StoryEditor

Summit Európskej únie: Zhoda na rozpočte alebo kríza

Po nedávnej politickej kríze pre neúspešné referendá vo Francúzsku a v Holandsku hrozí Európskej únii aj kríza rozpočtová. Stále totiž nie je jasné, či sa šéfovia štátov a vlád Európskej únie dnes, prípadne zajtra, dohodnú na sedemročnom rozpočtovom pláne.

Po nedávnej politickej kríze pre neúspešné referendá vo Francúzsku a v Holandsku hrozí Európskej únii aj kríza rozpočtová. Stále totiž nie je jasné, či sa šéfovia štátov a vlád Európskej únie dnes, prípadne zajtra, dohodnú na sedemročnom rozpočtovom pláne.
Predseda Európskej komisie José Barroso verí, že Európska rada rozpočet na roky 2007 až 2013 napokon schváli. "Apelujem na lídrov štátov a vlád, aby prispeli k riešeniu, pretože nie je vhodný čas hrať na národnú kartu," povedal Barroso pre agentúry pred otvorením summitu. Prebiehajúca schôdzka lídrov by mala podľa neho vrátiť dôveru ľudí k európskej integrácii. "Najlepší spôsob, ako to urobiť, je schváliť rozpočtový rámec," zdôraznil predseda komisie. V opačnom prípade, ako dodal, hrozí únii trvalá kríza. Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý predsedá summitu, nezdieľa Barrosov optimizmus. Na rozdiel od neho si je "skoro istý", že hlavy štátov a vlád sa na rozpočtovom pláne nedohodnú.

Problémoví Briti a Francúzi
Rozhodujúcou príčinou problémov okolo rozpočtu sú nezhody medzi Francúzskom a Veľkou Britániou. Francúzi vyzvali Britov, aby sa vzdali zľavy z príspevku do spoločného rozpočtu únie. Zľava platí od roku 1984 a pre Britániu ju vybojovala vtedajšia premiérka Margaret Tatcherová. Británia o zrušení rabatu nechce ani počuť. Aj s touto zľavou je stále po Nemecku druhým najväčším čistým prispievateľom do rozpočtu únie. "Jediný spôsob, ako vyriešiť súčasnú nerovnováhu vo výške príspevkov medzi členmi únie nie je v zrušení britského rabatu, ale v zásadnom prehodnotení výdavkov únie," zdôraznil britský minister pre Európu Douglas Alexander. Veľká Británia nevidí problém v rabate, ale vo vysokých výdavkoch na poľnohospodárstvo, z ktorých najväčšia časť putuje do Francúzska. "Chceme, aby tieto rokovania boli začiatkom debaty o tom, ako má únia míňať peniaze efektívnejšie, spravodlivejšie a zodpovednejšie," doplnil minister. "Podporíme Veľkú Britániu v snahe o reformu poľnohospodárskych dotácií a Francúzsko v úsilí o zrušenie britského rabatu," povedal na margo problému slovenský premiér Mikuláš Dzurinda.

Slovensko víta návrh Luxemburgu
Pre Slovensko by bolo najlepšie, keby európski lídri rozpočet schválili. "Každá krajina sleduje predovšetkým vlastnú čistú pozíciu, teda rozdiel medzi tým, koľko zaplatí a dostane a z tohto pohľadu vyzerá návrh luxemburského predsedníctva pre nás dobre," povedal riaditeľ odboru rozpočtových vzťahov k Európskej únii na ministerstve financií Albert Németh. Luxemburg predložil tento týždeň nový návrh, v ktorom znížil strop priemeru na výdavky v rokoch 2007 až 2013 o štyri miliardy na necelých 800 miliárd eur. "Bol by som rád, keby sa rokovania uzavreli počas luxemburského predsedníctva," povedal Dzurinda.
Ak má nový rozpočet platiť od roku 2007, lídri únie by sa mali dohodnúť najneskôr do konca roka. Finančná perspektíva prinesie viacero legislatívnych zmien, najmä v štrukturálnej politike a štáty potrebujú na prijatie nových rozpočtových opatrení zhruba rok. Keď sa členské štáty na rozpočtovom pláne do decembra nedohodnú, hrozilo by v roku 2007 rozpočtové provizórium. V takom prípade by Slovensko malo z únie trojnásobne menej peňazí, ako keby rozpočet prešiel.

Európsky rozpočet -- scenáre možného vývoja:
-- Európska rada sa dohodne na rozpočtovom výhľade na roky 2007 až 2013. Pre Slovensko je to výhodné, lebo získa z eurofondov až trojnásobne viac peňazí, ako keby sa Európska únia nedohodla.
-- Vrcholná schôdzka lídrov vlád a štátov Európskej únie skončí bez dohody. Únia zvolá do niekoľkých týždňov mimoriadny summit, na ktorom sa pokúsi nájsť nový kompromis.
-- Rokovania o rozpočtovom pláne sa pretiahnu až do nasledujúceho roka, pretože od júna do decembra bude predsedajúcou krajinou Európskej únie Veľká Británia, pričom jej rabat je jednou z hlavných prekážok k dohode. Spomalí sa čerpanie eurofondov.
-- Európska únia sa nedohodne ani v roku 2006. V nasledujúcom roku sa pôjde podľa rozpočtu z roku 2006 (Európska komisia navrhuje výdavky 112 miliárd eur). Rozpočet sa upraví o nárast výdavkov medzi rokmi 2005 a 2006.

O čo sa usiluje Slovensko:
-- aby prešiel návrh rozpočtu z dielne luxemburského predsedníctva
-- vyšší balík peňazí na odstavenie jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach
-- aby si firmy a inštitúcie, ktoré neplatia DPH, mohli túto daň pri čerpaní eurofondov dať do projektových nákladov
-- rozdeľovanie financií z Kohézneho fondu podľa ekonomického rastu krajiny
-- predĺženie lehoty čerpania peňazí z eurofondov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 12:04