzku vlekov či snehových diel.
"Ak sa zásadne nezmení počasie, tak po skončení jarných prázdnin by sme sa mali rozlúčiť so sezónou," potvrdzuje Robert Jurenka, generálny riaditeľ strediska Skipark Ružomberok.
Prírodný sneh
Ak sa ani v marci počasie neumúdri a nepríde pravá zima, tretí marcový týždeň by sa malo lyžovať už len vo vysokých nadmorských výškach. Nejaký čas by mal sneh vydržať vo Veľkej Rači, Jasnej a na Donovaloch. "Aj keď snehová prikrývka nie je príliš hrubá, strediská fungujú štandardne," tvrdí riaditeľ združenia Slovakia Skiregión Roman Weck.
Štrbské Pleso a Tatranská Lomnica, patriace tiež do Skiregiónu, by mali podľa Wecka vítať lyžiarov až do Veľkej noci. S uzavretím sezóny v apríli počítajú aj Martinské hole. "Vďaka nadmorskej výške nášho strediska máme 90 centimetrov prírodného snehu. Otázkou ukončenia lyžiarskej sezóny sa preto zatiaľ nezaoberáme, veríme, že lyžovať sa bude do apríla," hovorí za Martinské hole Jana Slotová.

Situácia v lyžiarskych strediskách
Snowland Valčianska dolina - nelyžuje sa (sezóna sa zrejme skončila)
Pezinská baba - nelyžuje sa (sezóna sa zrejme skončila)
Skipark Ružomberok - lyžuje sa (do konca jarných prázdnin)
Ski Plejsy - lyžuje sa (do konca jarných prázdnin)
Snowparadise Veľká Rača - Oščadnica - lyžuje sa (minimálne do polovice marca)
Ski Jasná - lyžuje sa (minimálne do polovice marca)
Donovaly - lyžuje sa (minimálne do polovice marca)
Štrbské Pleso - lyžuje sa (do Veľkej noci)
Tatranská Lomnica - lyžuje sa (do Veľkej noci)
Martinské hole - lyžuje sa (do Veľkej noci)

01 - Modified: 2003-04-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Palestínsky premiér
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:51