StoryEditor

Palko chce zrútiť prvý pilier

22.02.2007, 23:00
Kandidát na predsedu opozičného KDH Vladimír Palko navrhuje zmeniť dôchodkový systém. Priebežný pilier dôchodkového zabezpečenia chce nahradiť sporením detí na dôchodkových účtoch rodičov.

Kandidát na predsedu opozičného KDH Vladimír Palko navrhuje zmeniť dôchodkový systém. Priebežný pilier dôchodkového zabezpečenia chce nahradiť sporením detí na dôchodkových účtoch rodičov. Takto našetrené peniaze by mali rodičovi na dôchodku vrátiť peniaze vynaložené na výchovu detí. S touto agendou ide Palko do boja o šéfa KDH s tým, že realitou by sa mohla stať, ak sa kresťanskí demokrati dostanú v nasledujúcich voľbách do vlády.
Rodičovský pilier
Návrh počíta s tým, že každý človek vstupujúci do pracovného procesu by neodvádzal deväť percent hrubej mzdy do prvého piliera dôchodkového systému, ale už na nový sporivý účet svojich rodičov, do takzvaného rodičovského piliera. Ešte však nie je zrejmé, kto by mal tieto peniaze spravovať. "Je viac variantov. Buď by to boli dôchodkové správcovské spoločnosti, nejaké nové spoločnosti, alebo aj Sociálna poisťovňa," avizoval Palko. Z takto našetrených peňazí by sa vyplácal Rodičovský bonus vo výške milión korún.
Pre súčasných dôchodcov, ktorých deti už pracujú, navrhuje Palko čiastočné preplatenie nákladov spojených s výchovou dieťaťa. Na začiatok by ich Rodičovským bonusom malo byť zvýšenie dôchodku o tisíc korún za každé pracujúce dieťa. Návrh hovorí, že v tomto prípade by mala Rodičovský bonus tvoriť časť odvodov pracujúceho dieťaťa, ktorá sa z priebežného a sporivého účtu pošle priamo rodičom.
"Na to budú stačiť štyri percentá odvodov, dve z priebežného a dve zo sporivého účtu," spresňuje Milan Krajniak, spoluautor návrhu Rodičovského bonusu. Suma, ktorá by teda mala z prvého piliera chýbať, bude nákladmi štátu na čiastočnú refundáciu. "Budú to krátkodobé náklady, vo výške piatich až siedmich miliárd ročne," tvrdí Krajniak.
Sociálny balík
Zdá sa však, že táto suma nebude vôbec jedinou záťažou štátneho rozpočtu. Ak by totiž začali mladí ľudia sporiť na účtoch svojich rodičov, tak deväť percent, ktoré prestanú dávať do priebežného piliera, bude Sociálnej poisťovni chýbať na vyplácanie dôchodkov súčasným penzistom. Na tento výpadok príjmov upozorňuje aj exminister financií Ivan Mikloš. "Štát by potreboval približne štyrikrát väčší objem peňazí na zaplátanie tohto výpadku, inak by bol prvý pilier de facto zlikvidovaný," tvrdí.
Autori Rodičovského bonusu sa však spoliehajú na takzvaný solidárny balík, na ktorý sa bude skladať každý pracujúci. Práve z tohto spoločného balíka by sa mali dorovnávať dôchodky súčasným penzistom, ktorí napríklad nemajú deti.
Spravodlivosť?
Podľa ekonóma Ivana Švejnu z Nadácie F. A. Hayeka je navrhovaný systém "pseudosolidárny". V súčasnom systéme štát garantuje minimálny štandard všetkým, takáto zmena však podľa jeho slov sociálne slabým nepomôže, naopak, prilepší bohatým viacdetným rodinám. "Otázka dôchodkov by sa nemala riešiť vzťahmi medzi deťmi a rodičmi," uzatvára Švejna, ktorý návrh zásadne odmieta.
Aj Ivan Mikloš vidí v návrhu viaceré slabiny. Samotná kompenzácia by podľa neho prišla veľmi neskoro. "Z fiškálneho hľadiska si neviem predstaviť, ako by to mohlo fungovať," dodáva. Systém by bol podľa jeho slov administratívne náročný, ľahko zneužiteľný a nespravodlivý. Taktiež by zmenil štruktúru dôchodkov v neprospech tých, ktorí nemajú, respektíve nemôžu mať deti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 00:16