StoryEditor

Blair podporil jadrové sny priemyselníkov

29.11.2005, 23:00

Veľká Británia zvažuje výstavbu novej generácie jadrových elektrární, aby zaistila bezpečnosť energetických dodávok a vyšla v ústrety potrebe znižovať emisie skleníkových plynov. Na konferencii Konfederácie britského priemyslu v Londýne to uviedol premiér Tony Blair. Dodal, že k rozhodnutiu dôjde do polovice budúceho roka.
Jadrová energia teraz zabezpečuje asi pätinu britských dodávok elektriny. Elektrárne však zastarávajú a bez ich náhrady či modernizácie by Británia vyrábala z jadra v roku 2010 už len štyri percentá svojej spotreby.
Vystúpenie Blaira pred priemyselníkmi sa omeškalo vďaka aktivistom hnutia Greenpeace, ktorí vyliezli na strešné krovy v konferenčnej miestnosti a vyvesili plagát s nápisom "Atómová energia: zlá odpoveď". "Domnievame sa, že naša krajina je obeťou klasického obratu labouristov," uviedol riaditeľ Greenpeace Stephen Tindale. "Predseda vlády zmenil názor, rozhodol sa pre nukleárnu energiu a snaží sa zlomiť odpor verejnej mienky."
Investície do novej generácie jadrových elektrární podporujú vládni experti a priemyselné skupiny. Blairovi poradcovia však nástoja na tom, že vláda zatiaľ neprijala v otázke potreby nových jadrových elektrární definitívne stanovisko.
(TASR, ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:12