Reuters
StoryEditor

Británia chce po brexite menej imigrantov, lákať bude kvalifikovaných

06.09.2017, 12:42
Autor:
ČTKČTK
Chystané kroky britskej vlády v utorok osvetlil uniknutý dokument ministerstva vnútra, ktorý získal denník The Guardian.

Británia sa bude po odchode z EÚ snažiť prilákať vysokokvalifikovaných cudzincov, celkový počet prisťahovalcov chce ale znížiť. Vo vysielaní televízie Sky News to dnes povedal britský minister obrany Michael Fallon.

"Ešte tento rok prídeme s konkrétnymi návrhmi," povedal Fallon pre Sky News. "Je potrebné nájsť určitú rovnováhu. Chceme k nám prilákať vysoko kvalifikovaných ľudí, ktorí sem chcú prísť a prispieť k rozvoju našej spoločnosti, nie im zatvárať dvere," vysvetľoval.

Britskú imigračnú politiku po vystúpení v roku 2019 načrtáva uniknutý plán ministerstva vnútra datovaný tohtoročným augustom. "Jednoducho povedané to znamená, že aby migrácia bola považovaná za prínos pre krajinu ako celok, musí prospievať nielen samotným prisťahovalcom, ale aj zlepšovať životy pôvodného obyvateľstva," píše sa v 82 stranovom dokumente.

Pre cudzincov žijúcich v Británii bude napríklad po brexite ťažšie dostať do krajiny svojich rodinných príslušníkov. "Ministerstvo vnútra chce rozšíriť obmedzenia a premeniť tisíce ďalších (rodín) v tzv. skypeové rodiny," napísal The Guardian. Menej kvalifikovanú pracovnú silu chce vláda odfiltrovať tak, že tieto osoby dostanú povolenie na pobyt nanajvýš na dva roky, zatiaľ čo osobám z "vysoko odborných profesií" povolí zostať dlhšie, prípadne sa usadiť natrvalo.

Voľný pohyb osôb cez britské hranice "vo svojej terajšej podobe" podľa The Guardian skončí ihneď po dni brexitu. "Zároveň musíme zabezpečiť, aby boli firmy pripravené zvýšiť tréning britských pracovníkov. Postoj verejnosti je jasný, nechcú zastavenie imigrácie, ale chcú, aby bola náležite pod kontrolou," povedal ďalej Fallon. "Tiež chcú mať istotu, že presadíme to, pre čo hlasovali v referende," dodal.

Briti sa vlani v júni v referende len tesne vyslovili pre odchod z Európskej únie, pre túto možnosť hlasovalo 51,9 percenta voličov.

01 - Modified: 2024-04-16 14:30:08 - Feat.: - Title: Britskí zákonodarcovia budú hlasovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia 02 - Modified: 2024-04-16 11:00:21 - Feat.: - Title: Vytváranie sexuálne explicitných deepfake materiálov bude v Británii trestné 03 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 04 - Modified: 2024-04-15 09:12:54 - Feat.: - Title: Bol to veľmi veľký úder, ale útok na Izrael je pre Irán dvojitou prehrou, znie z Londýna 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 21:42