StoryEditor

HB Reavis a J&T stiahli žiadosti na udelenie štatútov významných investícií

11.12.2017, 10:47
Autor:
chocho
Podľa Pellegriniho môžu projekty developerov posunúť Bratislavu skokovo dopredu.

HB Reavis a J&T Real Estate nateraz stiahli svoje žiadosti o udelenie štatútov významných investícií pre miliardové projekty v Bratislave. Rozhodli sa tak po rokovaní s primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom a podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Petrom Pellegrinim, ktorý o tom informoval na tlačovej besede.

Nebudú tak ani predmetom programu rokovania vlády, ktoré sa uskutoční v stredu 13. decembra a bude sa týkať primárne Bratislavy. "Ukazuje sa, že budeme potrebovať do budúcna aj zmeniť zákon o významných investíciách a preto ja navrhnem vláde, aby sme takúto úlohu ako úrad spolu s ministrom hospodárstva dostali," uviedol Pellegrini.

Zároveň upozornil, že každá z investícií má presiahnuť miliardu eur a mohli by podľa neho Bratislavu "skokovo" posunúť dopredu.

Investor pre pridelenie štatútu významnej investície podľa Pellegriniho musí splniť základné podmienky - investovať viac ako 100 miliónov eur, vytvoriť viac ako 300 pracovných miest a musí byť zrejmý verejný záujem.

Pellegriniho mrzí ostrý odmietavý postoj viacerých bratislavských mestských poslancov. "Traja králi - Budaj, Dostál a Grendel - ktorí sú zároveň aj poslancami Národnej rady, sú na čele aj tej petície, ktorá sa okolo tohto spustila a pevne verím, že títo traja králi nám čoskoro predstavia svoj vlastný program budúceho dynamického rozvoja hlavného mesta," vyhlásil podpredseda vlády.

"Tešil som sa, že konečne príde do Bratislavy veľký impulz. Želám si, aby títo investori nezostali sklamaní a dúfam, že budú mať ešte chuť vôbec svoje investičné aktivity na pôde Bratislavy realizovať," podotkol Pellegrini.

Pellegrini je ako agent developerov

Pellegrini hovoril v pondelok pred médiami o téme významnej investície pre projekty v Bratislave ako zástupca veľkých developerov, tvrdia to poslanci Ján Budaj, Ondrej Dostál a Gábor Grendel. "Nevystupoval nezaujato, ale ako ich advokát," povedal na tlačovej konferencii Grendel. K stiahnutiu žiadostí podľa neho došlo z dôvodu, "lebo Smer-SD nechce koniec primátora Bratislavy Iva Nesrovnala". "Pretože, ak by sa totiž developerom štatút významnej investície udelil proti vôli bratislavského mestského zastupiteľstva, bol by to koniec Iva Nesrovnala," povedal Grendel.

Spomínaný megaprojekt v Bratislave je podľa Budaja "čisto komerčný a nedá sa zakryť verejným záujmom". Ďalším dôvodom, prečo sa štatút významnej investície nateraz udeľovať nebude, je podľa neho aj odpor niektorých mestských častí, ministerstiev i niektorých mestských poslancov Smeru-SD. "Medzi lokálnymi poslancami Smeru-SD sa našla veľká časť, ktorá s tým nesúhlasila," zdôraznil Budaj.

Budaj, Grendel i Dostál tvrdia, že sú za rozvoj hlavného mesta. "Ale v spolupráci so samosprávou a nie s jej obchádzaním," podotkli. "Pretože spor nebol o tom, či sa majú v Bratislave robiť investície, ale o tom, či majú, alebo nemajú byť selektívne zvýhodnení najväčší investori," uviedol Dostál.

J&T hovorí o neštandardnom priebehu

"Na základe neštandardného priebehu vnímania žiadosti o udelenie štatútu významnej investície a z dôvodu komplikovanosti procesov sprevádzajúcich jej schválenie, sa spoločnosť J&T Real Estate rozhodla nateraz stiahnuť svoju žiadosť zámeru Spojená Bratislava," píše v tlačovej správe J&T Real Estate. Developer tvrdí, že chce týmto krokom vytvoriť priestor na konštruktívnu diskusiu na odbornej úrovni. 

