Na podujatí Kapitálový trh bol pred dvoma rokmi medzi rečníkmi riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál.HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Inflácia je ako moľa v šatníku. Požiera nám majetok

14.10.2021, 00:00
Úspory v bankách by mali byť železnou rezervou, ktoré na niekoľko mesiacov pokryjú výdavky na „prežitie“. Držať väčšinu z nich na účtoch však nie je rozumná stratégia, uvádza v rozhovore pre HN riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi Róbert Kopál.

O tom, že populácia starne a na dôchodky pracuje čoraz menej ľudí, sa hovorí už niekoľko rokov. Aké riziká to predstavuje v súčasnosti a aké ešte len prídu?
Riziká starnutia populácie a znižovanie počtu pracujúcich na počet dôchodcov spočívajú v udržateľnosti dôchodkového systému. Jednoducho, ak v súčasnosti máme na jedného dôchodcu približne 2,5 pracujúceho a vieme, že tento pomer nám v budúcnosti klesne až na polovicu, čiže jedného dôchodcu bude z priebežného prvého piliera financovať 1,25 pracujúceho, tak so stopercentnou istotou vieme povedať, že ak zostane hlavným pilierom budúcich dôchodkov prvý pilier, tak ako je to dnes, potom náš dôchodkový systém v budúcnosti skolabuje.

Čo môže štát podniknúť, aby k tomu nedošlo?
Zodpovedný štát by mal v situácii, v akej sa dnes nachádzame, v snahe predísť kolapsu dôchodkového systému, urobiť viaceré kroky. Najprv by mal vytvoriť atraktívne podmienky dobrovoľných foriem tvorby úspor obyvateľstva, ktoré by motivovali ľudí v produktívnom veku sporiť si na dôchodok. S tým úzko súvisí vytvorenie podmienok na vyššiu konkurenciu produktov a subjektov, ktoré doplnkové sporenie ponúkajú. Do tretice by mal spustiť kampaň na vysvetľovanie, ktorá by občanom povedala, že pre ich dôchodok je nevyhnutné využívať aj dobrovoľné poistenie na starobu.

Keď sa teda spomína garancia dôchodkov, myslíte, že budú v budúcnosti zachované, ako ich pozn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 02 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-23 13:21:11 - Feat.: - Title: Nový šéf SPP pre HN: Zmluva s Gazpromom je výhodná, ak by nám zastavili plyn, minieme o 140 miliónov eur viac 04 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 05 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 21:20