StoryEditor

VIDEO: Porsche Cayenne sa bude montovať iba v Bratislave. Pozrite si novú výrobnú halu

15.12.2017, 11:39
Autor:
ČTKČTK
Rozšírenie výroby sa odrazilo vo vytvorení stovky pracovných miest. Ďalšie majú prísť v priebehu nasledujúceho roka.

Slovenská divízia nemeckých automobiliek Volkswagen dokončil investíciu vo výške takmer 800 miliónov eur do výroby športových a užitkových vozidiel (SUV) Porsche Cayenne. Oznámila to dnes spoločnosť.

"Súčasťou nového segmentu Porsche je, že budeme vyrábať Porsche Cayenne kompletne," povedal predseda predstavenstva spoločnosti Volkswagen Slovakia Ralf Sacht.

Dodal, že rozšírenie výrobných kapacít sa odrazilo aj vo vytvorení sto nových pracovných miest a že ďalších zamestnancov plánuje spoločnosť prijať aj v nasledujúcom roku.

Investície smerovali do nových vozidiel, montážnych hál, testovacích dráh i do technológií. Bratislavský závod Volkswagenu predtým vyrobil lakovanú karosériu Porsche Cayenne a vysoký podiel komponentov, ale vozidlá boli dokončené v Nemecku. Vozidlá Porsche Cayenne budú odteraz montované iba v Bratislave.

Okrem vozidiel Porsche Cayenne Volkswagen na Slovensku vyrába SUV Volkswagen Touareg a Audi Q7, rovnako ako malé automobily. Podnik sa pripravuje na výrobu nového modelu Audi Q8 a novej generácie Volkswagenu Touareg.

Slovenská divízia Volkswagenu je s 12 700 zamestnancami najväčším súkromným zamestnávateľom na Slovensku. Spoločnosť tento rok v júni čelila šesťdňovému štrajku zamestnancov, ktorý odbory ukončili po podpísaním novej kolektívnej zmluvy, ktorá okrem iného zaručuje zamestnancom rast rastu.

Napriek štrajku továreň podľa Sachta dodrží pôvodné výrobné plány, ktoré ale neupresnil. Vlani Volkswagen na Slovensku zmontoval zhruba 388 700 áut.

Automobilový priemysel je hlavným ťahúňom ekonomiky Slovenska, ktoré je najväčším výrobcom automobilov v prepočte na obyvateľov. Okrem automobilky Volkswagen majú svoje závody na Slovensku aj automobilky Kia Motors a PSA. Novú továreň pri Nitre stavia britská automobilka Jaguar Land Rover.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:27