StoryEditor

Fico si odkrútil nočnú, od riaditeľa dostal pochvalu. Odpor podnikateľov bude obrovský, tvrdí

26.11.2017, 07:35
Autor:
TASRTASR
Predseda vlády si na vlastnej koži vyskúšal nočnú smenu vo výrobe.

Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) si je vedomý, že navrhované zvýšenie príplatkov za nočnú prácu sa stretne s obrovským odporom niektorých podnikateľov na Slovensku. Premiér to uviedol na brífingu po nočnej smene odpracovanej v Automobilovom priemyselnom parku Lozorno (okres Malacky) zo soboty od 22.00 h do nedele (26.11.) do 06.00 h v priestoroch spoločnosti IAC Group (Slovakia) s.r.o.

"Držím všetkým ľudom palce, pretože viem, že odpor niektorých podnikateľov na Slovensku voči nočným príplatkom bude obrovský. Držím však palce a verím, že návrh v parlamente nakoniec prejde," povedal. Ľudia pracujúci s ním vo fabrike v Lozorne na nočnej sa podľa neho tešia na avizované zvýšenie príplatkov za prácu v noci.

Pochvala od riaditeľa 

Fico podľa svojich slov vyrobil počas nočnej smeny takmer 500 tzv. zvarkov (zvarených líšt na dverové obklady áut). "Pán premiér pracoval vynikajúco, pretože začiatočníci vyrobia 300 až 350 zvarkov. Pán premiér spravil 497 zvarkov, čo je slušný výkon na to, že túto prácu robil prvýkrát v živote," ohodnotil premiérov nočný výkon riaditeľ firmy Peter Žatkulák.

Zabehnutý pracovník vyrobí približne 650 zvarkov. Firma IAC Group podľa Žatkuláka zatiaľ ešte nemá spočítané, koľko ju v nákladoch bude stáť zvýšenie nočných príplatkov.

Premiér absolvoval nočnú osemhodinovú pracovnú smenu ako prejav solidarity so zamestnancami, ktorí pracujú počas noci, víkendov a sviatkov a v súvislosti s navrhovaným zvýšením ich finančného ohodnotenia. "Berte to ako prejav najhlbšej solidarity voči ľuďom, ktorí pracujú v noci. Ako jednoduchý prejav solidarity," uviedol premiér v sobotu na brífingu. Na otázku, aké má pocity pred nočnou zmenou, priznal, že je zvyknutý rokovať v Bruseli od rána do druhého rána. Dodal, že manuálna práca počas noci bude ťažká, avšak chce si ju vyskúšať na vlastnej koži.

Dobrovoľnícka zmluva

Do závodu v sobotu prišiel už skôr, aby bol poučený o bezpečnostných opatreniach a ďalších predpisoch a zaučený, čo bude počas nočnej zmeny robiť. Pôjde o zváranie líšt na dverové obklady áut. "Budem spájať špeciálne diely, ktoré pôjdu potom do malej pece, kde sa spájajú teplom," avizoval v sobotu Fico. Mzda za nočnú prácu sa v danom závode pohybuje okolo 70 eur, premiér však podpísal zmluvu o dobrovoľníckej činnosti.

Zvýšenie príplatkov za nočnú prácu, počas sobôt, nedieľ a sviatkov je časť opatrení koaličného sociálneho balíčka. Návrh novely zákona už predložili poslanci Smeru-SD Ján Podmanický, Martin Glváč a Ľubomír Petrák, parlament by sa nimi mal zaoberať na nadchádzajúcej schôdzi.

Novela zákona

V novele Zákonníka práce navrhujú od mája budúceho roka zvýšiť minimálnu výšku mzdového zvýhodnenia za nočnú prácu zo súčasnej sadzby 20 percent na 50 percent sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu.

Príplatok za prácu vo sviatok má vzrásť z 50 percent priemerného zárobku zamestnanca na 100 percent. Zaviesť sa má aj nový príplatok za prácu počas sobôt a nedieľ, a to vo výške 100 percent sumy minimálnej mzdy v eurách na hodinu.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:08