Mäsokombinát MecomTASR/M. Kapusta
StoryEditor

Najväčší slovenský mäsokombinát má problém. Vyhrážajú sa nám, tvrdí

03.10.2017, 16:25
Kauza jedného z najväčších zamestnávateľov v Humennom a Lučenci po pokusoch o konkurzné konanie pokračuje výhražnými listami.

Najväčší slovenský mäsokombinát Mecom Group čelí vyhrážkam. Niekoľko mesiacov už trvá spor medzi spoločnosťami Mecom a Mecom Ukrajina kvôli pohľadávke vo výške štyri milión eur.

Mecom Group sa proti tomu ohradil už v minulosti, no zástupcovia ukrajinskej spoločnosti ešte pritvrdili.

“Aktivity predstaviteľov Mecom Ukrajina nemajú nič spoločné s riešením štandardného obchodného sporu, o to viac, že svoju pohľadávku dodnes nevymáhajú súdnou cestou. Z ich strany ide o kriminálne vydieranie stabilnej spoločnosti,” skonštatoval pre médiá Marián Slivovič, konateľ spoločnosti Meom Group, ktorá patrí pod investičnú spoločnosť Penta Investments.

Vydieranie fabriky

Predstaviteľov mäsokombinátu mal vydierať Pavol Forisch, ktorý vystupuje v mene Mecom Ukrajina listom, v ktorom humenský a lučenecký závod obviňuje z vážneho ohrozenia zdravia spotrebiteľov.

Predstavitelia závodu vidia tieto snahy ako zámernú dezinformačnú kampaň, ktorá môže Mecomu spôsobiť vážne hospodárske škody.

“Pravidelne absolvujeme pravidelne štandardné kontroly a odmietame akékoľvek obvinenia v tejto veci,” dodáva generálny riaditeľ Carnibona Group Ladislav Čechovič s tým, že spoločnosť proti nepravdivým informáciám chystá ďalšie kroky.

O čo ide v kauze

Kauza okolo Mecom Group sa začala ešte pred rokom. Osemsto zamestnancov bolo vtedy v obavách, či ich zamestnávateľ nepôjde do bankrotu.

Napokon však sudca Okresného súdu v Prešove Tomáš Novák rozhodol, že spoločnosť je schopná splácať svoje záväzky. Návrh v tom čase podala firma Mecom Ukrajina, ktorá mala v minulosti so spoločnosťou zmluvu na distribúciu produktov po Ukrajine.

Podnikateľ Václav Nedvěď, ktorý bol aj majiteľom tejto firmy a neskôr ju len zastupoval tvrdí, že bola zmluva porušená, pretože Mecom si mal začať svoju distribučnú sieť budovať sám.

Podľa predstaviteľov slovenskej divízie to boli práve Ukrajinci, ktorí nedokázali už viac dodávať požadované množstvá odberateľom a zmluvu vypovedali po vzájomnej dohode.

Spoločnosť Mecom Ukrajina však s týmito tvrdeniami nesúhlasila a snažila sa vymôcť danú pohľadávku, avšak neúspešne. Do dnešného dňa súd žiadnu pohľadávku nepriznal. Naopak má to byť Mecom Group, kto eviduje voči Ukrajincom pohľadávky za nezaplatený tovar v stovkách tisíc eur.

01 - Modified: 2023-12-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Ročne nakrájajú 1,5 miliardy plátkov salámov, šuniek a klobás 02 - Modified: 2022-03-14 11:38:25 - Feat.: - Title: Ako na konflikt reagujú bývalí členovia ZSSR? 03 - Modified: 2022-01-28 19:08:33 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister varoval, že cieľom Moskvy môže byť obnova východného Nemecka 04 - Modified: 2021-02-23 09:30:58 - Feat.: - Title: Penta predáva Mecom. Kupujú ho Američania 05 - Modified: 2019-11-20 07:43:41 - Feat.: - Title: Exsiskári opäť skúšajú potopiť mäsokombinát z portfólia Penty
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. apríl 2024 11:59