Magistrát hl. mesta Bratislava
StoryEditor

Bratislavskí poslanci nesúhlasia s udelením štatútu významnej investície pre projekty HB Reavis a J&T

08.12.2017, 17:08
Autor:
TASRTASR
Názor bratislavských mestských poslancov pre vládu nie je záväzný.

Bratislavské mestské zastupiteľstvo nesúhlasí s udelením štatútu významnej investície pre developerské projekty HB Reavis a J&T Real Estate v Bratislave. Rozhodli o tom poslanci na svojom piatkovom rokovaní. Primátora hlavného mesto Iva Nesrovnala požiadali informovať o tomto uznesení Úrad vlády SR i príslušné ministerstvá. Rozhodnutie k žiadostiam dvoch developerov pre ich projekty by mala dať vláda na svojom výjazdovom rokovaní 13. decembra v Bratislave. Názor mestských poslancov pre vládu nie je záväzný.

Uznesenie mestského zastupiteľstva navrhla poslankyňa Lucia Štasselová. Mestskí poslanci podľa nej totiž k materiálu, o ktorom rokuje v zrýchlenom konaní vláda, nemá žiadne odborné stanovisko mesta. "My ako poslanci sa nemáme o čo oprieť, iba o zverejnené materiály investorov. Tie sú iba ideové," skonštatovala.

Podľa nej nie je problémom len to, že hlavné mesto môže schválením štatútu významnej investície prísť o poplatok za rozvoj. "Investori budú môcť vyvlastňovať aj pozemky. Mesto tam má kopu vlastných pozemkov. My nemáme predstavu, aká je predstava mesta a čo s tým bude robiť," podotkla Štasselová. Ako tvrdí, v rámci žiadostí ide o niekoľko projektov týchto developerov a ku každému by mali prebehnúť samostatné rokovania. "Štatút významnej investície nám to mimoriadne skomplikuje alebo nás to dokonca obíde," uviedla poslankyňa.

Primátor Nesrovnal uviedol, že mesto podporuje akúkoľvek investíciu, ktorá rozvíja mesto a hlavne verejnú dopravu. "Toto sú takéto investície, zároveň však chceme, aby bol v týchto projektoch rešpektovaný verejný záujem, aby zapadali do dopravného a urbanistického rozvoja mesta a aby sa participáciou na nich podieľali Bratislavčania," skonštatoval.

Primátor médiám a ani poslancom nepovedal jasne, či súhlasí, alebo nesúhlasí s udelením štatútu významnej investície pre tieto projekty. Svoje stanovisko chce najskôr oznámiť vláde, až potom verejnosti. Zopakoval však, že o žiadostiach nerozhoduje on ani mesto, ale vláda.

"My v tomto momente nevieme, aké záujmy obhajuje primátor, keďže to nechce povedať. Tento jeho postoj je pre mňa absolútne nepochopiteľný, lebo sa zodpovedá svojim voličom, nie investorom," podotkla Štasselová. Primátor poslancom oznámil, že nedopustí, aby si v Bratislave robili investori čo chcú.

Developer HB Reavis sa v marci rozhodol požiadať štát o udelenie štatútu významnej investície pre skupinu jeho projektov v Bratislave, zóne Nivy a v Petržalke. Je v nich zahrnutá aj nová autobusová stanica či lanovka cez Dunaj. Štatút môže podľa developera priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur.

Začiatkom augusta požiadala o udelenie štatútu významnej investície aj spoločnosť J&T Real Estate. Ten by mal zjednodušiť a urýchliť procesy súvisiace s rozvojom nového centra hlavného mesta na oboch stranách Dunaja. Developer chce preinvestovať približne 1,2 miliardy eur, jeho súčasťou je aj nový peší most cez Dunaj a električkové trate.

01 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 02 - Modified: 2024-04-18 14:08:09 - Feat.: - Title: Bratislavské letisko patrí k desiatke najlepších letísk vo východnej Európe 03 - Modified: 2024-04-18 14:00:59 - Feat.: - Title: V Bratislave sa poobede tvoria kolóny, zdržíte sa aj 20 minút 04 - Modified: 2024-04-19 12:52:07 - Feat.: - Title: V Bratislave vznikne veľký parkovací dom pre takmer 500 áut. Má slúžiť aj tým, ktorí smerujú do centra mesta 05 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:53