„Aj napriek stiahnutiu našej žiadosti sme presvedčení, že realizácia zámeru Spojená Bratislava je v záujme mesta aj jeho obyvateľov, a teda aj vo verejnom záujme. O štatút významnej investície sme žiadali nie v snahe obísť kompetencie mesta a platné povoľovacie procesy alebo získať nejaké finančné úľavy alebo stimuly. Naopak, naším hlavným cieľom bolo dať rozvoju Bratislavy potrebný impulz," reagoval predseda predstavenstva J&T Real Estate Peter Korbačka. „Naše plány sa nemenia," dodal.

Príprava projektov sa nezastavila, tvrdí HB Reavis 

HB Reavis v tlačovej správe informuje, že "nateraz" sťahuje žiadosť o udelenie štatútu o významnej investícii pre projekt „Stanica Nivy – Smart City“.

„Náš projekt „Stanica Nivy – Smart City“ má pre Bratislavu silný verejný prínos a za jeho kvalitami si jednoznačne stojíme. Postupovali sme v súlade so zákonom, proces však ukázal, že slovenská legislatíva nie je pripravená na tento typ schvaľovania investícií. Do budúcna navrhujeme zriadiť odbornú pracovnú skupinu všetkých zúčastnených inštitúcií aj strán, aby sa otvorila konštruktívna diskusia a predišlo neopodstatneným výhradám,“ uviedol výkonný riaditeľ HB Reavis pre Slovensko Adrián Rác.

Stiahnutie žiadosti podľa HB Reavis neznamená, že sa zastavila príprava a realizácia už rozbehnutých projektov. „Výstavba novej autobusovej stanice pôjde podľa plánu, bez zdržania. Tak ako doposiaľ, budeme pripravovať ďalšie projekty plne v súlade s legislatívou. Je však zrejmé, že vzhľadom na dĺžku stavebných a povoľovacích konaní bude ich realizácia trvať výrazne dlhšiu dobu,“ dodal Rác.

Trend tvrdil, že koaliční partneri Smeru boli proti

Ešte skôr informoval týždenník Trend na svojom webe, že vláda neudelí projektom developerov HB Reavis a J&T Real Estate v Bratislave štatút významných investícií. Odvolával sa na vlastné zdroje. Tie mali tvrdiť, že s udelením štatútu nesúhlasili koaliční partneri Smeru.

​Developer HB Reavis sa v marci rozhodol požiadať štát o udelenie štatútu významnej investície pre skupinu jeho projektov v Bratislave, zóne Nivy a v Petržalke. Je v nich zahrnutá aj nová autobusová stanica či lanovka cez Dunaj. Štatút môže podľa developera priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte. Celkovo sa investícia blíži k jednej miliarde eur.

​Začiatkom augusta požiadala o udelenie štatútu významnej investície aj spoločnosť J&T Real Estate. Ten by mal zjednodušiť a urýchliť procesy súvisiace s rozvojom nového centra hlavného mesta na oboch stranách Dunaja. Developer chce preinvestovať približne 1,2 miliardy eur, jeho súčasťou je aj nový peší most cez Dunaj a električkové trate.

01 - Modified: 2024-05-02 09:16:34 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko uzavrú dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-05-02 11:44:36 - Feat.: - Title: Sulík v Dubaji varil halušky, teraz štafetu preberá Dankovo ministerstvo. Osaka má byť ešte drahšia 03 - Modified: 2024-04-29 09:10:23 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov brzdí administratíva. Vláda sa bude snažiť uprosiť eurokomisiu, tvrdia analytici 04 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 05 - Modified: 2024-04-25 14:20:47 - Feat.: - Title: Pracovníci a sympatizanti RTVS prišli do práce v čiernom, sporný zákon preskúma eurokomisia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 18:58