StoryEditor

Budúcnosť Žiliny je v IT segmente

03.12.2017, 23:00
Pokračovateľom rozvoja v kraji by mohli byť technologické firmy.

Počas odovzdávania ocenení Top 10 firiem Žilinského kraja sa zástupcovia firiem i mesta zhodli na tom, že ďalším segmentom, ktorý ovplyvní budúcnosť mesta a jeho okolia, je IT oblasť. Už teraz rastie počet týchto firiem, ktoré v kraji otvárajú svoje pobočky, a zástupca primátora Patrik Groma predpokladá, že spolu s nimi príde i ďalší významný investor.


Kraj napreduje
„Keď sa pozriem desať rokov späť, vidím progres. Samozrejme, rastu pomohla automobilka Kia a s tým súvisiaca sieť subdodávateľských spoločností,“ konštatuje Miriam Hrehová, manažérka centra firemnej klientely UniCredit Bank a dodáva, že región netrápi vysoká miera nezamestnanosti. Pri pohľade na čísla sa kraju navyše darí. „Žilina je druhý skokan roka v rámci oddlženosti samosprávy podľa INEKO. Minulý rok sme mali prebytok vo výške 5,9 milióna eur. Dva roky predtým 3,5 milióna eur,“ tvrdí Patrik Groma, zástupca primátora mesta. Podľa neho sa v meste viac buduje, stavia, viac financií sa dáva do infraštruktúry, na podporu združení či cestovný ruch. „Za dva roky išlo len pol milióna eur na podporu cestovného ruchu cez oblastnú kanceláriu cestovného ruchu,“ objasňuje Groma.


V regióne pôsobí Žilinská univerzita, ktorá je zameraná na výchovu odborníkov pre dopravné vedy, ekonomiku, manažment, strojárstvo či špeciálne inžinierstvo. Podľa Gromu niektoré fakulty dosahujú stopercentnú zamestnanosť, najmä v IT biznise a cítiť, že do mesta a okolia prichádzajú spoločnosti, ktoré sa zaoberajú týmto segmentom. To sa odráža na náraste stavebných firiem a oprave či stavbe nových budov.


Príchod nových firiem
„V porovnaní s ostatnými krajmi je vznik nových spoločností približne na rovnakej úrovni, čo je okolo 10 percent. Toto číslo reflektuje aj na to, že vznikajú práve subdodávateľské spoločnosti v súvislosti s tým, že región je momentálne zameraný na oblasť automotive,“ hovorí Michal Dobiáš, manažér predaja Bisnode. Potenciál Žilinského kraja potvrdzuje aj Patrik Ferko, zástupca spoločnosti Deloitte.


„Pred tromi rokmi sme sa rozhodli založiť kanceláriu v Žiline, pretože tento kraj ukázal, že má potenciál,“ vysvetľuje Ferko. Zároveň dodal, že v súčasnosti je situácia so zamestnancami v kraji problematická. „Miera nezamestnanosti je nielen nízka, ale až príliš nízka, čo znamená problém nájsť kvalifikovaných pracovníkov, a to nielen pre automotive, ale aj pre nás,“ hodnotí Ferko.


Podnikateľom v kraji, ale aj na celom Slovensku však stále komplikuje život zbytočná byrokracia. „Od centrálnej vlády očakávame napríklad, aby sa neuvoľňovala dlhová brzda, pretože vieme, že by to síce pomohlo infraštruktúre, ale ktoré projekty sú pripravené? Vieme, ako sú zadlžené iné štáty a majú s tým problémy, napríklad Taliansko, Španielsko či Grécko,“ upozorňuje Ján Mišura, riaditeľ žilinskej regionálnej komory v rámci Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory.


Anketa
Z ktorého segmentu by mohol byť investor, ktorý by pomohol ďalšiemu rozvoju Žilinského kraja?


Miriam Hrehová, manažérka centra firemnej klientely UniCredit Bank
Možno prekvapím odpoveďou, že by to nemusela byť výrobná fabrika. Chcela by som využiť potenciál Žilinskej univerzity. Venovali by sme sa vybudovaniu vývojového centra, využili potenciál absolventov vysokej školy, ktorá má vysoké ocenenie a pri vývojovom centre by ostali bývať ľudia, vďaka ktorým by sa zvýšil počet rezidentov v kraji. Tak by sa mohol dosiahnuť synergický efekt.


Michal Dobiáš, manažér predaja Bisnode

Osobne si myslím, že by to mohlo byť v oblasti turizmu, teda cestovného ruchu v podobe investora, ktorý investuje svoje peniaze napríklad do rekonštrukcie nejakej budovy alebo nejakej pamiatky, ktorá potom môže slúžiť ako turistická atrakcia. Eventuálne by to ešte mohla byť oblasť IT a s tým súvisiaca podpora.


Patrik Ferko, riaditeľ žilinskej pobočky Deloitte
Nemala by to byť len firma, ktorá zamestná montážnikov do výrobnej haly, pretože takíto ľudia sa minuli a nemá veľký význam sem dovážať ľudí napríklad zo Srbska. Mal by to byť investor, ktorý do Žiliny prinesie pridanú hodnotu, niečo v podobe vedeckého vývoja a výskumu alebo technologické centrum. Mám pocit, že Franke bude otvárať časť nejakého vedeckovýskumného centra na Slovensku, priamo v Žiline. Je to potenciál, pretože sa tu nachádza Žilinská univerzita, je to firma, ktorá je veľmi úspešná, stačí nadviazať na ich know-how a pokračovať ďalej.


Patrik Groma, zástupca primátora mesta Žilina
Jeden z hlavných partnerov rozvoja mesta by mal byť z IT priemyslu, pretože dopyt po týchto službách je veľký a keďže v meste Žilina sa nachádza Žilinská univerzita, ktorá produkuje týchto zamestnancov, tak prichádzajú aj jednotlivé firmy. Už je to približne desať významných európskych spoločností, takže očakávam, že to bude príchod veľkého IT hráča.

infografika infografika HN


01 - Modified: 2024-04-04 12:46:28 - Feat.: - Title: Expert na umelú inteligenciu pre HN: Zabudnite, že rozoznáte deepfake od reality. Už teraz je to nemožné 02 - Modified: 2024-03-03 18:14:15 - Feat.: - Title: Nemecký digitálny priemysel potrebuje imigrantov. Odmietame postoje AfD, vyhlásilo tamojšie združenie 03 - Modified: 2024-03-04 09:34:00 - Feat.: - Title: Ženy v IT? Sme na tom lepšie než Česi, ale za zvyškom Európy stále zaostávame, tvrdí pre HN šéfka Aj Ty v IT 04 - Modified: 2024-02-18 12:47:41 - Feat.: - Title: Primátor Žiliny vyzdvihol prácu dobrovoľníkov, ktorí pomáhajú v meste 05 - Modified: 2024-02-19 07:05:56 - Feat.: - Title: Bezos predal akcie Amazonu a odišiel na Floridu. Gigantu sa darí, dvíha platy aj pre tisíce Slovákov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:45