HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Rumunská skupina smeruje na Slovensko, postaví závod na spracovanie plastov. V Bratislave stáť nebude

07.11.2017, 10:25
Autor:
TASRTASR
V závode nájde prácu takmer 100 ľudí.

Rumunská skupina Green Group chce na Slovensku postaviť závod na spracovanie PET fliaš a mixovaných plastov. Investícia za 8,5 milióna eur má vytvoriť takmer 100 pracovných miest. Na tlačovej konferencii to v utorok oznámil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd). Firma podľa jeho slov nežiada o žiadnu štátnu pomoc.

Kde presne by závod mal stáť, nie je zatiaľ zrejmé. Spoluzakladateľ holdingu Constantin Damov ho nechcel konkretizovať vzhľadom na prebiehajúcu diskusiu. Vylúčil len, že to bude v Bratislave. Do prevádzky by sa mal podľa jeho slov spustiť koncom septembra budúceho roka. Na začiatku ponúkne 80 pracovných miest, neskôr vzniknú ďalšie, priblížil.

Premena odpadu na materiál

Damov avizoval, že prvá investícia Green Group, ktorá sa zaoberá zeleným či obehovým hospodárstvom, na Slovensku nebude poslednou. "Predstavuje len prvý krok v rámci výrazne ambicióznejšieho projektu, ktorým podporíme obehovú ekonomiku na Slovensku," povedal Damov.

Plánovaná kapacita nového závodu predstavuje 30-tisíc ton plastových fliaš a mixovaných plastov. Maximálna možná časť odpadovej suroviny sa má získavať na Slovensku, plast sa u nás vyčistí a podrví. Zo získanej suroviny sa bude následne v Rumunsku vyrábať materiál potrebný napríklad v automobilovom priemysle.

Rešpekt k životnému prostrediu 

Podľa štátneho tajomníka envirorezortu Norberta Kurillu je investícia významná predovšetkým z hľadiska životného prostredia. Na Slovensku sa vlani uviedol na trh okolo 120-tisíc ton plastových obalov, pričom vytriedilo 69-tisíc  ton.

"Hospodársky model, kedy ekonomický rast a rešpekt k životnému prostrediu idú ruka v ruke. Spoločne vytvárajú priestor pre pracovné príležitosti, inovácie a skutočne trvalo udržateľný rast," doplnil Kurilla.

Boj proti skládkam 

Nová investícia podľa Sólymosa plne zapadá do úsilia bojovať proti skládkam na Slovensku. "Teda viac triediť a recyklovať. Preto aj na Slovensku meníme odpadovú politiku, pripravujeme zvýšenie skládkovného a venujeme sa aj vzdelávacím projektom ako napríklad Triedim triediš triedime," zhrnul.

Skupina Green Group bola založená v roku 2002. Holding tvorí v súčasnosti šesť spoločností zameraných na zber, prevoz, spracovanie a recyklovanie odpadu, ako i výrobu polyesterových vlákien zo stopercentne recyklovaného PET materiálu. Pri svojej činnosti využíva moderné technológie s ohľadom na ochranu životného prostredia a prírodných zdrojov. Pôvodom rumunská firma má pobočky v Srbsku a Macedónsku.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:03