Poplatok pre vydavateľa gastráčov na vstupe aj na výstupe. Takto by sa v skratke dal zhrnúť obeh gastrolístkov. Emitent totiž nekasíruje len od reštauratérov pri výmene lístkov za peniaze, ale províziu musia zaplatiť aj zamestnávatelia, keď lístky od emitenta kupujú. Druhý poplatok je však zákonom obmedzený na maximálnu výšku troch percent z hodnoty. „Celkovo tak z gastrolístka v hodnote 4,20 eura dostanete reálnu hodnotu plus-mínus 3,90 eura. Tento rozdiel sa však nevyparí, ale pristane na účte jednej zo spoločností ponúkajúcich gastrolístky,“ poukazuje analytik INESS Robert Chovanculiak.HN
StoryEditor

Zastavte biznis so stravnými lístkami. Zamestnanci si majú vyberať slobodne, vyzývajú zamestnávatelia

19.10.2021, 13:00
Autor:
redred
Republiková únia zamestnávateľov vyzýva poslancov na zastavenie biznisu so stravnými lístkami.

Republiková únia zamestnávateľov sa na tlačovej besede vyjadrila k novele Zákonníka práce, ktorú aktuálne prerokúva parlament. Cieľom novely je najmä oprava chýb a zrovnoprávnenie finančných príspevkov na stravu prostredníctvom stravných lístkov.

"Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov upozorňujú, že doposiaľ platná legislatíva právna úprava je diskriminačná a je preukázateľne v neprospech zamestnancov, ktorí si vyberú finančný príspevok," píše sa vo výzve. 

Chcú slobodnú voľbu

Podľa zamestnávateľov chystaná právna úprava pozabudla na to, že ak má byť voľba zamestnancov slobodná, obe možnosti musia byť rovnocenné. Dopĺňajú, že zatiaľ čo stravné lístky sú od daní oslobodené v plnej výške, pri hotovosti to platí len sčasti.

"Z hodnoty príspevku, ktorá presiahne 2,81 eur zamestnanci platia dane a odvody. Je absolútne nekorektné, aby stravenky od vydavateľov boli takto zvýhodnené oproti finančnému príspevku od zamestnávateľa," pokračujú zamestnávatelia. 

Únia zamestnávateľov tvrdí, že vydavatelia gastrolístkov vďaka takto nastavenému zákonu roky profitujú na úkor zamestnancov, zamestnávateľov ale aj aj celého gastrobiznisu.

Podľa viceprezidenta Republikovej únie zamestnávateľov Jozefa Špirka sa v priebehu posledných týždňoch rozpútala lobistická a mediálna emitentov gastrolístkov. Tá má podľa neho slúžiť na zachovanie súčasného stavu.

Elektronizácia problém nerieši

"My sme presvedčení o tom, že obrovská motivácia zachovania si vlastného biznisu ich vedia až k takýmto nekalým mediálnym aktivitám," poznamenal Špirko s tým, že eminenti gastrolístkov majú podľa neho do tejto kampane investovať veľké množstvo peňazí. nekalým

Zamestnávatelia dopĺňajú, že problém nerieši ani elektronizácia gastrolístkov pretože eminenti pri nich majú používať rovnaké sadzby pre spätný výkup gastrolístkov a to bez ohľadu na ich podobu.

"Obchodníci takto zaplatia ročne milióny eur emitentom, pričom by tieto zdroje mohli použiť na nové investície, odmeny pre zamestnancov alebo zlepšenia služieb pre slovenských spotrebiteľov,“ hovorí predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu a člen prezídia únie zamestnávateľov Martin Krajčovič.

Únia vysvetľuje, že zamestnávatelia majú mať dlhodobý záujem na tom, aby ich zamestnanci dostali možnosť slobodného a rovnocenného výberu. "Je konečne na čase zrovnoprávniť stravné poukážky s finančným príspevkom na stravu tak ako bolo zamestnancom dlhodobo sľubované,“ dodáva napokon Špirko. 

01 - Modified: 2021-01-26 12:19:03 - Feat.: 0 - Title: Začala sa schôdza parlamentu. Poslanci budú riešiť aj gastrolístky 02 - Modified: 2021-02-04 15:21:35 - Feat.: 0 - Title: Pri gastrolístkoch bude možnosť voľby, parlament schválil zmeny v Zákonníku práce 03 - Modified: 2021-06-11 12:33:06 - Feat.: 0 - Title: Koaliční poslanci idú opäť zasiahnuť do gastrolístkov. Chcú odstrániť nerovnosti 04 - Modified: 2021-05-03 10:59:11 - Feat.: 0 - Title: Zamestnávatelia tvrdo kritizujú pandemickú komisiu. Žiadajú vládu, aby ju zrušila
01 - Modified: 2024-03-21 15:22:17 - Feat.: - Title: Počet zamestnancov verejnej správy rastie, zamestnávatelia preto žiadajú jej komplexný audit 02 - Modified: 2024-03-15 13:33:00 - Feat.: - Title: Krok Bruselu do slovenských daní je cez čiaru, varuje biznis a žiada zmenu sporného návrhu 03 - Modified: 2024-02-28 14:36:25 - Feat.: - Title: Európa musí zvýšiť svoju odolnosť. Slovenskí zamestnávatelia podporujú Antverpskú deklaráciu 04 - Modified: 2024-02-01 10:11:57 - Feat.: - Title: Gastrolístky by sa mohli zamestnancom poskytovať za mesiac pozadu, navrhuje SaS 05 - Modified: 2023-07-25 11:28:31 - Feat.: - Title: Riziko, že priemysel zo Slovenska odíde sa stále zvyšuje. Energetická kríza neutícha, tvrdia zamestnávatelia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:45