StoryEditor

Ľudia si zaslúžia vyššie platy, tvrdia zamestnávatelia. Štátu ukázali štyri opatrenia, ako ich dosiahnuť

27.11.2017, 10:30
Republiková únia zamestnávateľov navrhuje štyri opatrenia, ktoré by prispeli k výraznejšiemu rastu miezd ľudí.

Štát by sa mal podľa Republikovej únie zamestnávateľov podieľať na raste minimálnych miezd. Na dnešnej tlačovej konferencii jej viceprezident Ľuboš Sirota preto predstavil sociálny balíček, ktorý by do praxe mohol uviesť štát. Týmto spôsobom by sa výdavky na rast rozdelili a neniesli by ich iba zamestnávatelia.

"Zamestnávatelia nespochybňujú to, že zamestnanci na Slovensku majú mať v čistom viac peňazí. Je ale absurdné a neakceptovateľné, že sa to deje za chrbtom tých, ktorí to majú zaplatiť. Zákon nie je súčasťou sociálneho dialógu. Dostal sa do parlamentu pokutným spôsobom cez poslanecký návrh," skonštatoval na pondelkovej tlačovej konferencii prvý viceprezident RÚZ Luboš Sirota.

Štyri opatrenia
Takto by sa čistá mzda modelovej rodine zvýšila o 263 eur, oproti 135 eurám, ktoré vyplývajú z vládneho návrhu. Celkovo RÚZ predstavila štyri opatrenia.

Prvým je zvýšenie nezdaniteľnej časti základu dane na úroveň budúcoročnej minimálnej mzdy, druhým zvýšenie odvodovej odpočítateľnej položky na zdravotné odvody taktiež na úroveň budúcoročnej minimálnej mzdy.

Navrhujú ale aj zavedenie zníženej 10-percentnej DPH na všetky potraviny. Posledným opatrením by bolo zavedenie daňovej a odvodovej výnimky na príplatky, ktoré navrhuje štát vo svojom sociálnom balíčku. Podľa Sirotu totiž teraz pôjde polovica z príplatkov štátu vo forme daní a odvodov.

Mimoriadne rokovanie s Ficom
Tento návrh chce RÚZ predstaviť na mimoriadnej tripartite, ktorú zvolali na túto sobotu, a ktorej sa zúčastní aj premiér. „Chceme vyargumentovať, aby sa na časti navyšovania čistých miezd podieľala aj vláda,“ uviedol Sirota.

Priznal však, že neočakáva pozitívnu reakciu. Dodal však, že ak to vláda myslí s navyšovaním miezd úprimne, mala by ich návrh aspoň čiastočne prijať.

Štátne príjmy z daní a odvodov neustále rastú, podľa Sirotu tieto peniaze nejdú do lepšej infraštruktúry či školstva ale zostávajú v štátnej pokladnici.

Štát má dosť peňazí
„Sme presvedčení, že na naše opatrenia je v štátnej kase dostatok peňazí,“
uviedol tajomník únie Martin Hošťák. Podľa predpokladov rozpočtu na rok 2018, by príjmy štátu mali vzrásť o 1,5 miliardy. Práve touto čiastkou by sa mali pokryť zvýšené výdaje.

Únia zamestnávateľov taktiež upozornila, že sociálny  balíček predstavený štátom môže mať pre niektoré odvetvia veľmi negatívne dôsledky, a preto sa rokuje o tom, aby pre ne platili výnimky.

„Najviac nám to prekáža pre cestovný ruch, strážne služby, retail či pekárstvo,“ uviedol  Sirota. Vysvetlil, že práve v cestovnom ruchu by opatrenia mali veľmi silné dopady. Platy by celkovo rástli o 20 percent, a aby to zamestnávatelia vykryli, museli by zvýšiť obsadenosť hotelov 13 percent. 

RÚZ vysvetľuje svoj sociálny balíček vo videu:

01 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 02 - Modified: 2024-04-18 09:48:29 - Feat.: - Title: Minimálna mzda u nás o tri roky takmer tisíc eur? Rásť budú aj príplatky (+ tabuľka) 03 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 04 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 05 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:16