StoryEditor

Tripartita na rokovaní o rozpočte k dohode nedospela. Výhrady majú odborári a ZMOS

13.10.2021, 12:24
Autor:
TASRTASRredred
Zástupcovia vlády, podnikateľov a odborov rokovali o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022.

Hospodárska a sociálna rada Slovenskej republiky v stredu k dohode na budúcoročnom rozpočte verejnej správy nedospela.

Výhrady malo najmä Združenie miest a obcí Slovenska, Konfederácia odborových zväzov a čiastočne aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení Slovenskej republiky. Po skončení sa tripartity o tom informoval minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina).

S návrhom nesúhlasia

„ZMOS naďalej trvá na zamietavom stanovisku, pretože žiada zvýšenie prostriedkov týkajúcich sa miest a obcí, Asociácia priemyselných zväzov a dopravy berie rozpočet na vedomie, Republiková únia zamestnávateľov berie rozpočet na vedomie, Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení súhlasí s pripomienkami. Tie pripomienky sa týkali dofinancovania zdravotníctva,“ uviedol Krajniak, podľa ktorého je rast výdavkov na zdravotníctvo súčasťou všeobecnej pokladničnej správy.

Odborári nesúhlasia s rozpočtom, pretože neobsahuje zvýšenie platov pracovníkov štátnej správy. Krajniak je spokojný s tým, že sa podarilo zvýšiť rozpočet ministerstva práce o 140 miliónov eur.

Tie by mali byť použité na vyplácanie kompenzačných dávok pre ľudí so zdravotným postihnutím, bezdomovcom a ľuďom, ktorí potrebujú krízovú pomoc, napríklad týraným ženám.

Predložený rozpočet ráta s deficitom 4,94 percenta hrubého domáceho produktu, no minister financií Igor Matovič (OĽANO) v stredu informoval, že je jeho schválenie podmienené schválením viacerých dôležitých zákonov, a to o dôchodkovej reforme, o výdavkových stropoch a o dlhovej brzde.

V opačnom prípade by bol deficit iba vo výške 4,3 percenta, čo by znamenalo okresanie časti výdavkov napríklad na zdravotníctvo. Podľa Krajniaka sa v týchto otázkach dá nájsť kompromis.

Nespokojný ZMOS

Viceprezident asociácie priemyselných zväzov Rastislav Machunka sa netajil tým, že na rokovanie tripartity prišla asociácia s negatívnym stanoviskom k rozpočtu najmä pre slabé financovanie zdravotníctva.

Po tom, ako ministerstvo financií podľa Machunku deklarovalo, že vytvorí rezervu na dofinancovanie zdravotníctva, a potvrdilo, že vykryje prípadné výpadky príjmov zdravotných poisťovní, názor prehodnotili.

„Tak či tak rozpočet pre ministerstvo zdravotníctva neumožňuje žiadny rozvoj a nie je dostatočne zdravotníctvo dofinancované. Napriek tomu sme vzhľadom na stav, v akom je rozpočet z hľadiska príjmov štátneho rozpočtu a deficitu, stanovisko zmenili na stanovisko s pripomienkami,“ dodal Machunka.

Zatiaľ čo odborári by mohli ešte očakávať splnenie svojich požiadaviek po ukončení kolektívneho vyjednávania a pripomienky zamestnávateľov pravdepodobne vyrieši rezort financií, ZMOS je s návrhom rozpočtu nespokojný.

„Tento rozpočet na budúci rok sa opäť spolieha na to, že za prenesený výkon štátnej správy bude samospráva sponzorovať štát,“ uviedol hovorca ZMOS-u Michal Kaliňák. Rozpočet podľa ZMOS-u nekopíruje potreby samospráv z hľadiska obslužnosti územia, ale ani dostupnosti služieb.

Podpredseda ZMOS-u Radomír Brtáň upozornil, že analýzy dlhodobo poukazujú na nedostatočné financovanie preneseného výkonu štátnej správy. „Toto vidíme ako veľký problém do budúcna, pretože prostriedky musia aj v rozpore so zákonom dofinancovávať práve samosprávy,“ povedal Brtáň.

Podľa ZMOS-u sa musí štát zaoberať aj cenami energií a ako málo ambiciózne označil Brtáň v rozpočte plány na rozvoj nájomného bývania.

01 - Modified: 2021-07-01 11:01:00 - Feat.: 0 - Title: Štátny rozpočet je za prvý polrok v schodku viac ako 3,4 miliardy 02 - Modified: 2021-10-11 17:21:02 - Feat.: 0 - Title: Koaličná rada rokuje o rozpočte. Členovia veria, že sa dohodnú 03 - Modified: 2021-10-12 15:12:37 - Feat.: 0 - Title: Škoda, že konflikt Sulíka s Krajniakom bol bez obetí 04 - Modified: 2021-10-12 21:18:45 - Feat.: 0 - Title: Analýza: Matovič zníži sekeru, je to však len covidom. Rozpočet je bez reforiem
01 - Modified: 2024-04-17 12:28:36 - Feat.: - Title: ZMOS žiada dofinancovanie miest a obcí a dostupnú zdravotnú starostlivosť 02 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií 03 - Modified: 2024-04-04 11:09:34 - Feat.: - Title: ZMOS Rokuje s rezortom financií o možnosti použiť rezervný fond aj na bežné výdavky 04 - Modified: 2024-04-04 15:30:00 - Feat.: - Title: Poplatky na zaplatenie dôchodkov. Aj toto sľubovali? 05 - Modified: 2024-03-27 18:12:08 - Feat.: - Title: Chudobní Slováci? Našinci za rok „prestávkovali“ 21 miliárd eur. Ide až o pätinu celého HDP krajiny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:57