Reuters
StoryEditor

Bardejov sa uchádza o miliónovú investíciu. Ráta s vytvorením vyše stovky miest

20.10.2017, 13:15
Autor:
TASRTASR
Východoslovenské mesto sa uchádza o investíciu, v ktorej je zahrnutá inštalácia najmodernejších technológií.

Mesto Bardejov sa uchádza o investíciu v celkovej hodnote 55 miliónov eur. Nemecká spoločnosť Kamax, ktorá sa venuje výrobe vysokopevnostných spojovacích materiálov pre automobilový priemysel, tam plánuje do roku 2021 a 2025 rozšíriť svoju výrobu.

"Investícia, ktorú ohlásila táto spoločnosť, je v dvoch fázach v celkovom objeme až vo výške 55 miliónov eur a mohla by vytvoriť tu v Bardejove ďalších 125 vysokokvalifikovaných a hlavne dobre zaplatených pracovných miest," povedal po piatkovom rokovaní so zástupcami samosprávy a spoločnosti Kamax podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD).

Najmodernejšie technológie 

Išlo by podľa neho o investíciu, keď by v Bardejove boli inštalované najmodernejšie technológie, ktoré už spĺňajú podmienky priemyslu 4.0, to znamená hi-tech produkcia tých najsofistikovanejších spojovacích materiálov.

"Čím by opäť došlo k stabilizácii tejto investície a zamestnanosti v Bardejove, pretože takýto typ výroby nie je veľmi jednoduché potom presunúť po pár rokoch niekde inde. Na druhej strane to bude klásť nároky na pracovnú silu, ktorá sa v Bardejove ešte javí, že k dispozícii je," doplnil Pellegrini.

Nadpriemerná mzda 

Štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Branislav Ondruš povedal, že priemerná mzda výrobných pracovníkov v spoločnosti dosahuje výšku takmer 1000 eur. "Čo je dokonca viac, ako je v súčasnosti celoslovenská priemerná mzda.  Z toho hľadiska prísľub, že noví pracovníci by mali ísť platovo ešte dokonca vyššie, znamená, že tu v Bardejove bude podnik, v ktorom sa budú vyplácať mzdy, ktoré sú nad celoslovenským priemerom," povedal Ondruš s tým, že úrady práce sú pripravené pomôcť pri hľadaní nových pracovníkov.

Rozhodnutie o tom, či investor rozšíri výrobu v Bardejove, podľa Pellegriniho zatiaľ nepadlo. "Je teraz na nás, na vláde SR a firme Kamax, aby sme začali rokovať o možnej investičnej podpore tohto zámeru," skonštatoval Pellegrini.

Už zamestnáva 150 ľudí 

"Dnes to bolo začiatočné stretnutie, na ktorom sme sa chceli spoznať s vládou a predstaviteľmi mesta. Rozhodnutie bude až po odkomunikovaní s majiteľmi firmy. Chceli by sme to rozhodnutie urobiť ešte tohto roku," povedal zástupca spoločnosti Kamax Jörg Steins.

Spoločnosť, ktorá v Bardejove pôsobí od roku 2009, tam v súčasnosti zamestnáva 150 ľudí a vyrába nástroje pre všetky jej sesterské spoločnosti v celom svete. "Táto firma sa za desať rokov pôsobenia na teritóriu mesta Bardejov stala významnou súčasťou spoločenského i hospodárskeho života v našom meste. Zo strany samosprávy urobíme maximum pre to, aby táto investícia zostala v Bardejove," dodal primátor mesta Boris Hanuščák.

01 - Modified: 2024-04-26 13:21:43 - Feat.: - Title: Nemecký inštitút očakáva rast nezamestnanosti na najvyššiu úroveň za takmer desaťročie 02 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 03 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:51