StoryEditor

Tretinu investícií dáme na reguláciuu

03.12.2017, 23:00
Šéf Slovenskej sporiteľne Štefan Máj odchádza na vlastnú žiadosť koncom roka z postu predsedu predstavenstva.

Hovorí sa, s troškou nadľahčenia, že bankári si najnovšie závidia aj odchod z funkcie, a to pre všetku tú reguláciu, ktorá na nich aktuálne padá. Aj vy si zrejme oddýchnete od množstva papierov, ktoré treba dodržiavať a zapracovať.

Regulácia je trocha neprehľadnou džungľou. Pomaly je zložité zapamätať si všetky skratky, ako ECB, EBA, NBS, BCBS (Bazilejský výbor dohľadu nad bankovníctvom), IASB, ESMA a veľa ďalších. Samozrejme, regulácia je absolútne nevyhnutná. Pracujeme s peniazmi ľudí, ktorí dôverujú banke. Musíme hospodáriť tak, aby sme ich vedeli vrátiť.

Regulácia sa však stále stupňuje.

Problém je, že najmä po finančnej kríze došlo k takému boomu v regulácii, že pomaly je veľmi zložité sa v tom vyznať. Tretina nášho investičného budgetu v roku 2018 ide na to, aby sme boli v súlade s reguláciou. Niektoré sa veľmi dlho diskutujú a potom sa nestíhame prispôsobiť, pretože zmeny prichádzajú na poslednú chvíľu. Ako príklad môže slúžiť MREL - Minimum requirements for own funds and eligible liabilities, (minimálne požiadavky na vlastné zdroje a oprávnené záväzky), ktoré už mali byť v platnosti od roku 2016. Stále sa o tom diskutuje a môže to mať pomerne veľké dopady na jednotlivé banky.

Z pohľadu spotrebiteľa je dôležitá smernica PSD2. Banky musia otvoriť svoje systémy tretím stranám – umožniť napríklad správu účtu cez iné aplikácie. Teoreticky si klient bude môcť účet riadiť napríklad cez aplikáciu na sociálnej sieti. Technické špecifikácie ste však ešte nedostali.

Áno, je to jedna z najprelomovejších zmien. Od 13. januára 2018 je našou povinnosťou byť pripravený, napriek tomu, že technické štandardy ešte nie sú. Je tam prechodné obdobie, počas ktorého sa budeme musieť prispôsobiť. Nevidíme však len právnu stránku, ale berieme to aj ako obchodnú príležitosť.

Viete si teda predstaviť, že by ste cez svoj internet banking obsluhovali aj účty klientov ďalších bánk?

To je príležitosť. Postupne spúšťame nové šikovné bankovanie s názvom George. Pôjde o platformu, kde si klienti budú môcť robiť prehľad bankových účtov, ktoré majú aj v iných bankách. Budeme sa usilovať, aby sme vedeli konsolidovať úvery klientov, ktoré majú inde....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 02 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 03 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 04 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 05 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 22:23