Minister práce Ján RichterTASR/M. Baumann
StoryEditor

Príplatky pre zamestnancov narazili na podnikateľov. Richter zvolal mimoriadne rokovanie

02.12.2017, 08:00
Autor:
TASRTASR
Zástupcovia zamestnávateľov vyčíslili, že zvýšenie príplatkov ich môže stáť až miliardu eur.

Hospodárska a sociálna rada (HSR) prerokuje návrhy na zvýšenie príplatkov pre zamestnancov, ako aj zavedenie príspevku na presťahovanie sa za prácou. Mimoriadne stretnutie zvolal na sobotu minister práce Ján Richter (Smer-SD). Dôvodom sú viaceré výhrady zamestnávateľov k týmto opatreniam vlády, ktoré sú súčasťou sociálneho balíčka. Zástupcovia zamestnávateľov vyčíslili, že zvýšenie príplatkov ich môže stáť až miliardu eur.

Návrhy na zvýšenie príplatkov za nočnú a sviatočnú prácu, ako aj zavedenie príplatku za prácu cez víkend je súčasťou novely Zákonníka práce, ktorú do parlamentu predložila trojica poslancov Smeru-SD Martin Glváč, Ján Podmanický a Ľubomír Petrák. Od mája budúceho roka sa má zvýšiť minimálna výška mzdového zvýhodnenia poskytovaného za nočnú prácu zo súčasnej sadzby 20 % na 50 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu. Príplatok za prácu vo sviatok má vzrásť z 50 % priemerného zárobku zamestnanca na 100 %. Zaviesť sa má aj nový príplatok za prácu počas sobôt a nedieľ, a to vo výške 100 % sumy minimálnej mzdy v eurách za hodinu.

V druhej novele zákona o sociálnych službách navrhujú poslanci upraviť príspevky na dochádzanie za prácou. Príspevok na dochádzku za prácou má stúpnuť zo 135 eur na 200 eur, príspevok na podporu mobility za prácou bol maximálne v súčasnosti do 250 eur, po novom sa má upraviť do hranice 400 eur, ak pôjde o manželský pár, tak má byť 600 eur. Novelou sa má zaviesť aj úplne nový príspevok na presťahovanie sa za prácou, ktorý má byť v maximálnej výške 4000 eur. "Ak sa rozhodne rodina zmeniť trvalé bydlisko a ide za prácou minimálne 70 kilometrov od svojho terajšieho bydliska, bude mať právo na takýto príspevok," priblížil Richter.

Šéf rezortu práce očakáva vážnu debatu. Dôvodom je najmä kritika zástupcov zamestnávateľov. Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ) totiž vyhlásila, že novela Zákonníka práce sa dostala do parlamentu "pokútnym spôsobom". RÚZ súhlasí s rastom miezd, ale je presvedčená, že takéto návrhy Smeru-SD prichádzajú s poklesom vládnych preferencií a nemôžu ich každý rok platiť zamestnávatelia.

Vplyv v desiatkach miliónov eur na zamestnávateľov očakáva aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR, ktorá tiež kritizovala postup, akým sa návrhy dostali do parlamentu, teda bez riadneho pripomienkového konania. Tiež upozornila na to, že niektorí zamestnávatelia nebudú schopní pokryť nové zákonné požiadavky, čo ich môže ohroziť. Zástupcovia zamestnávateľov sa spoločne zhodujú v tom, že ďaleko viac by zamestnancom pomohlo, ak by sa znížilo odvodové zaťaženie.

Konfederácia odborových zväzov však poslanecké návrhy podporuje. Podľa odborárov totiž prispejú k zvýšeniu čistého príjmu zamestnancov, ktoré je potrebné.

Zásadné pripomienky k zvýšeniu príplatkov pred rokovaním tripartity nemá Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Uviedlo, že pozitívne vplyvy na verejné rozpočty prevyšujú tie negatívne. Za čiastočný nedostatok návrhu ZMOS považuje nedostatočné vyčíslenie vplyvov na štátny rozpočet.

01 - Modified: 2024-04-13 15:44:19 - Feat.: - Title: "Fico tomu nerozumie." SaS je skeptická voči vyjadreniam premiéra o znižovaní počtu štátnych úradníkov 02 - Modified: 2024-04-13 12:45:43 - Feat.: - Title: Slovensko odmieta Migračný pakt Európskej únie, tvrdí Fico. Hrozbu pokuty nepovažuje za demokratickú 03 - Modified: 2024-04-13 12:20:01 - Feat.: - Title: Fico chce naštartovať slovenskú ekonomiku. Zdrojom konsolidácie je aj prezamestnanosť v štátnej správe, tvrdí 04 - Modified: 2024-04-13 11:28:35 - Feat.: - Title: Nezdieľame názor Fica o poste šéfa Národnej rady, platí koaličná zmluva, znie z Hlasu 05 - Modified: 2024-04-13 10:57:13 - Feat.: - Title: hn
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:38