Hlavná stanicaPavol Funtál
StoryEditor

Boj o Hlavnú stanicu. Železnice spravili ďalší krok

09.10.2017, 15:47
Autor:
TASRTASR
V závere septembra železnice písomne vyzvali spoločnosť Transprojekt na protokolárne odovzdanie pozemkov.

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) po odstúpení od zmluvy so spoločnosťou Transprojekt 18. septembra pristúpili k druhému kroku. V závere septembra ŽSR písomne vyzvali spoločnosť Transprojekt na protokolárne odovzdanie pozemkov, ktoré sa uskutočnilo v plánovanom termíne 5. októbra pred bratislavskou hlavnou železničnou stanicou. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková.

"Hoci doporučený list s pozvánkou na protokolárne spätné odovzdanie pozemkov si spoločnosť Transprojekt prevzala, nikto zo zástupcov spoločnosti na stretnutie neprišiel," uviedla Pavliková.

Spoločnosť Transprojekt podľa nej doručila ŽSR list, v ktorom navrhuje vzniknutú situáciu riešiť na spoločnom stretnutí a zároveň uvádza, že odstúpenie od zmluvy považuje za neplatné, právne neúčinné a ako také ho neuznáva s tým, že si voči ŽSR bude uplatňovať bližšie nešpecifikovanú škodu.

"Vo veci bratislavskej hlavnej stanice sme vykonali ďalší potrebný právny úkon. Napriek fyzickej neúčasti zástupcov spoločnosti Transprojekt na protokolárnom odovzdaní pozemkov sme tieto prevzali späť do našej správy," povedal generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy s tým, že spoločnosť Transprojekt počas takmer 11 rokov trvajúceho nájmu nevykonávala na pozemkoch žiadnu činnosť, ani sa o ne riadne nestarala.

"Už som vydal pokyn, aby sme bezodkladne začali konať v oblasti starostlivosti o poriadok, bezpečnosti a celkového vzhľadu uvedeného priestoru," uviedol Erdössy.

Aké budú najbližšie kroky spoločnosti Transprojekt, by sa podľa Pavlikovej malo vyjasniť na vzájomnom stretnutí, ktoré spoločnosť iniciovala a ktoré by sa malo uskutočniť v najbližších dňoch.

ŽSR odstúpili od rámcovej zmluvy so spoločnosťou Transprojekt na prenájom priestorov na Predstaničnom námestí pred Hlavnou stanicou v Bratislave. Na základe toho, že súkromná spoločnosť si nesplnila zákonnú povinnosť a nezabezpečila do 31. júla zápis do Registra partnerov verejného sektora.

Pavliková pripomenula, že rámcovú zmluvu uzatvorili ŽSR a spoločnosť Transprojekt 10. júla 2006 na dobu 50 rokov. Jej predmetom bol nájom pozemkov potrebných na realizáciu investičného zámeru podľa projektu Predstaničný priestor – Bratislava, ako aj vzájomné usporiadanie majetkovoprávnych vzťahov k pozemkom a k navrhovaným stavbám.

Na projekt bolo v roku 2010 vydané územné rozhodnutie, ktoré nadobudlo právoplatnosť 24. augusta 2010. "Transprojekt až do dnešného dňa nepristúpil k výstavbe navrhovaných stavieb a celý projekt stagnoval," doplnila Pavliková.

ŽSR začali v júli 2017, mimo projektu, ktorý mal realizovať Transprojekt, s čiastočnou rekonštrukciou Hlavnej stanice v Bratislave prebudovaním bývalého služobného podchodu na podchod pre cestujúcich s výstavbou moderných výťahov pre imobilných cestujúcich na všetky nástupištia. Projekt má byť hotový do konca tohto roka. Nasledovať bude prebudovanie bývalej reštaurácie na čakáreň.

01 - Modified: 2024-04-04 14:29:23 - Feat.: - Title: Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia 02 - Modified: 2024-03-06 12:21:13 - Feat.: - Title: Rezort dopravy reaguje na železničiarov: Rešpektujeme váš postoj, výhrady považujeme za oprávnené 03 - Modified: 2024-03-05 17:54:54 - Feat.: - Title: Odborári upozorňujú na zlú situáciu v železničnom sektore. Začali sériu protestných zhromaždení 04 - Modified: 2024-02-12 11:04:36 - Feat.: - Title: Konflikt na železniciach. Asociácia železničných dopravcov Slovenska vyzvala ŽSR k plneniu záväzkov 05 - Modified: 2023-11-28 12:22:53 - Feat.: - Title: Pre sneženie je v Košiciach sťažená obsluha výhybiek, trasy sú však zjazdné, varujú železničiari
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:00