StoryEditor

Černákov advokát mal ovplyvňovať sudcov

07.01.2007, 21:27
Situácia okolo údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka sa opäť komplikuje. Jeho advokát ovplyvňoval sudcov Krajského súdu v Banskej Bystrici.

Situácia okolo údajného bossa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka sa opäť komplikuje. Jeho advokát ovplyvňoval sudcov Krajského súdu v Banskej Bystrici – tvrdí to okresný prokurátor z Prešova, ktorý rieši prípady vrážd Mariána Karcela a Imricha Oláha. „Bolo zistené, že obhajca M. Č. Ľubomír Samuel neštandardným spôsobom zasahuje do nezávislej rozhodovacej právomoci sudcov Okresného a Krajského súdu v Banskej Bystrici,“ povedala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Prokurátor preto podal námietku zaujatosti všetkých sudcov banskobystrického krajského súdu a navrhol, aby sa vecou zaoberal iný súd.

Obhajca sa bráni

 Práve banskobystrický krajský súd by pritom už v najbližších dňoch mal rozhodovať o námietke prokuratúry proti prepusteniu Černáka z väzby, o ktorom rozhodol Okresný súd v Banskej Bystrici. Ak by sa krajský súd s týmto prvostupňovým verdiktom stotožnil, údajný boss by sa po necelých 9 rokoch mohol dostať opäť na slobodu. Kvôli námietke prokuratúry však rozhodovať nemôže, kým o nej nerozhodne Najvyšší súd SR. Samuel, ktorý v minulosti bol sudcom banskobystrického krajského súdu, tvrdí, že nikoho neovplyvňoval. „Ja? A koho preboha? Veď som robil štyridsať rokov sudcu. Poznám sa s nimi, tykám si s nimi, ale v živote by som sa neodvážil ovplyvňovať.“ Samuel tvrdí, že za zámienkou je len snaha prokuratúry natiahnuť túto časť procesu a zabrániť tomu, aby sa Černák dostal z väzby. „Veď sa choďte pozrieť, čo sa tam robí. Stále tam stoja operatívci a čakajú.“ Ak by aj napokon krajský súd rozhodol o prepustení Černáka z väzby v prípade vrážd Karcela a Oláha, polícia ho môže vziať do väzby kvôli ďalším kauzám. Nedávno bol totiž obvinený z vrážd Gustáva Slivenského a Jozefa Filipa.

Prídu o taláre?

 S predsedom banskobystrického krajského súdu Jánom Bobrom sa nám nepodarilo spojiť. Ministerstvo spravodlivosti zatiaľ žiadne informácie o ovplyvňovaní sudcov nemá. O námietke rozhodne Najvyšší súd. „Na základe jeho rozhodnutia budeme môcť v prípade opodstatnenosti začať konať,“ avizuje hovorca ministerstva Michal Jurči. V prípade, že by sa potvrdilo, že sa nejaký sudca skutočne nechal ovplyvniť, mohlo by ho to pravdepodobne stáť talár. Problémy by však mohol mať aj advokát Samuel. Bývalý šéf vyšetrovateľov Jaroslav Ivor totiž upozorňuje, že podľa nového Trestného zákona máme aj trestný čin marenia spravodlivosti, ktorý svojím obsahom rieši práve prípady nezákonného zasahovania do nezávislosti rozhodovania polície, prokuratúry aj súdov. „Teoreticky by mohlo ísť o tento trestný čin, ale muselo by to byť podopreté konkrétnymi skutočnosťami.“

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 12:52