BerlínReuters
StoryEditor

Nemeckí priemyselníci sa pripravujú na tvrdý brexit, rátajú s najhorším

06.09.2017, 16:59
Autor:
TASRTASR

Nemeckí priemyselníci sa postupne pripravujú na tvrdý brexit. Ako uviedli nemenované zdroje oboznámené so situáciou, Federácia nemeckého priemyslu (BDI) vytvorila na tento účel pracovnú skupinu, ktorá zahrňuje viaceré veľké priemyselné spoločnosti, vrátane Airbusu, Siemensu či Deutsche Bank.

Podľa zdrojov by pracovná skupina BDI do konca tohto roka mala určiť riziká, ktoré budú pre nemecký priemysel z prípadného tvrdého brexitu vyplývať. Prípravy sú výsledkom rastúcej nervozity z pomalých a strohých rozhovorov medzi britským ministrom pre brexit Davidom Davisom a hlavným vyjednávačom Európskej únie Michelom Barnierom.

Príprava na najhoršie 

Nemecké firmy sa podľa zdrojov pripravujú na najhoršie, vrátane zavedenia ciel a rizika straty prístupu na finančné trhy v Londýne. Ako povedal Markus Becker-Melching z Asociácie nemeckých bánk, ktorá je tiež členom pracovnej skupiny, pracujú s predpokladom, že nakoniec dôjde k tvrdému brexitu a na to sa chcú aj pripraviť.

Pracovnú skupinu založili ešte v júni, oficiálne však bude oznámená začiatkom októbra. Jej závery budú známe v decembri a budú kľúčové pre pozíciu novej nemeckej vlády, ktorá vzíde zo septembrových parlamentných volieb.

​Bez pokroku

Rokovania o brexite sa začali v júni, k výraznejšiemu pokroku však zatiaľ nedošlo. Na záver tretieho kola rokovaní, ktoré sa skončilo minulý týždeň, David Davis uviedol, že spory okolo finančného vyrovnania budú pravdepodobne trvať počas celého obdobia rokovaní.

BDI patrí k najvplyvnejším združeniam v Nemecku. Okrem zavedenia ciel za jeden z najväčších problémov považuje aj narušenie prístupu na multibiliónové trhy s derivátmi. Tie sú najmä v Londýne a sú dôležité pre nemecké firmy na zaistenie sa proti rizikám, ako sú napríklad rastúce ceny ropy.

01 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 02 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov 03 - Modified: 2024-04-18 07:58:34 - Feat.: - Title: Počet stavebných povolení v Nemecku vo februári klesol takmer o pätinu. Kríza na realitnom trhu pretrváva 04 - Modified: 2024-04-18 07:55:33 - Feat.: - Title: Nemecko zatklo dvoch Rusov, ktorí chystali sabotážne akcie proti Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 19:38