StoryEditor

Zahraničný obchod sklamal

12.11.2006, 23:00
Zahraničný obchod Slovenska nepríjemne prekvapil. Obchodná bilancia dosiahla v septembri pasívne saldo 9,5 miliardy korún, pričom trh očakával štyri a polkrát nižšie číslo.

Zahraničný obchod Slovenska nepríjemne prekvapil. Obchodná bilancia dosiahla v septembri pasívne saldo 9,5 miliardy korún, pričom trh očakával štyri a polkrát nižšie číslo. Aj keď vývoz Slovenska dosiahol viac než 200-percentné ročné tempo rastu, zaostal za importom, ktorý medziročne stúpol o 28,4 percenta.
Práve dovoz je podľa analytikov najväčším dôvodom vyššieho ako očakávaného deficitu. Ten ovplyvnil aj slovenskú menu, ktorá sa po historicky najsilnejších úrovniach oslabila v piatok na 36,250 koruny za euro. "Celkové kumulatívne saldo zahraničného obchodu dosiahlo však aj napriek vysokému septembrovému deficitu z dôvodu revízie augustových dát o dve miliardy korún nižší deficit, na úrovni 63,6 miliardy korún," pripomína Martin Lenko, analytik VÚB. Zlepšenie sa dá očakávať ku koncu tohto roka. "PSA Peugeot odštartoval masovú produkciu v máji a plánuje vyrobiť a exportovať ešte v tomto roku 60-tisíc vozidiel," vysvetľuje analytik ČSOB Marek Gábriš. Navyše v decembri by mala sériovú výrobu na Slovensku začať aj kórejská Kia. Naopak dovoz by mal byť lacnejší pre klesajúce ceny ropy.

pre zväčšenie kliknite na obrázok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:24