StoryEditor

Štát vyplatí odmenu Bžánovi. Potom jeho kanceláriu zažaluje a bude chcieť peniaze späť

07.11.2017, 13:47
Autor:
hašhaš
Žiga tvrdí, že štát sa vyhne možnosti, aby musel v budúcnosti vyplatiť Bžánovi pôvodne dohodnutú 64-miliónovú odmenu.

Štátna akciovka MH Manažment vyplatí advokátskej kancelárii Radomíra Bžána zníženú odmenu 17,6 milióna eur s výhradou. Povedal to na tlačovej konferencii minister hospodárstva Peter Žiga s tým, že následne sa štát obráti na súd, aby odmenu od advokáta získal späť.

Nechá preveriť zmluvy

Takýto postup podľa Žigu predstavuje najmenšie riziko do budúcnosti pre štát a znamená to výhodnejšiu pozíciu.

"Vyplatením faktúry vystavenej advokátskou kanceláriou Bžána na sumu 12,6 milióna eur sa vyhneme riziku, že by štát niekedy v budúcnosti musel vyplatiť pôvodnú výšku odmeny," povedal Žiga.

Žiga si chce nechať preveriť platnosť aj náležitosti zmluvy s Bžánom a o názor požiada ministerstvo spravodlivosti aj dve advokátske kancelárie.

"Existuje aj silný právny názor, že zmluva je v časti pôvodne dohodnutej podielovej odmeny neplatná," vyhlásil Žiga.

Lehota na vyplatenie 17,6 milióna eur uplynie tento piatok. Žigov rezort chce zaplatiť čo najmenej.

Je to dôsledok štvavej kampane, bráni sa Bžán

"Arbitrážny súd oznámil rozhodnutie o určení súdnych trov. Napriek tomu, že štát bol žalovaný, nemá podľa súdu nárok na zaplatenie žiadnych nákladov na svojho právneho zástupcu. Toto rozhodnutie považujem za nepochopiteľné," vyhlásil Žiga.

"Je to aj ďalší dôvod, prečo bude štát žalovať advokátsku kanceláriu doktora Bžána," dodal.

"Rozhodnutie Rozhodcovského súdu vo veci priznania výšky súdnych trov považujeme za dôsledok štvavej kampane, ktorá sa po našom víťazstve v arbitráži rozbehla. Na možnú hrozbu takéhoto výsledku sme – bohužiaľ bez úspechu - upozorňovali od začiatku tejto štvavej kampane," reaguje advokátska kancelária Bžána.

Minister Žiga popísal, ako bude štátna firma fungovať v budúcnosti. "MH Manažment už žiadnu novú zmluvu trom advokátskym kanceláriám nevystaví. Podielové odmeny pre právnické kancelárie končia. Advokáti zastupujúci MH Manažment v živých sporoch predbežne súhlasili s urovnaním vzťahov a prechodom na odmeny podľa zníženého tarifu," vysvetlil. 

MH Manažment pripraví nové transparentné verejné obstarávanie na právne služby pre prípadné budúce právne spory.

01 - Modified: 2022-02-16 12:01:16 - Feat.: - Title: Nemocnicu Bory povedie bývalý šéf MH Manažment Ľuboš Lopatka 02 - Modified: 2021-09-24 18:21:35 - Feat.: - Title: Ďalší korupčný škandál : Zadržali a obvinili Štefana Žigu 03 - Modified: 2021-06-18 10:33:01 - Feat.: - Title: Sulík odvolal obvineného Andreja Holáka z postu podpredsedu MH Manažmentu 04 - Modified: 2021-02-03 09:12:48 - Feat.: - Title: Žiga má Rašiho dôveru: Vo firme je len spoločníkom. Veríme v zákonnosť postupov 05 - Modified: 2020-12-03 10:09:07 - Feat.: - Title: Žiga reagoval na obvinenia: Je to výmysel, Bödörovi som žiadne peniaze nedával
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 10:12