StoryEditor

Štát zníži pomoc investorom

25.10.2006, 00:00
Schvaľovanie štátnej podpory pre domácich a zahraničných investorov dostane prísnejšie pravidlá. Nový zákon, ktorého pracovnú verziu má HN k dispozícii, sa už dnes má dostať na poradu vedenia ministerstva hospodárstva.

Schvaľovanie štátnej podpory pre domácich a zahraničných investorov dostane prísnejšie pravidlá. Nový zákon, ktorého pracovnú verziu má HN k dispozícii, sa už dnes má dostať na poradu vedenia ministerstva hospodárstva. To by chcelo ušetriť peniaze a smerovať ich predovšetkým na technologicky náročnejšie investície. Aký to bude mať vplyv na príchod zahraničných firiem na Slovensko je zatiaľ nejasné. Investori sa však netaja, že štátna pomoc je jedným z kľúčových faktorov pri rozhodovaní o lokalite ich nového závodu.
Zmenu v prístupe k stimulom vyvolali aj problémy s podporou pre žilinskú automobilku Kia. "Kia stála jeden a pol milióna korún na jedno pracovné miesto. Ak sa nám podarí pritiahnuť investora napríklad za 350-tisíc korún na zamestnanca, budeme úspešnejší ako tí pred nami. Vytvoríme pracovné miesto, ktoré bude dávať štátu a poisťovniam tie isté odvody ako Kia, ale za menej peňazí," hovorí hovorca rezortu hospodárstva Branislav Zvara.

Dôležití vysokoškoláci
Prednosť budú mať projekty s vyššou pridanou hodnotou. Rezort hospodárstva v novom zákone navrhuje, aby sa podpora orientovala viac na príchod investorov mimo automobilového priemyslu. Ak sa firma, či už slovenská alebo zahraničná, rozhodne vybudovať technologické centrum, hodnota investície, ktorú podporí štát, musí byť najmenej 40 miliónov korún. Podmienkou však je, že minimálne 60 percent z celkového počtu zamestnancov musia tvoriť ľudia s vysokoškolským vzdelaním. Na vytvorenie centra strategických služieb bude stačiť investícia za 35 miliónov korún, s tým, že viac ako polovica pracovníkov bude mať ukončenú vysokú školu. Vlastné podmienky bude mať aj cestovný ruch a priemyselná výroba. Dôležitým faktorom zostane aj nezamestnanosť v danej časti Slovenska.

Kia išla za štátnou podporou
Ako sa k tomu postavia možní zahraniční investori, je zatiaľ otázne. Podľa hovorcu Kie Dušana Dvořáka je však štátna pomoc jedným z kľúčových faktorov, kvôli ktorému sa automobilka rozhodla prísť do Žiliny. Tá sa odhadovala pri schválení investičnej zmluvy v marci 2004 približne na 7,4 miliardy korún. Pre problémy napríklad s výkupom pozemkov však celkové výdavky Slovenska dosiahnu zhruba 10,6 miliardy. Až na ďalších miestach v rozhodovaní boli ďalšie faktory ako logistika či slovenské platy.
Význam štátnej podpory pre zahraničných investorov dokumentuje aj prípad spred roka - Hankook Tire. Vtedajší minister hospodárstva Pavol Rusko navrhol pre kórejskú firmu investičné stimuly 500 miliónov eur. Celkové náklady na jedno novovytvorené miesto by tak boli 3,67 milióna korún. Štát by celkovo zaplatil Hankooku asi sedem miliárd, čo bolo približne 40 percent hodnoty investície. Po tom, čo vláda rozhodla o maximálnej pomoci na úrovni šiestich percent, Hankook svoje rozhodnutie prísť na Slovensko stiahol.
Čo si o vynovených pravidlách myslí inštitúcia, ktorá má na Slovensko prilákavať zahraničných investorov - Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu - nie je jasné. "Zatiaľ nebudeme nový zákon komentovať," povedala hovorkyňa SARIO Soňa Junasová.

Podmienky pre štátnu pomoc
Technologické centrá:
Investícia vo výške 40 miliónov korún
minimálne 60 % z pracovníkov musí mať vysokoškolské vzdelanie
Centrá strategických služieb:
Investícia vo výške 35 mil. Sk
minimálny počet zamestnancov s VŠ aspoň 50 %
Cestovný ruch:
minimálna výška investície 300 mil. Sk
okresy s vyššou ako priemernou mierou nezamestnanosti v SR (štatistiky Ústredia práce) minimálna investícia 150 miliónov
okresy s nezamestnanosťou o 50 % vyššou ako je priemer v SR, min. 75 mil. Sk
Priemyselná výroba:
minimálna výška investície 400 mil. Sk
okresy s vyššou ako priemernou mierou nezamestnanosti v SR (štatistiky Ústredia práce) minimálna investícia 200 miliónov
okresy s nezamestnanosťou o 50 % vyššou ako je priemer v SR, min. 100 mil. Sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:39