StoryEditor

Byrokracia na slovenský spôsob. Analytici v Bratislave rozprestreli papierového hada, na znak protestu

29.09.2017, 14:22
Autor:
TASRTASR
Oproti vlaňajšku došlo k zlepšeniu o jednu hodinu, keď ubudla jedna povinnosť z oblasti odpadového hospodárstva.

Ak chce malý podnikateľ konať presne podľa zákona, byrokraciou ročne strávi jeden pracovný mesiac. Ukázal to Byrokratický index pre rok 2017, ktorý pripravil Inštitút ekonomických a spoločenských analýz INESS.

Podnikateľ v malej firme musí ročne venovať 164 hodín agende, ktorú mu ukladá zákon. Tá sa skladá zo 78 povinností,“ vyjadril sa analytik Inštitútu Martin Vlachynský. Oproti minulému roku sa výsledky výrazne nezmenili. „Index sa znížil len o jednu hodinu a jednu povinnosť. Nie je to úplne potešiteľný výsledok,“ dodal. Ročné náklady pre podnikateľa na byrokraciu predstavujú 1651 eur. Oproti roku 2016 sa kvôli rastúcej priemernej mzde zvýšili o 56 eur.

Podľa výsledkov prieskumu zamestnávateľ najviac času venuje mzdám a pracovnému času – až 38 hodín. Druhou a treťou veľkou agendou sú odpady a bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci, pri ktorých strávi zhodne 29 hodín.

To však platí v prípade, že chce urobiť všetko podľa zákona. Pri anonymnom prieskume sme však veľmi často dostávali od podnikateľov odpoveď – neriešim to, netýka sa ma to, riskujem. Nad každým podnikateľom tak potom visí Damoklov meč,“ podotkol Vlachynský.

Analytik pozitívne hodnotí iniciatívu Ministerstva hospodárstva na pomoc podnikateľom.

Pripravili balíček 34 opatrení, z ktorých viacero považujem za pozitívne. Prejavovanie sa v praxi je však stále pomerne pomalé, opatrenia sú zavedené v zmrzačenej podobe. Chýba aj systematický boj proti byrokracii, ktorý by prechádzal z vlády na vládu,“ povedal.

Problémom je podľa neho aj vysoké tempo, s akým sa opatrenia menia. Privítal by taktiež, ak by sa pred prijatím nového opatrenia na oplátku jedno staré odstránilo.

Inštitút tento rok porovnal slovenské výsledky byrokratickej záťaže s bulharskými a českými. Slovenskí podnikatelia byrokraciou trávia najmenej času, majú však oproti Česku a Bulharsku najvyšší počet povinností a najvyššie ročné náklady.

Podľa prezidenta Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimíra Sirotku sa záťaž byrokracie najviac prejavuje na malých a stredných podnikoch. „Gro zamestnanosti je v takýchto podnikoch, na Slovensku tvoria 98 percent,“ povedal. Problémy im podľa Sirotku spôsobujú časté novely v oblasti podnikania, roztrieštenosť platieb, dlhodobá nevymáhateľnosť práva či transferové oceňovanie.

01 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 02 - Modified: 2024-04-03 14:35:49 - Feat.: - Title: Prezident má významný vplyv aj na podnikateľské prostredie 03 - Modified: 2024-03-27 17:00:00 - Feat.: - Title: Oszkár Világi: Ako nás obchádza šťastie 04 - Modified: 2024-03-13 12:30:06 - Feat.: - Title: Nemecká vláda schválila zákon o byrokratickej záťaži pre podniky a obyvateľov, zmeny zasiahnu rôzne oblasti 05 - Modified: 2024-02-23 12:15:24 - Feat.: - Title: Predstava, že by podnikateľ nebol poštárom, nemusí byť sci-fi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:37