Ján RichterTASR
StoryEditor

Sociálni partneri sa na výške minimálnej mzdy nedohodli. Zamestnávateľom chýbajú spoľahlivé analýzy

18.09.2017, 17:42

Ani dnešná hospodárska rada nepriniesla zhodu v názore na výšku minimálnej mzdy na rok 2018. Ministerstvo sociálnych vecí a rodiny nezmenilo svoj pôvodný návrh, rovnako neustúpili ani ďalší partneri. Za hlavný problém považujú zástupcovia zamestnávateľov nejasné zdôvodnenie návrhu výšky minimálnej mzdy.

Momentálna výška minimálnej mzdy je 435 eur.

Každý rok je stanovenie výšky minimálnej mzdy bojom o každé euro. Podľa slov ministra Jána Richtera sa neprekvapivo ani dnes nezhodli na jej odporúčanej výške. „Ja som opätovne predložil návrh na výšku minimálnej mzdy na 480 eur,“ povedal Richter. Jeho návrh predstavuje nárast o 45 eur mesačne a ide o navýšenie o desať percent v porovnaní s dnešnou minimálnou mzdou.

S týmto rapídnym navýšením majú problémy zástupcovia zamestnávateľov. Podľa viceprezidenta republikovej únie zamestnávateľov Ľuboša Sirotu môžeme za relevantný ukazovateľ považovať nárast priemernej mzdy. Tá však narástla iba o štyri percentá a návrh rezortu je cez desať percent. „Chýbajú nám analýzy, preto nabádame k tomu, aby sme našli práve tie závislosti, z ktorých bude zrejmé, že takýto rast minimálnej mzdy bude najlepší, ale aj bezpečný,“ upozornil Sirota.

Rovnaký názor zdieľa aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení. „Bohužiaľ, musím konštatovať, že minimálna mzda v tomto roku je čisto politicko-marketingovým nástrojom a nie je to nástroj, ktorý by mal v sebe elementárne znaky rozumného hospodárenia,“ tvrdí viceprezident asociácie Rastislav Machunka.

Taktiež vyjadril obavy nad predpokladaným prehrievaním ekonomiky a dodal, že zvýšenie minimálnej mzdy môže tento proces ešte urýchliť.

Podľa Richtera však neexistuje žiadna analýza, ktorá by potvrdila priamy negatívny súvis zvyšovania minimálnej mzdy v politike zamestnanosti a spolieha sa na priaznivú prognózu Inštitútu finančnej politiky, ktorý predpokladá priaznivý vývoj na najbližšie tri roky. Zvyšovanie minimálnej mzdy priamo podporili aj odborári.

„Zamestnávatelia veľmi radi argumentujú takto: keď sa ekonomike darí, tak strašia tým, že bude horšie, preto teraz nemôžeme zvyšovať platy a minimálnu mzdu. Keď je kríza, tak musíme čakať na regeneráciu ekonomiky. Keď ekonomika rastie, tak musíme čakať, kedy bude znova lepšie. Takže podľa tejto argumentácie zamestnávateľov by nikdy nedochádzalo k zvyšovaniu miezd ani minimálnej mzdy,“ konštatovala viceprezidentka konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová. 

01 - Modified: 2024-04-19 13:19:16 - Feat.: - Title: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil, reaguje Tomáš na tvrdenia hnutia 02 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 03 - Modified: 2024-04-11 14:52:23 - Feat.: - Title: Dotácia na podporu humanitárnej pomoci sa má zvýšiť na 1 500 eur 04 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: Ťažko zdravotne postihnutí ľudia dostanú nové preukazy. Aký rozdiel bude oproti tým starým? (+ vzor) 05 - Modified: 2024-04-05 11:27:15 - Feat.: - Title: Fico sa ostro vyhranil voči SaS a PS. Tvrdí, že DPH nezvýši
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:39