Peter Holtan (v strede) počas preberania ocenenia Top 10 firiem regiónu v Chateau Gbeľany.Peter Mayer
StoryEditor

Úspech staviame na ľuďoch, vedomostiach a schopnostiach

04.12.2017, 23:00
Podnikanie je príliš zaťažované administratívou, tvrdí v rozhovore pre HN Peter Holtan, riaditeľ spoločnosti NN Slovakia.

Ako hodnotíte podnikateľské prostredie na Slovensku?

Naša spoločnosť pôsobí v rámci tohto prostredia už od roku 2003, a to nasvedčuje, že komplexne vnímame Slovensko pozitívne. Sú však oblasti, v ktorých by sme uvítali zmeny. Už mnoho rokov sa stretávam s názorom, že podnikanie je príliš zaťažené nadmernou administratívou, a zdieľam tento názor. Z roka na rok pribúda administratívnych povinností, nech sa dotkneme ktorejkoľvek sféry života podniku. Ich spracovanie a riadenie vyžaduje dodatočnú potrebu kompetencie pre podnikateľa a rovnako zdrojov, ktoré by mohli byť využité v prospech rozvoja. Rovnako nás netešia časté zmeny v legislatíve, ako i zásahy do odmeňovacích systémov. Na druhej strane, je prospešné, že Slovensko je členom eurozóny, ako i Európskej únie a schengenského priestoru, čo výrazne zjednodušuje naše podnikateľské aktivity.

V porovnaní s rokmi, keď vaša firma začínala, je to dnes ľahšie alebo ťažšie?

Na túto otázku nie je jednoznačná odpoveď. Záleží, na čo konkrétne myslíme. Keď sme v roku 2003 vstúpili na tento trh, Slovenská republika nebola členom eurozóny, Schengenu ani Európskej únie. Z tohto hľadiska je podnikanie jednoduchšie, rovnako harmonizácia práva Slovenska s Európskou úniou dáva podobný komunikačný jazyk medzi nás a naše sesterské spoločnosti, ktoré máme v EÚ. Z hľadiska administratívneho zaťaženia a vykazovacích povinností vnímame podnikanie v súčasnosti ako zložitejšie. Aktuálne sa tiež v plnosti otvára problematika nedostatku pracovnej sily, ktorá komplikuje investičné zámery.

Hodnotíte to, že fabrika bola súčasťou NN Inc. a dnes je súčasťou Tsubaki Nakashima, ako výhodu oproti iným podnikom, ktoré majú materskú firmu na Slovensku?

Spoločnosť NN Slovakia vznikla tak, že NN Inc., skupina orientujúca sa na výrobu ložiskových komponentov, najmä však oceľových guľôčok a valčekov, odkúpila aktíva spoločnosti KLF-Guličkáreň. Priniesli sme nové procesy, ktoré boli priateľské k životnému prostrediu a generujú vyššiu pridanú hodnotu. V tomto roku divíziu Precision Bearing Components (PBC) americkej skupiny NN Inc. kúpila japonská skupina Tsubaki Nakashima, ktorá rovnako ako PBC patrí k svetovým lídrom vo výrobe ložiskových komponentov. Od budúceho roku tak zmeníme i názov našej spoločnosti a budeme podnikať pod menom TN SLOVAKIA. To, že patríme do globálnej celosvetovej skupiny, vnímam ako našu silnú stránku. Sme spoločnosťou, ktorá svoj úspech stavia na ľuďoch, ich vedomostiach, schopnostiach a spolupráci, ktorá v globálnom prostredí prináša významný synergický efekt a otvára mnohé nové priestory.

Ako sa počas rokov zmenili nároky na výrobu vo vašej oblasti?

Sme spoločnosť, ktorá je od svojho začiatku certifikovaná podľa normy ISO TS 16949. Neskôr sme potvrdili náš environmentálny prístup k podnikaniu získaním certifikátu podľa ISO 14001 a nedávno i podľa ISO 18001, ktorý sa dotýka bezpečnosti práce a ochrany zdravia našich zamestnancov a partnerov. Tieto systémy riadenia vytvárajú čoraz komplexnejšie nároky na našu výrobu a stavajú nás o krok vpred. Zákazníci, s ktorými spolupracujeme, vždy vyžadovali kvalitný výrobok a flexibilitu, dnes však rovnako hľadia na to, či ich dodávateľ je spoločensky zodpovedný. A tak sa snažíme k našim procesom pristupovať, takéto nároky na seba sami kladieme.

Plánujete rozšírenie výroby o ďalší sortiment?

Skupina Tsubaki Nakashima má vo svojom portfóliu rôzne typy ložiskových a priemyselných komponentov. Na Slovensku sa v súčasnosti venujeme výrobe oceľových guľôčok pre automobilové a ložiskové aplikácie. Každá nová etapa života našej spoločnosti je spojená s ďalším zákazníkom a novými požiadavkami na výrobok. Hoci stále hovoríme o na prvý pohľad jednoduchej guľôčke, vždy je naším cieľom to, aby v nej náš zákazník videl naplnenie svojich očakávaní, ktoré na ňu kladie vo svojom výrobku.

Vyvážate majoritne do Nemecka a Francúzska. Do ktorých ďalších krajín smerujú vaše produkty?

