StoryEditor

Namiesto SND kongresové centrum

29.11.2004, 23:00
Plochy budúceho kultúrno-spoločenského a kongresového centra sa tak okrem organizovania výlučne operných, divadelných a baletných predstavení využijú na dostavbu viacúčelového športového areálu, štvorhiezdičkového hotela, siete maloobchodných predajní, reštaurácií i administratívnych kapacít.

Dostavba SND v Bratislave sa definitívne nebude financovať zo štátnych zdrojov a čiastočne sa pritom zachová aj pôvodný charakter využitia budovy. Dokončí sa totiž len budova opery, činohra sa prestavia. Plochy budúceho kultúrno-spoločenského a kongresového centra sa tak okrem organizovania výlučne operných, divadelných a baletných predstavení využijú na dostavbu viacúčelového športového areálu, štvorhiezdičkového hotela, siete maloobchodných predajní, reštaurácií i administratívnych kapacít. "Našou ambíciou je začať konkurovať Viedni v oblasti kongresovej turistiky," spresňuje minister hospodárstva Pavol Rusko.
Prvým krokom je založenie akciovej spoločnosti prostredníctvom Slovenskej konsolidačnej, ktorá následne odpredá podiel vo výške 100 percent štátu, pričom výkon akcionárskych práv zabezpečí ministerstvo hospodárstva. Základné imanie spoločnosti Divadlo, a. s., bude jeden milión korún. Do spoločnosti Divadlo vstúpi ako akcionár Trutheim Invest LLC so sídlom v New Yorku, ktorú zastupuje Eric Assimakopoulos z Floridy s počiatočným vkladom 961-tisíc korún, čím sa stane 49-percentným akcionárom. Postupným zvyšovaním základného imania v minimálnej výške 20 miliónov eur zabezpečí dokončenie divadla najneskôr do dvoch rokov. "Hotel s ostatnými aktivitami možno dokončiť do troch rokov," konštatuje Assimakopoulos. Dodáva, že návratnosť celej investície očakáva v časovom horizonte troch až piatich rokov.
Ďalším krokom je vytvorenie správcovskej spoločnosti Správca, a. s., v ktorej bude mať Trutheim 66 percent a štát 34 percent. Správca umožní ministerstvu kultúry prenajímať si priestory potrebné na činnosť umeleckých telies minimálne na 20 rokov za ceny nižšie ako obvyklé v danej lokalite. Predpokladom je, že celkové náklady na túto činnosť dosiahnu 50 až 80 miliónov korún ročne.
Vláda sa minulý týždeň zaviazala, že za čiastkovú kompenzáciu vstupnej investície spoločnosti Trutheim bude považovať 10 až 25 percent hodnoty rozostavanej nehnuteľnosti, ktorá sa určí na základe súdnoznaleckého posudku. Okrem toho zaručí Trutheimu prednostné právo na výplatu 90 percent zo zisku spoločnosti Správca až do času, kým nebude umorená suma, ktorá sa rovná výške jeho kapitálového vstupu po odrátaní ďalších foriem kompenzácie.
"V prípade, že tieto kompenzácie nepokryjú vstupnú investíciu, môžu sa pre vzájomný zápočet určiť aj iné nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu, ktorých vlastníkom sa stane spoločnosť Správca," uvádza sa v memorande schválenom vládou. Predpokladaný dosah na štátny rozpočet v budúcom roku je 75 miliónov korún, čo predstavuje vyrovnanie záväzku vzťahujúceho sa k investičnej akcii za neplatné odstúpenie od zmluvy. V roku 1997 totiž ministerstvo kultúry vymenilo hlavného dodávateľa stavby Staspo (nástupca pôvodnej Stavoindustrie, ktorá stavbu začala) za firmu Skelet.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 05:08