Prepuknutie kauzy: august 2017. Krajina: Belgicko/Holandsko. Obchodné reťazce museli po afére holandských a belgických fariem stiahnuť z trhu milióny vajec. Kontrolóri v nich totiž našli zakázanú látku – pesticíd fipronil. Nebezpečný je najmä pri dlhodobej spotrebe a u človeka môže dôjsť k poškodeniu obličiek. Slovensko na zozname krajín s infikovanými vajcami nebolo.Reuters
StoryEditor

Veterinári vykonali stovky kontrol na fipronil. Môžu začať dávať vysoké pokuty

28.09.2017, 11:20
Autor:
TASRTASR
Fipronil objavili u distribútora v Bratislave, vo Vrbovom, v luxusných hoteloch v Bratislave a v pečivárňach v Prešove.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS), ktorá spadá pod rezort pôdohospodárstva, spravila od začiatku augusta viac ako 300 kontrol na prítomnosť fipronilu vo vajciach, v spracovaných vajciach a potravinárskych výrobkoch. Kontroly prebiehali podľa agrorezortu od fariem, cez maloobchod, distribučné sklady či pekárne a výrobne majonéz.

Fipronil objavili u distribútora v Bratislave, vo Vrbovom, v luxusných hoteloch v Bratislave a v pečivárňach v Prešove. Všetky výrobky sa stiahli z trhu a zlikvidovali. "Keďže mnohí majú pocit, že fipronilová kauza sa nás netýka, lebo už skončila, opak je pravdou," zdôraznila ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS) na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Vyzvali na opatrnosť 

V kontrolách sa totiž podľa jej slov pokračuje aj naďalej. "Vzhľadom na to, že vajcia sa dajú skladovať, sušené zmesi sa dajú skladovať a ich doba trvanlivosti je veľmi dlhá, nachádzame ešte aj dnes v našich prevádzkach vajcia, zmesi a výrobky s obsahom fipronilu, preto sme kontroly ešte neskončili," opísala šéfka agrorezortu.

Vyzvala preto spotrebiteľov, ale aj gastrozariadenia, aby boli pri nákupe vajec či zmesí z nich opatrní. Aby kontrolovali dodávateľov a dodávky vajec a žiadali dokumenty, ktoré svedčia o tom, že vajcia neobsahujú fipronil.

Na rade sú pokuty

Kým doteraz sa pri nálezoch fipronilu vo vajciach tieto výrobky stiahli z trhu a zlikvidovali, ŠVPS upozorňuje, že môže začať rozdávať aj pokuty. "Tým, že na to stále upozorňujeme, majú si to zabezpečiť tak, že takýto tovar už na Slovensko nedovezú," uviedol ústredný riaditeľ ŠVPS Jozef Bíreš. Sankcie podľa neho vždy závisia od individuálneho posúdenia, či to dané subjekty robili ciele, alebo boli podvedené. Pokiaľ sa to však podľa Bíreša kvalifikuje ako priame ohrozenie spotrebiteľa, pokuta môže byť v státisícoch eur.

Matečná pritom upozornila, že cena takto vykonávaných kontrol nie je nízka a možno sa obráti na ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD). "Najskôr sa pozrieme na vlastné zdroje, aby som zase nestrašila, že budeme opäť žiadať nejaké obrovské množstvo peňazí," dodala Matečná. Náklady sa však podľa jej slov pohybujú v desiatkach tisíc eur, a teda nejde o obrovské sumy.

01 - Modified: 2024-01-03 17:30:01 - Feat.: - Title: Česko predĺži kontroly na hraniciach so Slovenskom, zachytili už desiatky prevádzačov 02 - Modified: 2024-01-03 15:57:51 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Kontroly na hraniciach nebudeme predlžovať, situácia je pokojná 03 - Modified: 2023-12-29 19:24:51 - Feat.: - Title: Prílev migrantov. Poľsko predĺžilo kontroly na hraniciach so Slovenskom do februára 04 - Modified: 2023-11-22 17:34:16 - Feat.: - Title: Poľsko predlžuje kontroly na hraniciach so Slovenskom, chce obmedziť pohyb migrantov 05 - Modified: 2023-11-15 15:37:34 - Feat.: - Title: Rezort dopravy s políciou a finančnou správou kontrolujú ukrajinské kamióny na východe Slovenska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:45