StoryEditor

Zvýhodnené hypotéky by mali dostať iba mladé rodiny

04.07.2006, 00:00
Hypotekárne úvery pre mladé rodiny by mohli byť dotované zo štátnej kasy. Podľa premiéra Roberta Fica by sa mohla štátna podpora úrokov na tieto úvery vyšplhať až na jeden a pol percenta.

Hypotekárne úvery pre mladé rodiny by mohli byť dotované zo štátnej kasy. Podľa budúceho premiéra Roberta Fica by sa mohla štátna podpora úrokov na tieto pôžičky vyšplhať až na jeden a pol percenta. "Špecifiká ešte nie sú známe, pracuje sa na nich. Podpora by však bola určená len pre mladé rodiny," tvrdí hovorkyňa Smeru Silvia Glendová.

Na bonifikáciu stovky miliónov
Bonifikácia hypotekárnych úverov je od minulého roka nulová. Ministerstvo financií však stále vypláca vyše 600 miliónov na hypotekárne úvery poskytnuté pred 30. júnom 2003. Dovtedy sa totiž poskytovali úvery so štátnou podporou do konca ich splatnosti. "V prípade, že by sa znova zaviedla štátna podpora na úrovni 1,5 percenta, dá sa predpokladať, že požiadavka na štátny rozpočet by bola oproti plánu vyššia približne o sto až dvesto miliónov korún," tvrdí hovorca ministerstva financií Peter Papanek. To by platilo len v prípade, že by nárok na podporu mali všetci klienti. Nová vláda hovorí zatiaľ neurčito o mladých rodinách. Ak by si zobrala príklad z Českej republiky, platilo by zvýhodnenie pre všetky rodiny, ktoré vychovávajú aspoň jedno dieťa a jeden z rodičov je mladší ako 36-ročný.

Zbytočné zvýhodnenie?
Podľa ekonómov však vláda podporou hypoték mladým rodinám príliš nepomôže. "Je to zbytočné míňanie štátnych peňazí a deformovanie trhu," myslí si Vladimír Dohnal, riaditeľ výskumnej agentúry Symsite research. Podpora hypoték mala podľa neho význam, keď sa úvery poskytovali pri dvojciferných úrokoch, v súčasnosti však rozhodnutie rodiny, či investuje do bývania, príliš neovplyvní. Úroky na úvery v bankách sa však zvýšili najmä v posledných dňoch po reakcii centrálnej banky na vysokú infláciu. "Predpokladá sa ďalší rast úrokových sadzieb a prispela k tomu aj politika pána Fica," dodáva Dohnal. Podľa analytika Poštovej banky Miroslava Šmála si štátnu podporu dokáže trh nehnuteľností zapracovať do cien. "Ak vzrastie podpora štátu, ešte o viac stúpnu ceny na realitnom trhu," hovorí analytik. Podľa Dohnala bude zvýhodnená len veľmi malá skupina na trhu, čo bude vytvárať rôzne podvodné situácie. "Viac bytov a domov sa určite kvôli tomu nepostaví a viac chudobných rodín sa určite nedostane k bytu, ako by sa dostalo aj bez podpory," hovorí Dohnal.

Úvery na bývanie bez pomoci
Banky príliš zvýhodňovanie hypoték nezaujíma. "Oveľa viac by sme privítali, keby vláda upustila od daňových regulácií, ktoré pripravuje," tvrdí výkonný riaditeľ Asociácie bánk SR Ladislav Unčovský. Trh s úvermi sa v posledných rokoch rozvíjal aj bez štátnej bonifikácie hypoték. Mnohé banky prešli namiesto hypotekárnych úverov na poskytovanie spotrebných úverov na bývanie. Či by mali nárok na podporu aj tieto úvery, zatiaľ Fico nespomína. "To by bola pre banky veľká komplikácia. Úver na bývanie je oveľa menej administratívne náročný," hovorí Dohnal. Podľa Miriam Fuňovej, hovorkyne Slovenskej sporiteľne, ktorá má najväčší objem úverov na bývanie, by štátna bonifikácia úrokových sadzieb znamenala návrat k hypotékam. "Tie však majú prísnejšie pravidlá na ich poskytovanie, vyžadujú si väčšiu časovú náročnosť na ich vybavenie a banky sú nútené požadovať od klientov pri žiadosti o úver viac dokladov ako v prípade alternatívnych produktov," uzatvára Fuňová. Podpora na bývanie by zároveň zobrala určitú výhodu aj stavebnému sporeniu, ktoré štát doteraz podporuje štátnou prémiou vo výške dvetisíc korún ročne.

Úročenie hypotekárnych úverov v bankách

Prognóza celkovej preplatenosti hypotéky 1,5 milióna korún

01 - Modified: 2003-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Viac pre veľkú päťku 02 - Modified: 2003-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Gabčíkovo vraj chránia slabo 03 - Modified: 2003-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: S diaľnicou začnú zajtra 04 - Modified: 2003-03-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Platy strategických úradníkov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:08