StoryEditor

Poistná udalosť bez čakania

05.06.2007, 00:00
Vybavovanie náhrady škody od poisťovne pri povinnom zmluvnom poistení je teraz rýchlejšie. Od začiatku apríla funguje register všetkých dopravných nehôd, ktorý poisťovniam umožňuje skrátiť čas likvidácie.

Poisťovne nemusia čakať na protokol, ktorý im prichádzal od polície poštou alebo im ho doniesol klient. K výsledkom vyšetrovania polície sa môžu dostať hneď po tom, ako polícia urobí zápis do registra.
On-line vstup
Systém dokumentujúci všetky dopravné nehody vedie polícia. Poisťovne, ktoré poskytujú povinné zmluvné poistenie, majú doň prístup v reálnom čase. Skrátenie času, počas ktorého poisťovňa vybaví jednu udalosť, nie je jednotné. Úspora vzniká vtedy, ak bol protokol od polície posledný doklad, na ktorý poisťovňa čakala a bez ktorého nemohla vybavenie ukončiť. Polícia totiž mala na postupenie protokolu najviac 30 dní.
Spokojné poisťovne
Poisťovne register chvália. "Register prinesie zrýchlenie likvidácie poistných udalostí, čo pre klienta bude znamenať rýchlejšie zaplatenie škody," hovorí Ivana Čambalíková z marketingu Českej poisťovne Slovensko. Dodáva, že podobný register využívajú poisťovne už dva roky v Česku, "pričom sa tam veľmi osvedčil". U našich západných susedov sa register doplní onedlho aj o fotografie.
Menej podvodov
Register okrem rýchlejšieho vybavovania umožní znížiť aj počet poistných podvodov. Poisťovne hovoria, že v niektorých prípadoch, keď mal klient známych na polícii, mohol sa zmeniť protokol od poisťovne tak, aby bol pre neho výhodnejší. Teraz je výsledok vyšetrovania polície verejný dokument, takže zmeniť ho nie je také jednoduché. "Transparentnosť môže znížiť riziko manipulácie so správou o nehode, čo je výborným preventívnym opatrením pred prípadnými pokusmi o poistný podvod," hovorí vrchná riaditeľka Wüstenrot poisťovne Dana Macková.
Register napĺňajú policajti priamo po nehode. Údaje, ktoré zaznamenajú, sprístupnia priamo registru. Takže to pre nich nepredstavuje žiadnu prácu navyše.
Do troch mesiacov
Poisťovne sú pri likvidácii škôd pri povinnom zmluvnom poistení obmedzené zákonom. Udalosť musia ukončiť do troch mesiacov od jej nahlásenia alebo musia písomne oznámiť klientovi, prečo tak nemôžu urobiť.
Ak tak poisťovňa neurobí, môže si klient od nej žiadať penále z nevyplateného plnenia. Dokazovanie poistnej udalosti však môže poisťovňa ukončiť aj skôr. Platí ale, že klient musí vždy dostať plnenie od poisťovne do 15 dní po ukončení dokazovania.

Prínosy registra
- rýchlejšie vybavovanie poistných udalostí
- menej poistných podvodov
- menej papierovania

01 - Modified: 2003-05-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Dlhoprstí štatistici
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:08