StoryEditor

Slovenský milionár Krúpa investoval do lítia. Chce plniť úlohu „strážneho psa“

16.10.2017, 13:39
Autor:
TASRTASR
Slovenský podnikateľ chce z pozície menšinového akcionára odsledovať, aby nevznikol druhý prípad OKD.

Spoločnosť Arca Capital slovenského milionára Pavla Krúpu kúpila podiel vo firme European Metal Holdings (EMH), ktorá prostredníctvom svojej dcérskej firmy Geomet plánuje ťažbu lítia na Cínovci.

Z pozície menšinového akcionára chce údajne odsledovať, aby nevznikol druhý prípad OKD. Krúpa patrí medzi najväčších kritikov bývalého vedenia ostravských baní a Zdeňka Bakalu.

​"Arca chce ku svojej investícii v spoločnosti EMH pristupovať rovnako zodpovedne a plniť úlohu "strážneho psa". To znamená, že zo svojej pozície transparentného investora chce dohliadať na správne fungovanie spoločnosti tak, aby nedochádzalo k neštandardným finančným operáciám a neoprávnenému vyvádzaniu ziskov do zahraničia na úkor českého štátu," povedala pre Lidové noviny hovorkyňa Arca Capital Barbora Hanáková.

Okolo ťažby lítia, ktoré je významnou surovinou na výrobu batérií, sa rozvírila ostrá politická diskusia. Dnes popoludní sa pre plánovanú ťažbu zíde na mimoriadnej schôdzi Poslanecká snemovňa.

Jadrom sporu je memorandum, ktoré dva týždne pred voľbami podpísal minister priemyslu a obchodu Jiří Havlíček s firmou EMH. Zvolanie schôdzky podnietila KSČM, podľa ktorej lítium nepatrí do cudzích rúk a malo by zostať štátu. Memorandum kritizujú aj ďalší politici.

Samotný Krúpa sa investície nebojí. Plán na ťažbu lítia, ktorý predstavila EMH, považuje za reálne uskutočniteľný projekt.

Navyše, aj ďalšie spolupracujúce firmy ako Cadence Minerals a Bacanora Minerals podľa neho v odvetví podnikajú už dlhší čas. Bacanora chce navyše ťažiť lítium aj v Nemecku.

Pozrite si nedávny rozhovor s Pavlom Krúpom v HNtelevízii

01 - Modified: 2024-02-05 23:00:00 - Feat.: - Title: Na Nivách vyrastá nenápadný projekt. Ceny sa šplhajú na úrovne známych vežiakov 02 - Modified: 2023-12-21 14:09:16 - Feat.: - Title: Rozvoj elektromobility má aj svoje temné stránky. Dôležité je pracovať na ich minimalizácii 03 - Modified: 2023-12-19 16:18:04 - Feat.: - Title: Veľký biznis v srdci Bratislavy: Arca tam chcela mrakodrap, lukratívny pozemok teraz kúpil známy developer 04 - Modified: 2023-11-23 20:09:00 - Feat.: - Title: SaS bude za odvolanie Šutaja Eštoka: Uvidíme, prečo robí čistky v polícii, tvrdí Krúpa 05 - Modified: 2023-11-23 14:34:25 - Feat.: - Title: Kov kľúčový pre elektromobilitu extrémne zlacnel, lítium tento rok stratilo až 75 percent zo svojej ceny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:46