HN/ Peter Mayer
StoryEditor

Ľudia nechýbajú len v Bratislave. Problém je ešte výraznejší v regiónoch

19.10.2017, 11:50
Autor:
TASRTASR
Priemyselné regióny na Slovensku majú problém obsadiť pracovné miesta.

Bratislava už nie je regiónom, kde majú firmy najväčší problém s hľadaním nových ľudí. Situácia v iných priemyselne vyspelých lokalitách Slovenska je totiž ešte horšia. Tvrdí to personálno-poradenská spoločnosť Wincott People.

Nájsť vhodných uchádzačov mimo Bratislavy je pre zamestnávateľov čoraz ťažšie. "Nájsť ľudí v Trnave, Nitre alebo v Trenčíne a ich okolí je už zložitejšie než v hlavnom meste, ktoré sa dlhodobo pýšilo najnižšou nezamestnanosťou na Slovensku. Masové nábory na Považí či v Ponitrí túto situáciu zmenili," skonštatovala manažérka spoločnosti Wincott People Jana Mesárová. Výsledkom je, že nižšia nezamestnanosť než v Bratislave je aj v okresných mestách ako Galanta, Piešťany, Hlohovec či Malacky. Z krajských miest ide o Trnavu a Trenčín.

Imidž väčšieho mesta 

Výzvou pre firmy sú najmä masovejšie nábory, keď spoločnosť potrebuje prijať desiatky ľudí. Ak ich potrebuje stovky, musí počítať s tým, že v danom regióne ich nenájde. Musí sa teda spoliehať na ich dovoz z iných oblastí Slovenska. Platí pritom, že podľa skúseností zamestnávateľov sú mnohí ľudia menej ochotní sťahovať sa za prácou do menších miest, než je tomu v prípade Bratislavy.

Tej totiž pomáha imidž veľkého mesta s množstvom príležitostí, ktoré navyše ponúka nadštandardné platy. "Menšie mestá túto výhodu nemajú. Ich možnosť bez problémov absorbovať veľké množstvo dochádzajúcich je limitované už samotnou ich veľkosťou a z toho vyplývajúcou dostupnosťou bývania či možnosťou umiestniť deti do predškolských a školských zariadení. Zásadným sa stáva predovšetkým nedostatok ubytovacích kapacít, keďže ubytovne a robotnícke hotely sú v najvyťaženejších regiónoch beznádejne plné," vysvetľuje Mesárová.

Tlak na platy

Pre investorov, ktorí prichádzajú na Slovensko, ale aj pri rozširovaní výroby už existujúcich fabrík, sú tak najväčším problémom najbežnejšie robotnícke profesie. Tie totiž neponúkajú nadštandardné platy, čo motiváciu potenciálnych zamestnancov sťahovať sa za prácou znižuje. Preto majú firmy najväčší problém získať dostatok operátorov výroby, manuálnych kontrolórov výroby, skladníkov či vodičov vysokozdvižných vozíkov.

"Do budúcnosti očakávame, že časť firiem s nižšou tvorbou pridanej hodnoty bude musieť na Slovensku prehodnotiť svoje fungovanie. Tlak na rast miezd totiž bude výrazne tlačiť na ich profitabilitu," očakáva Mesárová. Ďalším trendom bude podľa nej zvýšená miera automatizácie a zvýšený záujem investorov aj o menej rozvinuté regióny Slovenska. "V tých priemyselne najsilnejších sa totiž budú stretávať s čoraz väčšími problémami pri nábore zamestnancov," dodala Mesárová.

01 - Modified: 2024-04-13 09:30:00 - Feat.: - Title: Piknik v záhrade či prírodná galéria. Život v Bratislave nemusí byť drahý. Prinášame ti ZOZNAM miest, kde neminieš ani cent 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-04-12 05:56:16 - Feat.: - Title: Vodiči sa zdržia na viacerých úsekoch v Bratislave 04 - Modified: 2024-04-12 07:58:00 - Feat.: - Title: Lovestream predstavil prvých tohtoročných headlinerov. Do Bratislavy príde Rita Ora, Dimitri Vegas & Like Mike či Tom Walker 05 - Modified: 2024-04-11 12:42:54 - Feat.: - Title: Jean-Michel Jarre vystúpi v Bratislave zadarmo s Brianom Mayom. Naše hlavné mesto bude na okamih najinteligentnejším na Zemi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:53