Majorita našej výroby je určená na export, a to najmä do krajín Európskej únie, či je to už Nemecko a Francúzsko, ako ste spomenuli, rovnako však naše výrobky nájdete v Taliansku, Bulharsku, Rumunsku, Španielsku, Poľsku či Anglicku. Tiež rozvíjame spoluprácu so slovenskými zákazníkmi.

Plánujete v najbližšom období vo firme nejaké zmeny či expanziu?

Sme dynamicky sa rozvíjajúca spoločnosť. To znamená, že obdobia bez zmien u nás neexistujú. Zmena je to, čo nás robí stabilnými. Významná zmena nastala v tomto roku. Je ňou akvizícia našej skupiny. Tešíme sa na pozitíva, ktoré táto zmena prinesie. Interne sa sústreďujeme na zdokonalenie nášho výrobného procesu pre nové zákazky a v nasledovnom roku sa chceme zamerať i na jeho energetickú náročnosť. Rast nášho obratu je tak potom len dôsledkom procesných zmien, ktoré interne realizujeme. Vieme, kde je náš priestor, a chceme ho plne obsadiť.

Narastá rokmi konkurencia vo vašom odbore?

Asi je málo podnikateľských aktivít, ktoré sa tešia tomu, že nemajú konkurenciu. Sme globálny hráč, a tak konkurenciu vnímame v celosvetovom meradle. Práve preto sa musíme neustále zameriavať na to, akým spôsobom podnikáme, neostať stáť na mieste a neustále vyhľadávať nové prístupy a riešenia, aby sme ostali vždy ďaleko pred našou konkurenciou.

V súčasnosti sa veľmi rieši téma duálneho vzdelávania. Riešite ju v podniku? Ak áno, ako?

Snažíme sa rozvíjať spoluprácu so strednými odbornými školami zameranými na strojárske odbory. O duálnom systéme vzdelávania sa už veľa nahovorilo a popísalo. Zatiaľ sme sa však do tohto typu spolupráce so školami nezapojili a realizujeme prax zatiaľ starým spôsobom. Čo však vnímame, je stály pokles absolventov v týchto odboroch, a to či už z demografických dôvodov alebo preferencie mladých ľudí. V rámci našej spoločnosti máme vybudované malé tréningové centrum, ktoré zodpovedá potrebám firmy so stovkou zamestnancov, a určeného skúseného interného trénera, ktorý svoj čas venuje študentom počas praxe a mimo nej i neustálemu vzdelávaniu našich zamestnancov. Nepatríme k tým, u ktorých postačuje jednoduché vstupné zaškolenie. Investícia do vzdelávania zamestnancov sa nám vždy vrátila.

Okrem toho majú firmy problém zohnať kvalifikovaných pracovníkov. Pociťujete túto skutočnosť alebo sa vás zatiaľ nedotkla?

Pôsobíme v regióne, kde sú okrem nás i iní silní zamestnávatelia. Región vykazuje veľmi nízku mieru nezamestnanosti. Je potrebné povedať, že obsadiť nové pracovné pozície je čoraz náročnejšie, napriek tomu, že spolupracujeme s úradmi práce, agentúrami, realizujeme vlastný marketing na získanie nových zamestnancov. Vyššia flexibilita pracovného trhu a jeho väčšia otvorenosť by bola z môjho pohľadu prínosom. A to nie z hľadiska ceny práce, pretože po týchto opatreniach nevoláme z tohto dôvodu, no najmä z hľadiska udržateľného rastu v tomto prostredí. Vždy ma však poteší, keď viem, že sa môžem oprieť o stabilný tím dlhoročných kolegov, či už v radoch operátorov, technikov alebo manažérov, ktorí si vážia spoločne dosiahnuté úspechy a tešia sa na nové výzvy.

Veľa sa hovorí o potrebe podpory malých a stredných podnikov. Aký je váš názor k tejto téme?

Budúci rok bude pätnástym rokom nášho pôsobenia. Počas tohto obdobia sme nezískali žiadne stimuly ani úľavy. Vždy však oceníme, ak sa skvalitní prostredie, v ktorom môžeme pôsobiť. V rámci nášho rozhovoru som sa dotkol niektorých oblastí ako komplikovaná legislatíva, vysoká administratívna záťaž či pracovný trh so svojím odvodovým zaťažením alebo nepredvídateľnosť regulovanej časti cien energií. V týchto by sme uvítali zmeny. To by sme považovali za podporu. Rovnako riešenie dopravnej infraštruktúry, ktorá každý rok výraznejšie obmedzuje tak našich zamestnancov, ako i celú logistiku, keďže diaľnica medzi Žilinou a Čadcou je stále dlhým nedokončeným príbehom. To sú praktické veci, žiadna veľká filozofia.

Peter Holtan, riaditeľ NN Slovakia
Je absolventom Fakulty riadenia a informatiky Žilinskej univerzity. Už 14 rokov pôsobí v NN Slovakia na rôznych manažérskych pozíciách ako finančný controlling, ľudské zdroje, výroba, nákup či zákaznícke služby. Posledné dva roky stojí na čele ako riaditeľ spoločnosti. Pred NN Slovakia pracoval v KLF ZVL Omnia Žilina (ložisková výroba).

Top 10 Top 10 HN

01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:15