StoryEditor

V záhradkách sa bude oficiálne bývať

13.04.2006, 00:00
Od začiatku júla budú môcť ľudia získať trvalý pobyt v objektoch, ktoré slúžia na individuálnu rekreáciu, teda aj v záhradných chatkách.Ak by ju však niekto chcel prestavať na klasický dom musí požiadať príslušný stavebný úrad o zmenu užívania, ktorá sa posudzuje na úrovni kolaudačného konania. Vyžaduje sa celoročná schopnosť bývania.

Od začiatku júla budú môcť ľudia získať trvalý pobyt v objektoch, ktoré slúžia na individuálnu rekreáciu, teda aj v záhradných chatkách.
V zahraničí je premena rekreačných objektov na trvalé bývanie samozrejmosťou a to najmä v Nemecku alebo Rakúsku. Domčeky využívajú najmä rodičia, ktorý byty v centrách prenechali deťom. Sú však riadne zateplené a vykurované, prívody všetkých sietí sú samozrejmosťou. Mestá túto zmenu vítajú aj preto, lebo v lete ich trápi veľký prílev turistov. Tým, že obyvatelia odchádzajú bývať do záhrad, znižuje sa počet ľudí na uliciach, na cestách i v mestskej hromadnej doprave.
Na Slovensku sa záhradky menia na obytné štvrte zatiaľ živelne. "Zmeny sa dejú už dávno, no bez akýchkoľvek pravidiel," sťažuje sa tajomník Slovenského zväzu záhradkárov Juraj Korček. V Bratislave už na ploche záhradiek vyrástol napríklad erotický salón, populárna je aj stavba bilbordov.

Zložité zmeny
Ak niekto chce, trvalý pobyt získa aj v záhradnej chatke, ak by ju však chcel prestavať na klasický dom, je to už zložitejšie. "Trvalý pobyt sa dá pripustiť aj v chatke, inak už znie otázka zmeny účelu stavby," hovorí riaditeľka odboru štátnej stavebnej správy na ministerstve výstavby Mária Zászlósová. Pripomína, že rekreačnú a bytovú funkciu presne vymedzuje územný plán sídla. V praxi to znamená, že záhradkárska osada sa môže zmeniť na obytnú štvrť len v prípade, ak obec oficiálne a na základe súhlasného stanoviska všetkých zúčastnených prehodnotí zámery v území.
Kto chce zmeniť rekreačný objekt na obytný, musí navyše požiadať príslušný stavebný úrad o zmenu užívania, ktorá sa posudzuje na úrovni kolaudačného konania. Vyžaduje sa celoročná schopnosť bývania, čiže posudzuje sa prívod vody, odkanalizovanie i spôsob vykurovania, rovnako aj nároky na celkovú spotrebu energie. Podľa Končeka si niektorí s takýmito vecami starosti nerobia a pokojne bývajú v "chatách", aj keď v skutočnosti ide o luxusné vily.

Obec by nemala zabúdať na povinnosti
Povinnosti pri zmene rekreačného objektu na obytný nemá iba jeho majiteľ, ale aj obec. "Obce by mali byť pri zmene územných plánov veľmi opatrné. Vidieť treba nielen väčší príjem z daní, ale aj zodpovednosť. Mali by si predovšetkým uvedomiť, že každý objekt, určený na bývanie, musí mať priamy prístup z verejnej komunikácie," konštatuje vedúci odboru štátnej stavebnej správy na Krajskom stavebnom úrade v Trenčíne Jozef Kmeť. Pre obec sa v prípade súhlasu s premenou rekreačnej oblasti na obytnú štvrť zväčší aj územie dennej obsluhy, čo sa týka predovšetkým odpadového hospodárstva.

Bývanie v záhradkárskych osadách
-- Na Slovensku je 987 záhradkových osád, len tretina má vyrovnané vlastníctvo k pôde.
-- Osady zaberajú 5 600 hektárov, pričom priemerná záhradka má rozlohu 400 m2.
-- Pre trvalý pobyt je potrebný list vlastníctva a súpisné číslo.
-- Pri zmene užívania sa vyžaduje súhlas dotknutých účastníkov v rámci kolaudačného konania.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
12. máj 2024 20:34