StoryEditor

Vývoj cien nepotvrdil obavy z únie

12.05.2005, 00:00
Obavy z výrazného rastu cien po vstupe do Európskej únie sa nenaplnili. Prvý rok členstva priniesol Slovensku historicky najnižšiu medziročnú aprílovú infláciu. Cenová hladina bola minulý mesiac len o necelé tri percentá vyššia ako vlani v apríli. Také sú údaje, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad.
Obavy z výrazného rastu cien po vstupe do Európskej únie sa nenaplnili. Prvý rok členstva priniesol Slovensku historicky najnižšiu medziročnú aprílovú infláciu. Cenová hladina bola minulý mesiac len o necelé tri percentá vyššia ako vlani v apríli. Také sú údaje, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad.
Opozičný Smer však na svojich vyhláseniach trvá. "Nemôžeme hodnotiť tento vývoj veľmi pozitívne, treba sa pozrieť na cenu masla, mlieka, elektriny, plynu, ktoré sa priamo dotýkajú peňaženiek bežných občanov, a tie výrazne stúpli," povedala tieňová ministerka práce zo Smeru Viera Tomanová. Napriek tomu, že niektoré potraviny zdraželi, iné zlacneli a tak, Štatistický úrad mohol konštatovať, že ceny potravín v priemere klesli v apríli medziročne o pol percenta. "Podpísal sa pod to najmä vlaňajší príchod nemeckého obchodného reťazca Lidl, ktorému sa podarilo presadiť sa na trhu aj napriek tomu, že je nasýtený, čo prinútilo konkurenciu znižovať ceny," povedal ekonóm Poštovej banky Miroslav Šmál.
Pozitívne čísla štatistického úradu o inflácii Tomanová nespochybňuje. Nevystihujú však podľa nej životnú úroveň väčšiny občanov. "Štatistika hovorí o súhrnných údajoch, skutočnosť je o inom," povedala Tomanová. Tvrdí, že životná úroveň bežných občanov sa nezlepšuje. "V inštitúcii, kde pracujem, si viac ako polovica zamestnancov musela zobrať pôžičku na to, aby mohla zaplatiť nedoplatky za elektrinu a plyn," dodala. Regulované ceny spomínaných energií však stúpali, pretože boli roky dotované štátom, a v mnohých prípadoch nepokrývali ani výrobné náklady. Tento rok podľa Šmála potvrdil, že budú rásť oveľa miernejšie, a ich vývoj bude závisieť predovšetkým od ceny ropy.
Rizikom pre budúcu infláciu je podľa analytika ING DSS Pavla Ondrisku popri rope takisto kurz koruny. Prípadné zhodnotenie koruny môže znížiť ceny dovážaných tovarov, oslabenie vyvoláva opak. Analytička ČSOB Silvia Čechovičová považuje za rizikové aj niektoré ceny potravín, napríklad hovädzieho mäsa. Slovenskí výrobcovia podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivana Oravca odmietli pristúpiť na politiku hypermarketov, ktoré od nich chceli vykupovať mäso za nízke ceny a začali ho vyvážať do zahraničia, kde ho predávajú drahšie. "Hovädzieho mäsa je na trhu málo, preto bude nutné dovážať ho zo zahraničia, čo pravdepodobne povedie k zvýšeniu jeho ceny," povedala Čechovičová. Jeho zdraženie však môže stlmiť posilnenie koruny a konkurencia medzi hypermarketmi, ktoré by tak časť nárastu mohli pokryť zo svojich marží.

Vývoj cien potravín
(medzimesačné zmeny v %)
apríl 2004 -1
máj 0,6
jún 0,5
júl 0,6
august -1
september -0,7
októbrer -0,5
november -0,7
december -0,3
január 2005 1,5
február -0,2
marec -0,2
apríl 2005 -0,1
Zdroj: Štatistický úrad SR

Ako rástli ceny v apríli
(medziročná inflácia, v %)

1993

21,7

1994

13,8

1995

11,2

1996

6

1997

6,5

1998

7

1999

7,1

2000

15,9

2001

7,1

2002

3,6

2003

7,7

2004

8

2005

2,7

Zdroj: Štatistický úrad SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 14:21